Κικίλιας: Ρεκόρ τουριστών το 2022 – «Θα ξεπεράσει το 2019»

Newsroom
Μοιράσου το
Κικίλιας: Ρεκόρ τουριστών το 2022 – «Θα ξεπεράσει το 2019»
Για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα και τις προσδοκίες για βελτίωση των παροχών μίλησε ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Για την πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα και τις προσδοκίες για βελτίωση των παροχών μίλησε στο Mega, το πρωί της Πέμπτης, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Συγκεκριμένα, σχολίασε πως, φέτος ο τουρισμός, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και έχει ξεπεράσει τα νούμερα του 2019.

«Έχουμε το πρόγραμμα για τον Τουρισμό για όλους. Είναι η βαριά μας βιομηχανία ο τουρισμός και αυτό αιτιολογείται. Ο πρωτογενής τομέας, τα προϊόντα από την ελληνική γη, είτε εξάγονται είτε δίδονται στα ξενοδοχεία και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα τουριστικά. Στις υπηρεσίες και στο εμπόριο, κατά κύριο λόγο κινείται αυτή η μονάδα λόγω του τουρισμού. Η κατασκευή είναι 80 επαγγέλματα. Στην Ελλάδα, 8 στις 10 επενδύσεις είναι τουριστικές επενδύσεις, άρα, συμβάλει ο τουρισμός στην στήριξη της μέσης ελληνικής οικογένειας, και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη να δουν στήριξη και ενίσχυση στο εισόδημά τους. Είναι το πρώτο μέλημά μας η μικρή ελληνική επιχείρηση, ο εργαζόμενος στον τουρισμό και η μέση ελληνική οικογένεια σε μία περίοδο πολύ δύσκολη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση», πρόσθεσε.

Για το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού και τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό είπε πως, «Υπάρχουν συμπολίτες μας που δυσκολεύονται και δεν μπορούν. Ο κ. Μητσοτάκης την περίοδο της πανδημίας έδωσε 44 δισ. ευρώ, τώρα στην ενεργειακή κρίση έχουν δοθεί άλλα 6 δισ. ευρώ οριζοντίως, σε αυτούς που δεν μπορούν και δεν έχουν και βεβαίως 70 εκατομμύρια για τον τουρισμό. Τα 30 εκατ. ευρώ είναι για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που οι πολίτες έδειξαν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Είχαμε ανταπόκριση, οι δικαιούχοι είναι άνω των 200.000 φέτος. Προτρέπω τους επαγγελματίες να δίνουν ποιοτικές και καλώς αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Τα 70 εκατομμύρια ήταν για την στήριξη των Ελλήνων που δεν μπορούν εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ ήταν για το πρόγραμμα, τα 35 εκατ. ευρώ από το Υπουργείο Εργασίας, από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, για καταλύματα μεταφορά, την σίτιση. Τα δύο αυτά προγράμματα θα πάνε μέχρι τον Ιούλιο του 2023. Οι δικαιούχοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κατ’ αποκοπή, ένα κομμάτι τώρα, ένα αργότερα, και συν αυτών υπάρχουν και 5 εκατ. ευρώ που έχει δώσει η κυβέρνηση για την βόρεια Εύβοια και την Σάμο, τις δύο περιοχές που δοκιμάστηκαν την περσινή χρονιά. Στη βόρεια Εύβοια οι πληρότητες είναι κοντά στο 90% αυτή τη στιγμή».

«Όσο αφορά στους εργαζόμενους, υπάρχει ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκά, στον κατασκευαστικό κλάδο και στον τουρισμό. Επειδή ο κλάδος έκλεισε λόγω της πανδημίας, έφυγαν όλοι για να βρουν δουλειά. Γι’ αυτό τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, συν ότι δώσαμε την ευκαιρία σε πρόσφυγες εάν θέλουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο»,

»Επειδή συνηθίζεται να συγκρίνεται το 2019 με τώρα, το 2019 ήταν μία χρονιά χωρίς πίεση, που έφερε ρεκόρ τουρισμού και εσόδων, τώρα έχουμε πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης, έχουμε πανδημία, ελληνοτουρκικά, πληθωρισμό, τα πάντα. Παρόλα αυτά, με πολλή δουλειά και χαμηλούς τόνους, συλλογική προσπάθεια του ιδιωτικού τομέα και των εργαζόμενων στον τουρισμό, επεκτείναμε την τουριστική περίοδο, την φέραμε πιο νωρίς, και στην κρουαζιέρα και στις αεροπορικές πτήσεις, από τις 7 Μαρτίου απευθείας από το εξωτερικό. Τα στοιχεία είναι μέχρι στιγμής πάρα πολύ υψηλά. Πήραμε τα στοιχεία από τους τζίρους όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για τον Μάιο. Ο τζίρος τους είναι 40 εκατομμύρια ευρώ πιο πάνω από το 2019. Αυτό δείχνει ότι κινείται το συνάλλαγμα στην πραγματική οικονομία, είναι πάρα πολύ σημαντικό για να στηριχθούν και οι εργαζόμενοι αλλά και εκείνοι που έχουν τις επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

«Η πρόβλεψη για την έλευση τουριστών τον Αύγουστο είναι να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο ανά βδομάδα. Η προτίμηση των τουριστών είναι τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου και οι Κυκλάδες, και είμαστε πρώτοι σε προσέλευση τουριστών από τη Γαλλία, από τη Ρουμανία, το Ισραήλ, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ από τουρίστες από τις ΗΠΑ, στις δύο πρώτες χώρες από Γερμανία και Σκανδιναβικές χώρες. Είναι τεράστια ανταπόκριση του brand Ελλάδα. Και ο εναλλακτικός τουρισμός πάει πολύ καλά, η Θάσος για παράδειγμα, η Ναύπακτος, η Πιερία, βόρεια Εύβοια, η Πελοπόννησος πάρα πολύ δυνατά, η βόρεια Ελλάδα 280% αύξηση στην κρουαζιέρα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει στην μέχρι σήμερα πολύ δυνατή κατάσταση, περιμένουμε όμως και το τέλος του 2022, που εκεί θα τελειώσει η τουριστική περίοδος φέτος. Φιλοδοξούμε να έχουμε τουρίστες και τον Δεκέμβριο», τόνισε.

Κάλεσμα στην Ευρώπη για τουρισμό στην Ελλάδα

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε τους Ευρωπαίους να έρθουν στη χώρα μας ως ταξιδιώτες.

«Καλούμε όλη τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, να έρθουν. Ενδεχομένως να κοστίζει λιγότερο να είναι τουρίστες και ταξιδιώτες στη χώρα μας, και άρα να μην χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο πάρα πολύ και το πετρέλαιο, από το να μείνουν στη χώρα τους και να δαπανούν κάθε μήνα. Εμείς προσφέρουμε ήπιο κλίμα, οργανωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, και την πιο ωραία ταξιδιωτική εμπειρία.Έχουμε δύο νέες επενδύσεις στην Αίγινα που βοηθούν πολύ στον τουρισμό», συμπλήρωσε.

Για την στήριξη των εργαζόμενων στον τουρισμό μετά το πέρας της σεζόν ο υπουργός Τουρισμού, υπογράμμισε πως, «προφανώς και οι εργαζόμενοι αλλά και οι ξενοδόχοι δεν θα ήθελαν να πηγαίνουν στο ταμείο ανεργίας μετά το τέλος της σεζόν, αλλά να παραμείνουν στην εργασία τους. Μία συζήτηση που θα γίνει και εντός της κυβέρνησης, είναι η επιδότηση όχι μόνο της ανεργίας αλλά η επιδότηση της εργασίας. Είναι μία πολύ ωραία κίνηση να επιδοτήσεις τις θέσεις εργασίας για να μείνουν στον κλάδο του τουρισμού οι εργαζόμενοι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τον Αύγουστο ανοίγει το Magma Resort Santorini - Ντεμπούτο της Hyatt στα ελληνικά νησιά

