Εκλογές στην Αυστραλία: Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στην Αυστραλία: Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να εξασφαλίζει πλειοψηφία
Η συντηρητική συμμαχία του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί χάνουν έδαφος προς όφελος μικρότερων κομμάτων.

Η συντηρητική συμμαχία που βρίσκεται στην εξουσία στην Αυστραλία δεν αναμένεται να εξασφαλίσει αρκετές έδρες για να σχηματίσει κυβέρνηση κατά τις σημερινές εκλογές, όπως προέβλεψαν δύο τηλεοπτικοί σταθμοί.

Όπως προκύπτει από την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων, η συντηρητική συμμαχία του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον και οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί χάνουν έδαφος προς όφελος μικρότερων κομμάτων και ανεξάρτητων υποψηφίων που επικεντρώνονται στην καταπολέμιση της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να υπάρξει βουλή χωρίς αυτοδυναμία.

"Προς το παρόν, με αυτά τα νούμερα δεν βλέπω την (κυβερνητική) συμμαχία να εξασφαλίζει πλειοψηφία", είπε σε ζωντανή μετάδοση στο δίκτυο ABC ο εκλογικός αναλυτής Αντονι Γκριν.

"Επί του παρόντος, ο συνασπισμός δεν φαίνεται να φθάνει τις 76", είπε ο ίδιος αναφερόμενος στον μικρότερο απαιτούμενο αριθμό εδρών που χρειάζεται ένα κόμμα για να έχει αυτοδυναμία στην βουλή των 151 εδρών.

Παράλληλα, το δορυφορικό δίκτυο της News Corp, το Sky News, μετέδωσε ότι "το Sky προβλέπει ότι η συμμαχία δεν μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών".

Οι Αυστραλοί ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τα μέλη του νέου τους κοινοβουλίου, ψηφοφορία που εξαρχής προβλεπόταν να είναι αμφίρροπη και να σήμαινε την επιστροφή στην εξουσία των Εργατικών, έπειτα από εννιά χρόνια διακυβέρνησης των συντηρητικών.

Οι 17,2 εκατ. ψηφοφόροι θα εκλέξουν τα 151 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τριετή θητεία, καθώς και σαράντα από τα 76 μέλη της Γερουσίας. Το κόμμα ή η συμμαχία που θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στην κάτω Βουλή θα αναλάβει αυτόματα να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης των Εργατικών, ο Άντονι Αλμπανέζι, φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις για να αναλάβει το αξίωμα του πρωθυπουργού, παραδέχεται πως αναμένεται «αμφίρροπη» μάχη.

Τις τελευταίες ημέρες, ο απερχόμενος συντηρητικός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, στην εξουσία από το 2018, μοιάζει να μείωσε το προβάδισμα των Εργατικών, μολαταύτα εξακολουθεί να οδεύει σε ήττα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.