Ο Σάντσεθ θα δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της κατασκοπίας Kαταλανών αυτονομιστών με λογισμικό Pegasus

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Σάντσεθ θα δώσει εξηγήσεις για το σκάνδαλο της κατασκοπίας Kαταλανών αυτονομιστών με λογισμικό Pegasus
Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, η κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ποτέ πως οι αυτονομιστές αποτέλεσαν αντικείμενο κατασκοπίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός δεσμεύθηκε σήμερα ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι θα "λογοδοτήσει" για το σκάνδαλο της φερόμενης κατασκοπίας σε βάρος ηγετών των Καταλανών αυτονομιστών που απειλεί τη μειοψηφική κυβέρνησή του.

"Θα λογοδοτήσουμε", δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης, που μιλούσε για πρώτη φορά για το θέμα αυτό μετά τη δημοσιοποίηση την περασμένη Δευτέρα μιας έκθεσης καναδικού οργανισμού σχετικά με την κατασκοπία περισσότερων από 60 αυτονομιστών με χρήση του ισραηλινού λογισμικού Pegasus.

"Πρόκειται για ένα σοβαρό θέμα που απαιτεί σοβαρές απαντήσεις", είπε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνησή του είχε ανακοινώσει την Κυριακή την έναρξη εσωτερικής έρευνας στο Εθνικό κέντρο πληροφοριών (CNI) μαζί με μια έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη καθώς και έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο των υπηρεσιών πληροφοριών.

Υποσχόμενος "μέγιστη διαφάνεια" και το ενδεχόμενο αποχαρακτηρισμού εγγράφων, ο Σάντσεθ υπεραμύνθηκε ωστόσο της δράσης των μυστικών υπηρεσιών. "Όλα αυτά που έκανε το CNI έγιναν, επακριβώς και αυστηρά, στο πλαίσιο του νόμου", διαβεβαίωσε.

Καθώς η κυβέρνησή του εξαρτάται κυρίως από την κοινοβουλευτική υποστήριξη του αυτονομιστικού κόμματος ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας), ο Σάντσεθ κάλεσε το κόμμα αυτό να "αναδομήσει την εμπιστοσύνη" με την κυβέρνηση και να μην αποσύρει την υποστήριξή του.

Οι Καταλανοί αυτονομιστές κατηγορούν από την περασμένη εβδομάδα τη Μαδρίτη ότι κατασκόπευσε περισσότερους από 60 ανθρώπους μεταξύ των οποίων στελέχη του κινήματος εγκαθιστώντας το λογισμικό Regasus στα κινητά τηλέφωνά τους ανάμεσα στο 2017 και το 2020, μετά τη δημοσίευση έκθεσης του καναδικού οργανισμού Citizen Lab.

Το λογισμικό επιτρέπει, από τη στιγμή που θα εγκατασταθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο, πρόσβαση σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, σε δεδομένα ή την ενεργοποίηση της συσκευής εξ αποστάσεως για σκοπούς λήψης ήχου ή εικόνας.

Από την αρχή αυτής της υπόθεσης, η κυβέρνηση δεν παραδέχθηκε ποτέ πως οι αυτονομιστές αποτέλεσαν αντικείμενο κατασκοπίας.

Επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο CNI, η εφημερίδα El Pais ανέφερε ωστόσο χθες, Τρίτη, πως οι ισπανικές υπηρεσίες πληροφοριών είχαν όντως διενεργήσει κατασκοπία σε βάρος των Καταλανών αυτονομιστών αλλά με την άδεια της δικαιοσύνης και στοχευμένο, όχι μαζικό, τρόπο.

Σε μια άλλη χειρονομία με σκοπό να κατευνάσει τους αυτονομιστές, η σοσιαλίστρια πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες μια τροποποίηση του τρόπου εκλογής στο μέλλον των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα "επίσημα απόρρητα", που θα εξετάσει τη δράση των υπηρεσιών πληροφοριών σε αυτή την υπόθεση, ώστε να μπορεί να συμμετέχει σε αυτήν το ERC.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Θύματα» του Pegasus ο Μπ. Τζόνσον και το βρετανικό ΥΠΕΞ - Υπάρχει εμπλοκή της Κύπρου;

gazzetta
gazzetta reader insider insider