Οικονόμου: Στο 3,7% του ΑΕΠ τα μέτρα στήριξης - Το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 25 κρατών της ΕΕ

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Στο 3,7% του ΑΕΠ τα μέτρα στήριξης - Το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ 25 κρατών της ΕΕ
«Το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει διαθέσει η κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, η κυβέρνηση συνεχίζει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την εφαρμογή του ευρύτερου σχεδίου που έχει για την πατρίδα. Και φυσικά συνεχίζουμε την προσπάθεια για να είμαστε δίπλα στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια» τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο υφυπουργός παρά των πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες και τις καταστροφές που προκαλεί έχει καταφέρει ήδη καταλυτικές γεωπολιτικές αλλαγές και σοβαρές οικονομικές παρενέργειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τροφοδοτεί τις ενεργειακές ανατιμήσεις και τις πληθωριστικές πιέσεις, δημιουργεί κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας και συρρικνώνει την ανάπτυξη», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης ανέφερε ότι η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. «Σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Bruegel, το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας που έχει προϋπολογίσει και διαθέσει η ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη των πολιτών ισούται με το 3,7% του ΑΕΠ και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των 25 ευρωπαϊκών χωρών που εξέτασε η συγκεκριμένη μελέτη και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση».

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική Κυβέρνηση ξεπερνούν συγκριτικά το ύψος της βοήθειας που έχουν αφιερώσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ ισχυρότερες οικονομίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Γερμανία δαπάνησε σε μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας το 1,2% του Α.Ε.Π. της, η Γαλλία το 1,4%, η Ιταλία το 2,1% και η Ισπανία -την οποία έχουν αναγάγει ως υπόδειγμα στήριξης αρκετοί στη χώρα- το 1,7% του Α.Ε.Π. της.

Η κρίση συνεχίζεται και οι δυσκολίες για τους Έλληνες παραμένουν. Είμαστε εδώ με συνεχή προσπάθεια με σχέδιο, με εργαλεία για να κάνουμε ότι περισσότερο μπορούμε προκειμένου να διορθώσουμε τα προβλήματα. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά έχουμε αποδείξει ότι τα καταφέρνουμε στα δύσκολα. Η Κυβέρνηση είναι αφοσιωμένη σε αυτό το έργο, είναι δίπλα στους πολίτες και είμαστε δίπλα στη προσπάθεια να μετριάσουμε το αποτύπωμα της ακρίβειας στη ζωή τους. Δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα σε πολιτικές που θα βοηθήσουν περισσότερους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Έκθεση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Υπερψηφίστηκε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία 448 ψήφων υπέρ έναντι 67 κατά και 107 αποχών, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η έκθεση είναι έντονα αρνητική για την Τουρκία αναφορικά με τις επιδόσεις της στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, αλλά και σε ό,τι αφορά στην προκλητικότητά της έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, παρά ορισμένες ενδείξεις αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, πρόσφατα παρατηρήθηκε νέα έξαρση και οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη λύπη τους για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στα ελληνικά νησιά οι οποίες υπονομεύουν το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή. Καταδικάζουν, επίσης, την παρενόχληση ερευνητικών σκαφών στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.

Εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Κυπριακό παραμένει ανεπίλυτο και καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει την απαράδεκτη πρότασή της για μια «λύση δύο κρατών», να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να απόσχει από τυχόν μονομερείς ενέργειες.

Για το Ε.Σ.Υ.

Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του εμβληματικού προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την παροχή δωρεάν προληπτικής μαστογραφίας στις γυναίκες 50 έως 69 ετών. Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός «είμαστε σήμερα σε θέση με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης να θέσουμε ουσιαστικά σε λειτουργία το πρώτο μαζικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου στην Πατρίδα μας.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που κάνει χρήση των βέλτιστων τεχνολογικών εργαλείων που το ελληνικό Δημόσιο έχει πια στη διάθεσή του. Μαθαίνοντας από το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, πατώντας πάνω στην εμπειρία από τη διαδικασία του εμβολιασμού και χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της άυλης συνταγογράφησης είμαστε σήμερα σε θέση να κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούσαμε να κάνουμε μέχρι να εισάγουμε αυτά τα εργαλεία στην φαρέτρα των όπλων μας».

Υπογραμμίζω ότι η πρόληψη αποτελεί τον πρώτο από τους τέσσερις πυλώνες για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ., που θα ολοκληρώσουμε την επόμενη τετραετία, βάσει ενός λεπτομερούς και λελογισμένου σχεδίου.

