Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερντογάν: «Aνήσυχη» η Ελλάδα με το τουρκικό γεωτρύπανο στην Αν. Μεσόγειο - Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή
Το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν εκτιμάται πως δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα είναι «ανήσυχη» μετά τον απόπλου του Αμπντουλχαμίντ Χαν για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ισχυρίστηκε προκλητικά την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Τι κάναμε χθες - προχθές; Κατευοδώσαμε το πλοίο γεώτρησης Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού της Μερσίνας. Αλλά η Ελλάδα ήταν πολύ ανήσυχη. «Τι κάνει αυτός ο Ερντογάν;» είπαν. Ο Ερντογάν δεν κάνει τίποτε... Κάνει το καθήκον του. Και αυτό το πλοίο είναι πολύ μοναδικό στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu.

«Για χρόνια δεν μπορούσαμε να νοικιάσουμε πλοίο με χρήματά μας για να τρυπήσουμε... Τώρα όμως έχουμε τέσσερα πλοία γεωτρήσεων, έχουμε δύο ερευνητικά πλοία. Τώρα η Τουρκία είναι δυνατή» υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Μας παγιδεύει στο Χάρτη της Σεβίλλης»

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, αναφορικά με τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, το think tank Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi, (Τουρκικό Κέντρο Θαλάσσιας και Παγκόσμιας Στρατηγικής) σχολίασε με ανάρτησή της στο twitter:

«Αυτό που φοβόμασταν έγινε πραγματικότητα! Ο πρώτος σταθμός υπηρεσίας του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το οικόπεδο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα ανοικτά της Gazipaşa. Με άλλα λόγια, εντός του χάρτη της Σεβίλλης, που μας παγιδεύει μέσα στον κόλπο της Αττάλειας… Δεν ξέρουμε τι να πούμε…».

Όπως αναφέρεται, ο λεγόμενος «Χάρτης της Σεβίλλης» δημιουργήθηκε όταν η ΕΕ ζήτησε από το Πανεπιστήμιο της Σεβίλης να απεικονίσει τις ΑΟΖ των ευρωπαϊκών κρατών με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982.

Εκπονήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Σε αυτόν καταγράφεται η σύνδεση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ. Καθορίζονται, δηλαδή, τα μέγιστα όρια για την Ελλάδα και την Κύπρο, χρησιμοποιώντας την ακτή κάθε κατοικημένου ελληνικού νησιού –ανεξάρτητα από το μέγεθός του και την εγγύτητά του στις τουρκικές ακτές.

Συρίγος: Οι 3 λόγοι που «κράτησαν» το Αμπντούλ Χαμίντ Χαν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Τους λόγους για τους οποίους ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε στην παρούσα φάση να κρατήσει εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας το πλωτό γεωτρύπανο εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής και πως η λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» αποτελεί στρατηγική επιλογή της Τουρκίας που δεν αλλάζει. «Επιλέγει όμως σε αυτή την φάση η Τουρκία και λόγω του ότι δεν είναι τόσο κοντά οι τουρκικές εκλογές, να προχωρήσει σταδιακά σε όξυνση ανάλογα και με τις αντιδράσεις τις οποίες θα βλέπει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τρεις λόγοι που η Τουρκία δεν έκανε κάτι ακραίο στο Αιγαίο είναι:

  • Οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδας που δημιούργησαν ένα πλέγμα πιέσεων στην Τουρκία, κυρίως από Αμερική, Γερμανία, πιθανότητα και από άλλες χώρες.
  • Η αποφασιστικότητα της Αθήνας από στρατιωτικής πλευράς, καθώς η περιοχή από την Κρήτη έως το Καστελόριζο έχει κλείσει με Notam για ασκήσεις του ελληνικού πολεμικού ναυτικού μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου.
  • Η επίσκεψη τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και συζητήσεις σχετικά με τα μαχητικά F-16.

Η διαφορά του Αμπντούλ Χαμίτ Χαν με το Ορούτς Ρέις

Ο κ. Συρίγος εξήγησε επίσης, γιατί το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν δεν θα ακολουθήσει την πορεία του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως είπε, το Ορούτς Ρέις δεν είναι γεωτρητικό, αλλά σεισμογραφικό σκάφος και αυτό σημαίνει ότι κινείται διαρκώς πάνω από τις θάλασσες πραγματοποιώντας έρευνες.

Το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν από την άλλη, είναι γεωτρητικό κάτι που σημαίνει ότι αγκυροβολεί σε ένα σημείο και στη συνέχεια προσπαθεί να διατρήσει το βυθό για να βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. «Επομένως είναι εκ των πραγμάτων σταθερό» τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σουηδία: Εκδίδει στην Τουρκία Κούρδο καταζητούμενο μετά την συμφωνία Στοκχόλμης-Άγκυρας για ΝΑΤΟ

Πτήση τουρκικού UAV πάνω από τα Τριανήσια Αστυπάλαιας

gazzetta
gazzetta reader insider insider