ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε το πακέτο 40 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της Ουκρανίας
Το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε συντριπτικά υπέρ του πακέτου οικονομικής βοήθεια στην Ουκρανία, ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Με ψήφους 79 υπέρ και 11 κατά, η Γερουσία στέλνει το πακέτο που αφορά ανθρωπιστική, στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την εμπόλεμη Ουκρανία για υπογραφή στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής βοήθειας που έχει εγκριθεί από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία από την αρχή της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής, στις 24 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε το Reuters, ο πρόεδρος Μπάιντεν αναμένεται να υπογράψει διάταγμα για επιπλέον 100 εκατ. δολάρια ως στρατιωτική ενίσχυση στην Ουκρανία.

«Είναι ένα μεγάλο πακέτο και θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του ουκρανικού λαού καθώς αγωνίζεται για την επιβίωσή του», είπε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία. «Εγκρίνοντας αυτήν την κατεπείγουσα βοήθεια, η Γερουσία μπορεί τώρα να πει στον ουκρανικό λαό: η βοήθεια είναι καθ’ οδόν. Πραγματική βοήθεια. Σημαντική βοήθεια. Βοήθεια που θα διασφαλίσει τη νίκη των Ουκρανών», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η αποδέσμευση 6 δισ. δολαρίων ώστε η Ουκρανία να εξοπλιστεί με θωρακισμένα οχήματα και να ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνά της, την ώρα που μαίνονται οι μάχες στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της. Περίπου 9 δισ. δολάρια θα δοθούν εξάλλου για να διασφαλιστεί «η συνέχιση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών».

Στα μέσα Μαρτίου το Κογκρέσο είχε ήδη αποδεσμεύσει περίπου 14 δισ. δολάρια για την αντιμετώπιση της ουκρανικής κρίσης. Όμως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζητούσε εδώ και πολλές εβδομάδες μια σημαντική τροποποίηση στον προϋπολογισμό ώστε να στηρίξει την Ουκρανία σε αυτή τη νέα φάση του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι G7 δίνουν 18,4 δισ. δολάρια για ενίσχυση στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider