Νέες απειλές της Κίνας: «Αυτοί που προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» - «Φάρσα» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απειλές της Κίνας: «Αυτοί που προσβάλλουν θα τιμωρηθούν» - «Φάρσα» η επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν
Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ξεκαθάρισε το Πεκίνο στον Αμερικανό πρέσβη, Νίκολας Μπερνς.

Τελευταία Ενημέρωση 10:36

Νέες απειλές εξαπέλυσε η Κίνα κατά ΗΠΑ και Ταϊβάν την ώρα που η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι συνεχίζει την επίσκεψή της στην Ταϊβάν.

«Αυτοί που προσβάλλουν την Κίνα θα πρέπει να τιμωρηθούν με αναπόφευκτο τρόπο», προειδοποίησε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. «Πρόκειται απλώς για μια φάρσα. Με πρόσχημα τη 'δημοκρατία', οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν την κυριαρχία της Κίνας», δήλωσε στο περιθώριο συνόδου της Ένωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Πνομ Πενχ.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, ξεκαθάρισε πως η χώρα «δεν θα κάνει πίσω» μπροστά στην απειλή των κινεζικών όπλων, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Ταϊπέι με παρούσα την Νάνσι Πελόσι. «Παρά τις εσκεμμένα αυξημένες στρατιωτικές απειλές, η Ταϊβάν δεν θα κάνει πίσω. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία», είπε η Τσάι, σε συνέχεια της ανακοίνωσης του Πεκίνου για σειρά στρατιωτικών γυμνασίων με χρήση πραγματικών πυρών.

Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ «στέκονται στον πλευρό της Ταϊβάν, τονίζοντας πως η Ουάσινγκτον θέλει να έχει πάντα η Ταϊβάν ελευθερία με ασφάλεια και δεν θα κάνει πίσω από τη θέση αυτή.

Μολονότι σεβόμαστε την πολιτική της «Ενιαίας Κίνας», η αλληλεγγύη μας προς την Ταϊβάν είναι πιο σημαντική παρά ποτέ, δήλωσε η Πελόζι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την πρόεδρο της Ταϊβάν. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το στάτους κβο και δεν θέλουν να συμβεί οτιδήποτε δια της βίας στην Ταϊβάν, πρόσθεσε.

Παράλληλα, η Πελόζι σημείωσε πως οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων με την Ταϊβάν. Ακόμα, ανέφερε πως μια εμπορική συμφωνία των δύο χωρών μπορεί να κλείσει άμεσα, με έμφαση στο ζήτημα των ημιαγωγών, στο φόντο του σχετικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ προ ημερών.

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωνε ότι τα γυμνάσια της Κίνας απειλούν λιμένες και αστικές ζώνες κλειδιά στη νήσο, υποσχόμενο ότι οι άμυνες θα «ενισχυθούν» και ότι θα υπάρξει «σθεναρή» αντίδραση. Τα γυμνάσια είναι «απόπειρα να απειληθούν μείζονα λιμάνια και αστικά κέντρα μας και να υπονομευτεί μονομερώς η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια», υποστήριξε το υπουργείο.

Προειδοποιήσεις του Πεκίνου για τις εμπορικές πτήσεις στην Ταϊβάν

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική κυβέρνηση έστειλε προειδοποιήσεις στις αεροπορικές εταιρείες για να αποφεύγουν τις πτήσεις στις 6 «επικίνδυνες ζώνες» κοντά στην Ταϊβάν, στο πλαίσιο των μεγάλων στρατιωτικών ασκήσεων του Πεκίνου σε θαλάσσιες περιοχές πλησίον του νησιού.

Κίνα: Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ να δώσει εξηγήσεις

Εξάλλου, ο Αμερικανός πρέσβης, Νίκολας Μπερνς κλήθηκε εχθές στο υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, να διαμαρτύρεται για την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊπέι, τονίζοντας πως οι επιπτώσεις αυτής της επίσκεψης μπορούν να είναι «πολύ σοβαρές».

Υπογραμμίζοντας ότι η Πελόζι προκαλεί σκοπίμως και «παίζει με τη φωτιά», ο Φενγκ δήλωσε ότι η επίσκεψη συνιστά σοβαρή παραβίαση της «αρχής της μίας Κίνας», υπονομεύει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και στέλνει ένα λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». «Η κίνηση είναι εξαιρετικά κραυγαλέα και οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά σοβαρές. Η Κίνα δεν πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια», τόνισε.

Προειδοποίησε ότι η αμερικανική πλευρά «θα πληρώσει το τίμημα» για τα λάθη της και προέτρεψε τις ΗΠΑ να λάβουν πρακτικά μέτρα για να αναιρέσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της επίσκεψης Πελόζι στην Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν ανήκει στην Κίνα και σταδιακά «θα επιστρέψει στην αγκαλιά της μητέρας πατρίδας», τόνισε. «Καμιά χώρα, καμιά δύναμη, κανένας δεν θα πρέπει να υποτιμήσει την αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κυβέρνησης και του λαού της Κίνας να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχουν την εθνική επανένωση», συμπλήρωσε.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ταϊβάν: Κάλεσμα για διάλογο από τη Νότια Κορέα - Προειδοποιήσεις Κίνας στους Βρετανούς βουλευτές

Η Κίνα ενεργοποιεί οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις κατά της Ταϊβάν

Ρωσία για Ταϊβάν: Η Κίνα έχει δικαίωμα να προστατέψει την «κυριαρχία» της

gazzetta
gazzetta reader insider insider