ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «σβήνει» φοιτητικά δάνεια αξίας 10.000 δολαρίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν «σβήνει» φοιτητικά δάνεια αξίας 10.000 δολαρίων
Οι Αμερικανοί καταναλωτές οφείλουν συνολικά 1,75 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά/σπουδαστικά δάνεια, με την πλειονότητα αυτών των χρεών να ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ αναμένεται να προχωρά στη διαγραφή χρεών για φοιτητικά δάνεια, ύψους 10.000 δολαρίων για δανειστές που οφείλουν έως και 125.000 δολάρια σε χρέος.

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η Ουάσινγκτον αναμένεται παράλληλα να ανακοινώσει μορατόριουμ στην αποπληρωμή φοιτητικών δανείων για επιπλέον 4 μήνες, έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Η κίνηση έρχεται καθώς οι Αμερικανοί καταναλωτές οφείλουν συνολικά 1,75 τρισ. δολάρια σε φοιτητικά/σπουδαστικά δάνεια, με την πλειονότητα αυτών των χρεών να ανήκει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε το Reuters.

Η επιλογή του Μπάιντεν έρχεται σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της δημοφιλίας του προέδρου και του Δημοκρατικού κόμματος ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για τον Κογκρέσο το φθινόπωρο του 2022.

«Τηρώντας την προεκλογική μου υπόσχεση, η κυβέρνησή μου ανακοινώνει ένα σχέδιο με στόχο να ανακουφιστούν οι οικογένειες της εργατικής και της μεσαίας τάξης, καθώς ετοιμάζονται να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων, τον Ιανουάριο του 2023», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η κυβέρνηση απορρίπτει τους φόβους που εκφράζονται ότι η απόφαση θα εντείνει επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αποδεσμευτούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για κατανάλωση.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με μια μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης, αν περικόπτονταν όλα τα φοιτητικά δάνεια κατά 10.000 δολάρια, το συνολικό ποσό θα ανερχόταν σε 321 δισεκ. ενώ θα εξαλειφόταν το χρέος για 11,8 εκατομμύρια δανειολήπτες, δηλαδή το 31% των φοιτητών.

Λόγω της πανδημίας, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσουν οι αποπληρωμές τόκων και κεφαλαίου για τα περισσότερα ομοσπονδιακά φοιτητικά δάνεια από τον Μάρτιο του 2020. Αυτή «παύση πληρωμών» θα λήξει στα τέλη Αυγούστου.

Οι Δημοκρατικοί πίεζαν τον Μπάιντεν να διαγράψει ποσό ύψους 50.000 δολαρίων ανά δανειστή, με το σκεπτικό ότι λόγω των χρεών τους οι νέοι Αμερικανοί είναι αδύνατον να αποταμιεύσουν χρήματα για να αγοράσουν σπίτι ή για άλλες μεγάλες αγορές. Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι το «χάρισμα» των δανείων θα βοηθήσει δυσανάλογα τα μεγάλα εισοδήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν: Στηρίζει την Ουκρανία με ένα νέο πακέτο σχεδόν 3 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider