Στυλιανίδης: Ετοιμάζουμε ένα από τα καλύτερα Συντονιστικά Κέντρα της Ευρώπης

Newsroom
Μοιράσου το
Στυλιανίδης: Ετοιμάζουμε ένα από τα καλύτερα Συντονιστικά Κέντρα της Ευρώπης
Στη σημασία των συνεργιών/ συνεργασιών του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με video-ομιλία που απηύθυνε στο συνέδριο «Green Deal Greee 2022»

Στη σημασία των συνεργιών/ συνεργασιών του κράτους με την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία των πολιτών αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με video-ομιλία που απηύθυνε στο συνέδριο «Green Deal Greee 2022», που διοργανώνουν το ΤΕΕ και το economix.gr και πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Η κλιματική κρίση είναι μία σκληρή πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Στυλιανίδης ανοίγοντας την τοποθέτησή του. «Μόλις την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν πάνω από 300 πυρκαγιές στην χώρα μας, που σημαίνει ότι έχουμε περίπου 45-50 πυρκαγιές την ημέρα. Οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης φαίνονται όχι μόνο στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον, αλλά επίσης στην οικονομία και την κοινωνία αλλά επίσης στην υγεία και στην ευημερία μας. Ροκανίζεται το μέλλον μας. Ας το αποδεχθούμε και ας φύγουμε από τη λογική ότι η κλιματική κρίση είναι fake news. H περιοχή της Μεσογείου επηρεάζεται περισσότερο από το μέσο όρο. Η γειτονιά μας αποτελεί ένα από τα hotspot της κλιματικής κρίσης. Η χώρα μας είναι αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις και νέους κινδύνους» σημείωσε.

Ο υπουργός τόνισε την ανάγκη συνεργιών.

«Για να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα πιστεύουμε ότι χρειάζεται μία ενιαία, μία ολιστική προσέγγιση» τόνισε ο Χρ. Στυλιανίδης «Αυτή η προσέγγιση πρέπει να δίνει έμφαση στο τρίπτυχο: πρόληψη, προετοιμασία/ ετοιμότητα, ανθεκτικότητα.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε δράσης μας. Πέρα από τη συντονιστική μας δράση, χρειαζόμαστε συνέργειες και συνεργασίες. Οι συνέργειες παίζουν κομβικό ρόλο σε αυτή την ολιστική προσέγγιση. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από μεμονωμένους φορείς. Η συνεργασία και οι συνέργειες είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Μία από αυτές είναι η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε κάθε σύγχρονη χώρα η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο βασικός βραχίονας τοπικά, επί του πεδίου. Ένα παράδειγμα είναι η προσπάθεια που γίνεται για την αντιπυρική περίοδο και την πρόληψη/ προετοιμασία/ ετοιμότητα. Το υπουργείο δεν μπορεί να καθαρίζει οικόπεδα. Αυτό πρέπει να το κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση και κατά την άποψή μου έχουν δοθεί ικανοποιητικά κονδύλια για αυτό το λόγο. Το λέω για να διασκεδάσω τις εντυπώσεις ότι το υπουργείο μπορεί να τα κάνει όλα.

Εξίσου κομβικό σημείο είναι η συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Επίσης η συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους εθελοντές και κάθε πολίτη. Όλοι πρέπει να δράσουμε με ατομική ευθύνη. Μόνο μέσα από την κοινή δράση θα μπορέσουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.»

Όπως εξήγησε ο υπουργός, η συνεργασία πρέπει να επεκτείνεται και στην πρόληψη και στην προετοιμασία, όπου θα παίξει κομβικό ρόλο το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και η ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων.

«Αυτή η αντίληψη αποτυπώνεται στο νέο μεγάλο σχέδιο για να δημιουργηθεί ένα νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, που θα λειτουργεί με πυξίδα μια ολοκληρωμένη εθνική βάση δεδομένων. Είναι κάτι που λείπει από την χώρα» ανέφερε ο Χρ. Στυλιανίδης . «Η εθνική βάση δεδομένων θα αναφέρεται σε όλους τους φυσικούς κινδύνους, σε όλες τις φυσικές καταστροφές.

Σε αυτό το συντονιστικό κέντρο πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς της πυροπροστασίας αλλά και η επιστημονική κοινότητα .

Η επιστήμη αποτελεί το σημαντικότερο εργαλείο που διαθέτουμε για να κατανοήσουμε την κλιματική αλλαγή και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις επιπτώσεις.

Η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να απουσιάσει από το Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων. Δεν υπάρχει κανείς επιχειρησιακός που θα πάρει αποφάσεις χωρίς να έχει επιστημονικά δεδομένα, χωρίς να έχει αξιολόγηση σεναρίου.

