Ιταλία - Κόντε: Λέμε «ναι» στο ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία - Κόντε: Λέμε «ναι» στο ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας
«Λέμε “ναι” στο ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά χρειάζεται και ένα νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης για την ενέργεια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρχηγός του κινήματος Πέντε Αστέρων, Tζουζέπε Κόντε.

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος του κινήματος Πέντε Αστέρων, Τζουζέπε Κόντε, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, τόνισε ότι η πολιτική δύναμη της οποίας ηγείται τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης ενεργειακού εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά ζητά ως προϋπόθεση να εγκριθεί νέα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τα κράτη μέλη.

Πιο αναλυτικά, ο Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε: «Λέμε ναι στο ενεργειακό εμπάργκο κατά της Ρωσίας, αλλά χρειάζεται και ένα νέο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης για την ενέργεια. Χρειάζεται, δηλαδή, να υιοθετηθούν νέες, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες: ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για κοινή αγορά και φύλαξη φυσικού αερίου, η θέσπιση ανώτατης τιμής για το αέριο, όπως και μαζικές επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας».

«Μόνον αν παρουσιαστούμε στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου όλοι μαζί, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορέσουμε να πολλαπλασιάσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ», πρόσθεσε ο Κόντε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και την στάση της Ιταλίας τόνισε, δε, ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση στο κοινοβούλιο της Ρώμης ώστε να καθοριστούν λεπτομερώς η στάση και οι στόχοι της κυβέρνησης Ντράγκι.

Ο Τζουζέπε Κόντε, τέλος, μιλώντας στην Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Ρώμης, καταδίκασε με σαφήνεια την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία: «το καθεστώς του Πούτιν διέπραξε ένα τεράστιο ιστορικό λάθος, καταπάτησε βάρβαρα το διεθνές δίκαιο. Θεωρώ ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως, πρέπει να δείξουμε στον Πούτιν ότι του προσφέρουμε μια ευκαιρία -η οποία θα έχει ένα κόστος για την Ρωσία- να επιστρέψει και πάλι, η Ρωσία, εντός της διεθνούς κοινότητας. Υπό τον όρο, βέβαια, ο ίδιος να καθίσει με ειλικρίνεια στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και να αναγνωρίσει την ελευθερία και κυριαρχία της Ουκρανίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Στόχος η πλήρης απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider