DW: Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
DW: Σύνοδος G7 στη σκιά του πολέμου
Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραγκώνισε από την κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πείνας και της φτώχειας.

Στη συνάντηση των ηγετών της G7 στη Βαυαρία της Γερμανίας που ξεκίνησε σήμερα και γίνετα υπό την σκιά του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία αναφέρεται δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Όπως σημειώνει η DW, στον πύργο Έλμαου, σε ένα ειδυλλιακό τοπίο στα βουνά της Βαυαρίας ο καγκελάριος Σολτς υποδέχεται σήμερα Κυριακή τους υπόλοιπους ηγέτες της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη. Η Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Καναδά και ΗΠΑ ολοκληρώνεται την Τρίτη .

Ο πόλεμος στην Ουκρανία παραγκώνισε από την κορυφή της ατζέντας την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της πείνας και της φτώχειας.

Ο καγκελάριος Σολτς αναμένεται να αξιοποιήσει το ρόλο του οικοδεσπότη για να βελτιώσει τη φήμη του διστακτικού ηγέτη. Τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ήταν αποδέκτης διεθνούς κριτικής για καθυστερήσεις στην αποστολή βαρέος οπλισμού στην Ουκρανία. Η διστακτικότητα οφείλεται εν μέρει σε εσωκομματικούς λόγους. Πολλοί Σοσιαλδημοκράτες θεωρούν ότι χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Ρωσίας δεν είναι εφικτή μια ειρήνη στην Ουκρανία. Η βιαιότητα των ρωσικών στρατευμάτων κάμπτει ωστόσο αργά, αλλά σταθερά τις εσωκομματικές αντιστάσεις στα σχέδια Σολτς για την ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Η Γερμανία θα πρέπει να διατυπώνει αξιώσεις ηγέτιδας δύναμης»

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Λαρς Κλίνγκμπαϊλ δηλώνει: «Η Γερμανία θα πρέπει να διατυπώνει αξιώσεις ηγέτιδας δύναμης. Μετά από 80 χρόνια επιφυλακτικότητας και αυτοσυγκράτησης η χώρα έχει σήμερα ένα νέο ρόλο στα διεθνή πράγματα. Τις τελευταίες δεκαετίες διασφαλίσαμε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας. Βρισκόμαστε ολοένα και περισσότερο στο επίκεντρο. Πρέπει να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες».

Στη Σύνοδο Κορυφής των G7 ο καγκελάριος θα έχει την ευκαιρία να αποδείξει τις ηγετικές του ικανότητες. Αν καταφέρει να βρει μια κοινή συνισταμένη μεταξύ των επτά πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών θα αποκομίσει και πολιτικά οφέλη.

Στον πύργο Έλμαου η ομάδα των 7 θα αναζητήσει λύσεις και για τους τόνους σιτηρών που βρίσκονται ακόμα αποκλεισμένοι σε ουκρανικά λιμάνια. Ήδη ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τον χειρότερο λιμό των τελευταίων δεκαετιών. Πολλές χώρες του Παγκόσμιου Νότου εξακολουθούν να πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, στις οποίες προστίθενται τώρα και οι ελλείψεις σε σιτηρά. Χαρακτηριστική η προειδοποίηση του γερμανού καγκελαρίου: «Αν δεν καταφέρουμε να επιδείξουμε εμπράκτως αλληλεγγύη προς τις εν λόγω χώρες, τότε δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα θα το εκμεταλλευτούν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

G7: Ο Μπάιντεν επαινεί τον ρόλο της Γερμανίας στον πόλεμο της Ουκρανίας

Η Ουκρανία ζητά περισσότερες κυρώσεις των G7 στη Ρωσία, μετά από τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο

G7: Επίσημα οι κυρώσεις στις εισαγωγές ρωσικού χρυσού - Πλήγμα δισ. δολαρίων στη Μόσχα

gazzetta
gazzetta reader insider insider