«Άκυρο» της Σουηδίας στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για ένταξη στο NATO

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Άκυρο» της Σουηδίας στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για ένταξη στο NATO
«Υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια που είναι απόρρητες» ανέφερε η Σουηδή πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση της Σουηδίας δεν αναμένεται να προχωρήσει σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το εάν η χώρα πρέπει να ενταχθεί στο NATO, ανέφερε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η Σουηδία, όπως και η Φινλανδία, έχουν αναφερθεί στο ενδεχόμενο ένταξης του στη Βορειοατλαντική Συμμαχία από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις ηγεσίας των δύο χωρών να επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας ώστε να γίνουν μέλη του NATO.

Η Άντερσον υποστήριξε πως «υπάρχουν πολλές πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια που είναι απόρρητες, επομένως θέματα όπως αυτό δεν μπορούν να τεθούν σε δημοψήφισμα».

Ο ηγέτης των Μετριοπαθών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, έχει επίσης απορρίψει την ιδέα διεξαγωγής δημοψηφίσματος. «Οι ψηφοφόροι …. δεν είναι αφελείς σε ό,τι αφορά τη Ρωσία», είπε ο Ουλφ Κρίστερσον σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Aftonbladet στις αρχές της εβδομάδας. «Είναι σαφές ότι οι Σουηδοί ψηφοφόροι κατάλαβαν τι συνέβη στις 24 Φεβρουαρίου και έχουν εξαγάγει τα συμπεράσματά τους», πρόσθεσε.

Νωρίτερα σήμερα η Νούσι Νταντγκόσταρ, η επικεφαλής του Κόμματος της Αριστεράς, είπε ότι μια τόσο κρίσιμη απόφαση όσο η ένταξη στο ΝΑΤΟ απαιτεί ευρεία υποστήριξη, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον ζητηθεί από τους πολίτες να αποφανθούν σχετικά με δημοψήφισμα.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Σουηδία είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.

Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 20 Απριλίου στην Aftonbladet δείχνει ότι το 57% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ. Τον Μάρτιο το ποσοστό αυτό ήταν 51%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider