Ισπανία: Απολύθηκε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών λόγω της υπόθεσης Pegasus

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Απολύθηκε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών λόγω της υπόθεσης Pegasus
Περισσότεροι από 60 άνθρωποι που συνδέονταν με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού κατασκοπείας.

Η ισπανική κυβέρνηση απέλυσε την επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Ισπανίας, την Παθ Εστέμπαν, μετά την αποκάλυψη ότι το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση Ισπανών αξιωματούχων, γράφει σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Pais, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Τον περασμένο μήνα η οργάνωση του Καναδά που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα Citizen Lab ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 60 άνθρωποι που συνδέονταν με το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα αποτέλεσαν στόχο του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus που έχει φτιαχτεί από την ισραηλινή εταιρεία NSO Group.

Αυτό ώθησε το αριστερό κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας ERC, βασικό σύμμαχο της κυβέρνησης μειοψηφίας της Ισπανίας, να δηλώσει ότι δεν θα την στηρίζει έως ότου η Μαδρίτη λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε εξάλλου μερικές μέρες έπειτα από αυτό ότι εντόπισε το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus στα κινητά τηλέφωνα του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ και της υπουργού Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Σάντσεθ θα δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της κατασκοπίας Kαταλανών αυτονομιστών με λογισμικό Pegasus

gazzetta
gazzetta reader insider insider