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την Πρωτοβάθμια Υγεία και την εφαρμογή του «Προσωπικού Γιατρού».

Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη Δευτεροβάθμια Υγεία. Το νέο νοσοκομειακό χάρτη, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και τη σωστή κατανομή των δυνάμεων μας.

Και ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη ψηφιακή υγεία, που διατρέχει οριζόντια όλες τις δράσεις μας.

Η υγεία είναι θέμα όχι μόνο ανθρωπιστικό, αλλά και αναπτυξιακό για την Πατρίδα. Η υγεία των πολιτών είναι πυλώνας ευημερίας και δείκτης ποιότητας ζωής.

Για το δημογραφικό ζήτημα

Το δημογραφικό είναι μείζον πρόβλημα για τη χώρα μας. Είναι η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση που έχουμε μπροστά μας. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι συνιστά ωρολογιακή βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και καλούμαστε να το απενεργοποιήσουμε έγκαιρα, με στοχευμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης η μείωση των Ελλήνων υπολογίζεται σε 450.000 άτομα. Για να συνειδητοποιήσουμε το πρόβλημα, αρκεί να αναλογιστούμε ότι πριν από 50 χρόνια, το 1962, μόλις το 8% του ελληνικού πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, ενώ το 26% ήταν κάτω των 14 ετών. Σήμερα το 23% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ μόλις το 14% είναι κάτω των 14. Με αυτούς τους ρυθμούς το 2050 η χώρα μας θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με τον ένα στους τρείς να είναι άνω των 65 ετών.

Μια τέτοια κατάσταση δημιουργεί προϋποθέσεις κοινωνικής, αλλά και οικονομικής καχεξίας. Υπονομεύει την οικονομία και καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την εξυπηρέτηση των συντάξεων, τη συντήρηση του Ε.Σ.Υ. και μια σειρά άλλων δραστηριοτήτων του ελληνικού Κράτους.

Η Κυβέρνηση μας έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικά μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας και τώρα, αλλά και σχεδιάζει ακόμα πιο τολμηρές παρεμβάσεις για το επόμενο διάστημα, ιδίως για την επόμενη τετραετία. Αναφέρω ενδεικτικά ότι:

  • Υλοποιήσαμε άμεσα τη δέσμευσή μας για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται.
  • Αυξήσαμε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Μειώσαμε το Φ.Π.Α. στο χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη.
  • Καταργήσαμε το φόρο πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.
  • Καθιερώσαμε τη διετή προσχολική εκπαίδευση και αυξήσαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ώστε να μπορούν να υποδέχονται όλα τα παιδιά της χώρας μας.
  • Θεσπίσαμε την επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού τους.
  • Θέτουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα για τη διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών σε χώρους 120 μεγάλες επιχειρήσεις.
  • Ξεκινά σύντομα ο θεσμός των «νταντάδων της γειτονιάς».
  • Θεσπίσαμε την επταήμερη άδεια για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ενώ προωθούμε νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό συνολικά του πλαισίου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Βασική μας προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον θα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους. Καταρτίζουμε για το σκοπό αυτό ένα ευρύ σχέδιο που θα αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που θα έχουμε στα χέρια μας: Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, δυνατότητες ανάπτυξης για καινούργιες φοιτητικές εστίες.

Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκεται και η επέκταση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, αλλά και των ολοήμερων δημοτικών σχολείων, από τις 4 που ίσχυε μέχρι σήμερα στις 5:30 το απόγευμα.

Η επέκταση του ωραρίου του ολοήμερου σχολείου θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο, θα υλοποιηθεί καταρχήν στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε περίπου 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Περιφέρεια. Για τον σκοπό αυτό θα γίνουν επιπλέον προσλήψεις.

Σημειώνεται ότι δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο και η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη σε όλους όσους θέλουν να πάνε στο ολοήμερο δημοτικό σχολείο.

Οι πολιτικές μας για τη νεολαία διασταυρώνονται με αυτές για το δημογραφικό και τέμνονται στο όφελος για τη μέριμνα και την ποιότητα των νέων ζευγαριών, για τη μέριμνα και για τη ποιότητα ζωής της νέας γενιάς.