Για αυτό τρέχουμε όσο μπορούμε για να προλάβουμε να στήσουμε αυτό το Συντονιστικό Κέντρο. Θεωρώ ότι κάποια στιγμή θα πετύχουμε να είναι από τα καλύτερα της Ευρώπης.

Επιμένω πολύ στην εθνική βάση δεδομένων γιατί ξέρω ότι υπάρχουν έρευνες, στοιχεία σε πολλά ερευνητικά κέντρα αλλά δεν υπάρχει επαφή και ανταλλαγή.» κατέληξε ο Υπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:38

Σταϊκούρας για REPowerEU: Τα οφέλη από την ενσωμάτωση στο Ταμείο Ανάκαμψης

11:38

Ρέι Ντάλιο: Παρέδωσε το «τιμόνι» της Bridgewater μετά από 12 χρόνια - Παραμένει στο ΔΣ

11:28

Γερμανία: Συρρίκνωση στο εμπορικό πλεόνασμα τον Αύγουστο, μόλις 1,6% η αύξηση των εξαγωγών

11:26

Οι βαριές λοιμώξεις Covid-19 μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά προβλήματα στον εγκέφαλο

11:19

Βουλή: Κυρώθηκε η Συμφωνία ΕΕ-Κατάρ για αεροπορικές μεταφορές

11:12

Ρουμπινί: Ακόμα και η κοπριά είναι καλύτερη από τα crypto - Η μεγαλύτερη απάτη στην Ιστορία

11:04

Οικονόμου: Κάθε συζήτηση με τον Ερντογάν έχει κόκκινες γραμμές - Δεν θα πάμε σε ενεργειακό lockdown

11:04

Οι εκτιμήσεις ακινήτων με απλά λόγια: Τι πρέπει να γνωρίζεις

10:58

Φον ντερ Λάιεν: Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου

10:52

Γαλλία: Αυξημένη η βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

10:47

Ifo: Πολλαπλασιάζονται οι γερμανικές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές τους

10:44

Ισορροπίες στο Χρηματιστήριο μετά το διήμερο ράλι

10:43

Με νάρθηκα στο πόδι επέστρεψε από τη Νάξο ο Κ. Πιερρακάκης

10:29

Έως τις 10/10 η υποβολή μηχανογραφικών για επαναληπτικές Πανελλαδικές

10:29

Ευρωαγορές: Τέλος στο σύντομο ράλι - Επάνοδος του προβληματισμού και των απωλειών

10:25

Eurobank: Εγκρίθηκε η αίτηση εκταμίευσης για τη 2η δόση ύψους €200 εκατ. του ΤΑΑ

10:20

Παπουτσάνης: Ισχυρή ανάπτυξη στο 9μηνο, αύξηση 39% του κύκλου εργασιών

10:17

Ρωσία: Ο Πούτιν υπέγραψε την προσάρτηση των 4 ουκρανικών περιοχών

10:13

Ιταλία: Τελικά θα λάβει φυσικό αέριο η ΕΝΙ από την Gazprom μετά τη διακοπή

10:02

Ερντογάν: Οι Έλληνες πνίγουν μετανάστες - Εμείς τους σώζουμε γιατί είμαστε μουσουλμάνοι

09:49

Τεχνητή νοημοσύνη κάνει σε ένα λεπτό πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου από τα μάτια

09:44

ΑΑΔΕ: Δεύτερο λουκέτο σε βενζινάδικο μέσω της εφαρμογής Appodixi

09:40

Οικονόμου: Η Ελλάδα δεύτερη μεταξύ των κρατών της ΕΕ με τις χαμηλότερες τιμές ηλεκτρισμού τον Σεπτέμβριο

09:24

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο στα 15.000 πόδια

09:15

Εφορία: Έρχεται ο «Μεγάλος Αδερφός» για 4 εκατ. οφειλέτες

09:00

Νέες αυξημένες τιμές στόχοι αλλά και αστερίσκοι για τις ελληνικές τράπεζες από τη Deutsche Bank

09:00

ΗΠΑ - δημοσκόπηση: Η δημοτικότητα του Τζο Μπάιντεν υποχωρεί οριακά στο 40%

08:46

Κόρινθος: Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,7 Ρίχτερ με επίκεντρο κοντά στην Περαχώρα

08:29

ΕΕ: Προς συμφωνία για το 8ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

08:28

Την Πέμπτη ανοίγει τις πύλες του το πρώτο κατάστημα Pepco στην Ελλάδα - Το πλάνο επέκτασης