Lamda –Ελληνικό: Πώς αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος υλών και ενέργειας – Ισχυρό ενδιαφέρον για το Vouliagmeni Malls

ΓΣΕΕ: Πώς αμείβεται η αργία της 15ης Αυγούστου

Όλες οι ειδήσεις

01:14

ΗΠΑ: Αδιαμφισβήτητη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου

23:54

Μπανγκλαντές: Τουλάχιστον 51 οι νεκροί από το ναυάγιο σκάφους - 15 οι αγνοούμενοι

23:43

ΥΠΕΞ Κύπρου: Παράλογοι και γελοίοι οι ισχυρισμοί Ερντογάν ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα

23:36

Γκουτέρες (ΟΗΕ): Η εποχή του πυρηνικού εκβιασμού πρέπει να τελειώσει

23:24

Αύριο η Υπουργική Απόφαση για τους χώρους ανταποδοτικότητας σε Ελληνικό - Αγ. Κοσμά

23:16

Στο «κόκκινο» η Wall Street - Χαμηλό έτους για τον S&P 500

23:05

Αθανασοπούλου: Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού, χρέη 1 δισ. ευρώ

22:54

Γράφει ιστορία η Porsche – Από την ανώτατη τιμή θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της μετοχής

22:48

H NASA αποσύρει τον διαστημικό πύραυλο SLS λόγω του τυφώνα Ίαν

22:35

Μακρόν: Έκκληση για συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» μεταξύ Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

22:23

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

22:10

ΗΠΑ και ΕΕ αντιδρούν στην υπογραφή νέας συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας

21:56

Σε χαμηλά εννέα μηνών το πετρέλαιο - Κάτω από τα 85 δολάρια το Brent

21:45

ΕΕ: Η στήριξη στην Ουκρανία θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί

21:36

Δημοσκόπηση ALCΟ: Στο 7,7% η «ψαλίδα» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική Βουλή

21:23

Γερμανία: Δημοσκοπική άνοδος για το AfD - Εντείνεται η δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ

21:12

Σε νέα χαμηλά 2,5 ετών ο χρυσός

21:01

Μπόστιτς (Fed): Τα γεγονότα στη Βρετανία ίσως αυξήσουν την οικονομική πίεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ

20:50

Ιράν: Πάνω από 76 οι νεκροί στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μάχσα Αμινί

20:41

Παπαθανάσης: Η κυβέρνηση βοηθά τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε ένα υγιές περιβάλλον

20:36

Χωρίς τηλεοπτική κάλυψη η δίκη Δ. Παπαγγελόπουλου και Ελ. Τουλουπάκη

20:35

Μπλόκο «Βορρά» στο REPowerEU – «Όχι» σε επιδοτήσεις, στροφή σε κράτη με υψηλή εξάρτηση από αέριο

20:32

BriQ Properties: Έσοδα 4 εκατ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2022 - Αυξημένα κατά 55%

20:31

Υπουργικό συμβούλιο υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη την Τρίτη

20:26

Ρωσία: Συνελήφθη για «κατασκοπεία» γενικός πρόξενος της Ιαπωνίας

20:21

Διαρροή αερίου από τον Nord Stream 2 - Συναγερμός στη Βαλτική

20:14

Βασιλείου (Eurobank): Μέχρι τέλος 2022 θα έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης 1 δισ.

20:06

Κακοκαιρία: Μήνυμα του 112 για Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο - Κλειστά τα σχολεία στην Κέρκυρα

20:00

Δημοσκόπηση MARC: Στις 8,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Τι λένε οι πολίτες για τα ελληνοτουρκικά

19:48

Ρωσία: Ο Πούτιν χορήγησε την ρωσική υπηκοότητα στον Σνόουντεν και σε 71 ακόμα άτομα