Για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Κλείνοντας υπενθυμίζω ότι αρχίζει αύριο Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είναι ο προεδρεύων της Συνόδου, θα φιλοξενήσει στη Θεσσαλονίκη αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για να συζητήσουν για το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία που αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ πόσο σημαντική είναι η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και η προετοιμασία των χωρών της περιοχής μας για την ενσωμάτωση τους σε ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα άνοδος πληθωρισμού τον Μάιο στο 11,3%, σε υψηλό 28 ετών - Έκρηξη ακρίβειας σε ενέργεια, τρόφιμα, τουρισμό και μεταφορές

Τρεις άξονες για την ενεργειακή εξοικονόμηση στο Δημόσιο – Άμεση μείωση 10% της κατανάλωσης

Ρεύμα: Σε δύο στάδια η νομοθέτηση του πλαφόν στην αγορά – Έρχεται άμεσα η νομοθετική ρύθμιση

Όλες οι ειδήσεις

10:59

Συμφωνία ΔΕΠΑ - TotalEnergies για προμήθεια LNG έως και τον Μάρτιο

10:46

Η Γαλλία τιμά την Πρόεδρο του «ΜΑΝΑ», Randa Ghandour

10:42

Chevron: Αλλάζει έδρα μετά από 20 χρόνια

10:37

Τέρνα Ενεργειακή: Αύξηση εσόδων στο α' εξάμηνο - Στα 44 εκατ. ευρώ τα κέρδη

10:30

Dimand: Δημιουργεί τον μεγαλύτερο κόμβο Logistics στη Βόρεια Ελλάδα

10:28

Απώλειες στις ευρωαγορές - Άνω του 1% χάνει ο Stoxx 600

10:15

ΕΚΤ: Προς αύξηση επιτοκίων κατά 0,75% - Κρίσιμες ομιλίες σήμερα

10:10

Μητσοτάκης: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο κι όχι γκρίζο

10:08

«Δυνατή» πρεμιέρα για τη μετοχή της Porsche, άνω του στόχου η τιμή

10:07

Grow the future through eLearning: Εκδήλωση της Wide Services παρουσία του δημιουργού του Moodle, Δρ Martin Dougiamas

09:49

ΕΡΓΟΣΕ: Ξεκινάει ο ανταγωνιστικός διάλογος για τα σιδηροδρομικά έργα ύψους 4 δισ. ευρώ

09:42

Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις της Άγκυρας - Νέα αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ

09:40

Ουγκάντα: Όχι lockdown λόγω Εμπόλα, διαβεβαιώνει ο πρόεδρος Μουσέβενι

09:32

ΗΠΑ: Ο κυκλώνας Ίαν πλήττει τη Φλόριντα με καταστροφική μανία

09:15

ΕΥΑΘ: Συρρίκνωση σε κύκλο εργασιών και κέρδη μετά φόρων

08:49

Σκρέκας: Έρχονται προγράμματα «Αλλάζω συσκευή», «Εξοικονομώ» και για επιχειρήσεις

08:48

Σε εκδήλωση της Google σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

08:39

ΕΕ: Νέα οδηγία για τον προσυμπτωματικό έλεγχο νεοπλασμάτων

08:37

Διευρύνει την παρουσία του στην Ελλάδα ο Όμιλος της Radisson - Δυο νέα ξενοδοχεία έρχονται το 2023

08:36

ICGB Interconnector: Υπογράφηκε η άδεια λειτουργίας για το ελληνικό τμήμα του αγωγού IGB

08:33

Κομισιόν: Οι ελπίδες για συμφωνία της Γερμανίας, μοχλός πίεσης η βιομηχανία και το χαρτί της Τελωνειακής Ένωσης για την Τουρκία

08:32

Nord Stream: Και τέταρτη διαρροή εντοπίστηκε - Έχει διαρρεύσει το μισό και πλέον αέριο

08:20

Τουρκία: Προαναγγελίες για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας στα Κατεχόμενα

08:05

CDI Pfizer: Ορατό το «αποτύπωμα» από την επένδυση στη Θεσσαλονίκη

08:01

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για νησιά Αιγαίου: Κάθε χώρα αποφασίζει μόνη της για την ανάπτυξη του αμυντικού της εξοπλισμού

07:47

Συνομιλία Ερντογάν - Πούτιν σήμερα για ουκρανικά δημοψηφίσματα, πυρηνικό σταθμό στην Τουρκία

07:42

Δανία: Έχει ήδη διαρρεύσει το μισό αέριο των Nord Stream και Nord Stream 2

07:29

BriQ Properties: Στοχεύει σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων 150 εκατ. ευρώ – Το επενδυτικό προφίλ, τα έσοδα και οι «άμυνες»

07:25

Μοχλός επενδύσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις το Ταμείο Ανάκαμψης - Ώριμα επενδυτικά σχέδια 3,7 δισ. ευρώ

07:22

«Ψήνονται» deals (και) στις μικρές κατασκευαστικές – Ο Δ. Κούτρας, η Δομική Κρήτης και η «πίτα» των υποδομών