Οικονόμου: Ορόσημο η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Ορόσημο η έξοδος της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία
«Το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, αλλά και στην ανακούφιση της κοινωνίας» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στη διάρκεια ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στη Θεσσαλονίκη.

«Ορόσημο» χαρακτήρισε την χθεσινή απόφαση του Eurogroup για έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας στις 20 Αυγούστου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «το βλέμμα μας είναι σταθερά προσηλωμένο στην ανάπτυξη της χώρας, της οικονομίας, αλλά και στην ανακούφιση της κοινωνίας».

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι εντός της ημέρας κατατίθεται αγωγή του ελληνικού δημοσίου κατά της εταιρίας Novartis και προανήγγειλε ότι θα υπάρξει δήλωση του υπουργείου Υγείας με διευκρινιστικές λεπτομέρειες.

Αναφορικά με την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά ένας αξιόπιστος εταίρος που πρωταγωνιστεί, ένα κράτος που δεν είναι δέκτης υποδείξεων αλλά συνδιαμορφώνει τις εξελίξεις, που δεν αδικείται αλλά ηγείται». Υπογράμμισε, ότι «κλείνει ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από δώδεκα χρόνια» και ταυτόχρονα ανοίγει μια «νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την πατρίδα μας, για την ανάπτυξη της χώρας και για την ευημερία των πολιτών», καθώς επίσης και οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων από τη διεθνή κρίση, ένα «παράθυρο αισιοδοξίας και προοπτικής, στη δίνη μιας τεράστιας εισαγόμενης κρίσης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε, επίσης, τα νεότερα στοιχεία του «Ευρωβαρόμετρου», σύμφωνα με τα οποία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τόσο τους ευρωπαϊκούς, όσο και τους εθνικούς θεσμούς και πρόσθεσε:

«Πρόκειται για μια εμφατική απάντηση στο λαϊκισμό και όσους νομίζουν ότι το ρολόι της Ιστορίας μπορεί να γυρίσει πίσω στην εποχή των μνημονίων και αποδεικνύει ότι, μαζί με την οικονομική πρόοδο, η εμπιστοσύνη αποκαθίσταται».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι για τη ΝΔ, από την ίδρυση της, απαράβατη αρχή είναι ότι η οικονομική πρόοδος «είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός για να κάνει τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη» και πρόσθεσε: «Ήμασταν και είμαστε η παράταξη του πολιτικού ανθρωπισμού, με πρώτη μας μέριμνα της λαϊκές ανάγκες».

Στο 3,7% του ΑΕΠ οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ανάσχεση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, όλο το προηγούμενο διάστημα, με παρεμβάσεις που ανέρχονται σε ποσοστό στο 3,7 % του ΑΕΠ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή έρευνα που διενεργήθηκε, στην πρώτη θέση, μεταξύ των 25 χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν. Υπενθύμισε, ότι σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για την επιστροφή του 60% των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος των λογαριασμών Δεκεμβρίου - Μαΐου, που θα κυμαίνονται από 18 ως 600 ευρώ, με ωφελούμενους όλα τα φυσικά πρόσωπα με οικογενειακό εισόδημα ως 45.000.

Ταυτόχρονα, από τις αρχές του Ιουλίου ενεργοποιείται και ο μηχανισμός παρέμβασης στη χοντρική και τη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος, με ωφελούμενους μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αγρότες, ευάλωτους καταναλωτές, από «εβδομήντα έως και ενενήντα τοις εκατό της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας». Τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, θα ανακοινωθεί και νέα κυβερνητική παρέμβαση για τα καύσιμα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε υπαρκτή δυνατότητα για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις και πρόσθεσε: «Με σύνεση με επιμονή με σχέδιο θα αντέξουμε και θα βγούμε όλοι μαζί από αυτή την τεράστια δοκιμασία».

«Ισχυρή η βούληση για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου»

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, επίσης, ότι χθες εγκρίθηκε από την Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, προϋπολογισμού 1.63 δις. ευρώ, που είναι το πρώτο τέτοιο εθνικό πρόγραμμα το οποίο εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως πρώτο πανευρωπαϊκά είχε εγκριθεί και το σχέδιο Ανταγωνιστικότητας 2021-27 για τη χώρα μας. Σημείωσε, ότι αποδεικνύεται η «ισχυρή βούληση» της κυβέρνησης για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με ταυτόχρονη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρόσθεσε ότι η Μακεδονία είναι μέσα σε αυτές της περιοχές που θα ωφεληθούν, από τις επενδύσεις στους τομείς αυτούς και από τις νέες θέσεις εργασίας.

Ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι από 1ης Ιούλιου αρχίζουν οι εγγραφές των πολιτών όλης της χώρας για τον προσωπικό γιατρό, από το 16ο της ηλικίας τους, με αποδεκτές όλες τις αιτήσεις μέχρι 2000 πολιτών ανά γιατρό, ή στην περίπτωση των συμβεβλημένων γιατρών με το όριο που εκείνος έχει επιλέξει και με δικαίωμα μεταγραφής σε άλλο προσωπικό γιατρό ανά έτος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε, τέλος, την ικανοποίηση του για την πρόοδο που συντελείται σε ότι αφορά τις πρόδρομες διαδικασίες για το γήπεδο του ΠΑΟΚ και την γενικότερη ανάπλαση της γύρω περιοχής, στην Τούμπα και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα έργο με πολλαπλές αναπτυξιακές συνέπειες και για τη Θεσσαλονίκη και για τη Β. Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:02

ΟΤΟΕ: Επιστολή στις διοικήσεις των τραπεζών για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

17:00

Επιφυλακτικότητα και οριακές διακυμάνσεις στην Wall Street μετά το τεχνολογικό ράλι

16:58

Υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Nέα ψηφιακά εργαλεία μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet

16:56

«Ιερά Μονή Εμμαούς»: Νέο σφυρί για τα ακίνητα στο εμβληματικό κτίριο της Καλλιθέας στις 27 Ιουλίου

16:54

Δένδιας: Για την Ελλάδα οι καλές σχέσεις με την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές

16:52

Celestyal Cruises: Παρουσιάστηκαν οι «Αυθεντικές Εξορμήσεις»

16:49

Τουρκία: Νέα αιτήματα προς Φινλανδία και Σουηδία για έκδοση «τρομοκρατών»

16:43

Εναρμονισμός των δόσεων της ΑΑΔΕ με τον ανώτατο αριθμό των δόσεων για ρυθμίσεις στα ασφαλιστικά ταμεία

16:40

Eunice: Η επιστήμη και η αγορά δίνουν εισιτήριο άμεσης και ταχείας υλοποίησης του GAP ισχύος 2.000MW

16:35

Μητσοτάκης: Κύριε Τσίπρα και ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε και θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν

16:29

Ρωσία: Kατέστρεψε δύο αμερικανικά συστήματα HIMARS στην ανατολική Ουκρανία

16:28

Bitcoin: Ξανά πάνω από τα 20.000 δολάρια με ώθηση από το χθεσινό ράλι του Nasdaq

16:21

Κομισιόν: Νέοι κανόνες για την οδική ασφάλεια και την κυκλοφορία οχημάτων χωρίς οδηγό

16:15

ΥπΑΑΤ: Πάνω από 55 εκατ. ευρώ πίστωσε στους λογαριασμούς ο ΟΠΕΚΕΠΕ

16:12

Hellenic Train: Αναστέλλονται τα τοπικά δρομολόγια στο τμήμα Άνω Λιόσια - Κάντζα το διάστημα 7-15/7

16:06

Τουρκικό ΥΠΕΝ: Αρχές Αυγούστου ξεκινάει τις εργασίες το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίτ

16:01

ΕΣΠΑ: Οι «αδύναμοι κρίκοι» της αγοράς εργασίας και οι νέες δράσεις για νέους, γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους

15:58

Η ΕΛΙΝΟΙΛ υπερήφανος Χορηγός του Χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου

15:57

Κορονοϊός: 19.303 νέα κρούσματα και 4.061 επαναλοιμώξεις - Στους 96 οι διασωληνωμένοι

15:56

Συναντήσεις Δένδια και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με Αμερικανούς αξιωματούχους και στελέχη της Lockheed Martin

15:51

Η Κύπρος επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους

15:42

Λευκές κηλίδες στο δέρμα: Πού μπορεί να οφείλονται και πότε πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό

15:40

ΕΕ: Προσφυγή της Αυστρίας κατά των «πράσινων» επενδύσεων σε φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

15:30

Enel Green Power - Χαντάβας: Να προτεραιοποιηθούν οι γρήγορα υλοποιήσιμες επενδύσεις, από σοβαρούς επενδυτές στις ΑΠΕ

15:30

Κατρίνης από Βουλή: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι με τους λίγους

15:28

Oξεία ηπατίτιδα: Ο πρώτος θάνατος παιδιού καταγράφηκε σήμερα στην Ελλάδα

15:18

Βρετανία: Υπό έρευνα για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία η Amazon

15:11

Κρι-Κρι: Διανομή μερίσματος 0,20 ευρώ ανά μετοχή - Αμοιβές 460.000 ευρώ στο ΔΣ

15:00

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Κυριακή οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

15:00

Σχοινάς (Κομισιόν): Με νέους προμηθευτές αερίου και το REpowerEU η απάντηση στην ενεργειακή κρίση