Γαλλικές εκλογές: Μία εβδομάδα πριν τον 2ο γύρο, η Λεπέν ερευνάται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γαλλικές εκλογές: Μία εβδομάδα πριν τον 2ο γύρο, η Λεπέν ερευνάται για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων
Η Λεπέν θα έπρεπε να καταστεί προσωπικά υπόχρεη για περίπου 137.000 ευρώ και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, για περίπου 303.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της φερόμενης απάτης ξεπερνά τις 617.000 ευρώ.

Η εθνικίστρια ηγέτης Μαρίν Λεπέν και αρκετά από τα μέλη του κόμματός της ερευνούνται από τον εισαγγελέα του Παρισιού για κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 2004 και 2017, όταν ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η υπόθεση αναδύεται στην επιφάνεια μόλις μία εβδομάδα πριν την συμμετοχή της στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, καθώς πρόκειται να αντιμετωπίσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το γραφείο του εισαγγελέα είπε ότι έλαβε μια καταγγελία από την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, OLAF, στις 11 Μαρτίου και την εξετάζει καθώς περιγράφει λεπτομερώς την φερόμενη κατάχρηση κεφαλαίων. Το γαλλικό ερευνητικό μέσο Mediapart αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη της έκθεσης της OLAF το Σάββατο.

Ο δικηγόρος της Λεπέν, Ροντόλφ Μποσελού, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία σε συνέντευξή του. Σύμφωνα με το Mediapart, αρκετά πολιτικά έξοδα που διεκδίκησε η Λεπέν και άλλοι στο κόμμα της ήταν «πλασματικά». Σε αυτά περιλαμβάνονται διαφημιστικός εξοπλισμός για ένα συνέδριο το 2014, πληρωμές σε διάφορους εργολάβους και οργανισμούς, προσωπικές αγορές κρασιού και χρηματοδότηση για κομματικές εκδηλώσεις που δεν σχετίζονται με τις κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες.

Η Λεπέν θα έπρεπε να καταστεί προσωπικά υπόχρεη για περίπου 137.000 ευρώ και ο πατέρας της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, για περίπου 303.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό της φερόμενης απάτης ξεπερνά τις 617.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένας εκπρόσωπος της OLAF δήλωσε ότι η υπηρεσία ολοκλήρωσε την έρευνά της τον Σεπτέμβριο του 2021 και έστειλε την τελική της έκθεση με συστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις γαλλικές και βελγικές δικαστικές αρχές. Στην έρευνα συμμετείχαν τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και οικονομικοί φορείς. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρόσθεσε ότι «οι τελικές εκθέσεις υποθέσεων δεν δημοσιοποιούνται από την OLAF».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια νίκη του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου, και η διαφορά μεταξύ του ίδιου και της Λεπέν έχει διευρυνθεί την περασμένη εβδομάδα, αν και είναι πιθανό να είναι πολύ πιο σκληρή αναμέτρηση από ό,τι στις εκλογές του 2017, όταν ο Μακρόν την νίκησε με περισσότερες από 30 ποσοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Εισαγγελείς εξετάζουν την έκθεση της OLAF που κατηγορεί τη Λεπέν για υπεξαίρεση κονδυλίων της ΕΕ

Λεπέν: Θα κυβερνήσω τη Γαλλία «σαν μητέρα»

Λεπέν: Η Γαλλία να αποκαταστήσει την μοναδική της θέση στον κόσμο γιατί είναι μια μεγάλη δύναμη

gazzetta
gazzetta reader insider insider