Τριαντόπουλος για φυσικές καταστροφές και κλιματική κρίση: Η λύση είναι η πρόληψη

Newsroom
Μοιράσου το
Τριαντόπουλος για φυσικές καταστροφές και κλιματική κρίση: Η λύση είναι η πρόληψη
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο δημοσιονομικό κόστος μιας και οι φυσικές καταστροφές έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να συμβούν.

Στην αναζήτησή του νέου ρόλου του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. ως προς τις δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές σαν συνέπειες και της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη σχετική συζήτηση κατά τη δεύτερη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, επισήμανε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο δημοσιονομικό κόστος μιας και οι φυσικές καταστροφές έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να συμβούν, ενώ σημείωσε: «Γίνεται μια σειρά από παρεμβάσεις για επιδιορθώσεις μετά από καταστροφές. Σε κάθε περιοχή προχωράμε σε μέτρα στήριξης ανάλογα με την περίπτωση. Έχουμε από το μηδέν να διαμορφώσουμε ένα σχήμα ενίσχυσης για τα επόμενα χρόνια απέναντι σε όσους δουλεύουν σε σχετικά επαγγέλματα, όπως λ.χ. για τους εργαζόμενους στα δάση. Έως τώρα το δημοσιονομικό κόστος έχει φτάσει στα 750 εκατ. ευρώ. Αν μιλήσουμε για τους σεισμούς, περιλαμβάνονται όλα τα συστατικά μιας κρατικής αρωγής, τα οποία χαρτογραφούνται για πρώτη φορά, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλή εικόνα για τη διεκδίκηση αυτών».

Αποσαφήνισε δε, ότι τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί είναι εθνικοί πόροι. «Το κομμάτι αυτό των πόρων είναι αρκετά υψηλό για να μπορέσουμε να πούμε ότι το καλύπτουμε μόνοι. Ακόμα κι αν τα δώσουμε, εξάλλου, δεν αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές που έγιναν. Οπότε η λύση είναι η πρόληψη. Πρέπει, επιπλέον, να διευρυνθεί η περίμετρος κάλυψης».

Για την πρόληψη, ειδικότερα, αναφέρθηκε στο κόστος της συντήρησης, φέρνοντας ως παράδειγμα μια γέφυρα. Όπως είπε το κόστος εκεί είναι πολύ μικρότερο από το να κατασκευαστεί εκ νέου. «Όσον αφορά στις δομές και τα δίκτυα, λοιπόν, θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα της συντήρησης ώστε τα έργα να είναι ανθεκτικότερα».

Ερωτηθείς για την ενεργειακή κρίση, είπε χαρακτηριστικά ότι με την έλευση της «χτύπησε η καμπάνα» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Οι εξελίξεις με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα ορίσουν τη συνέχεια» συμπλήρωσε.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, αναφέρθηκε στις φυσικές καταστροφές και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης ως απειλές για το περιβάλλον, ωστόσο, όπως είπε: «Υπάρχει και το οικονομικό σκέλος και επιβαρύνονται τα δημοσιονομικά συνολικά οπότε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ο συνολικός προϋπολογισμός των ενταγμένων έργων για τις φυσικές καταστροφές από το 2016, το 2021 έφτασε στα 3,82 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος όρισε ως τρίπτυχο ενεργειών τα: «πεδίο παρέμβασης - διαδικασίες - τρόπος υπολογισμού». Σημείωσε δε, μεταξύ άλλων: «Το Ταμείο Αλληλεγγύης στην πραγματικότητα με βάση τον ορισμό του καλύπτει κυρίως μεγάλες καταστροφές. Η Ε.Ε. εξελίσσεται με άλλους ρυθμούς, ωστόσο συμβαίνουν πράγματα που κάνουν ενέργειες να κινούνται ταχύτερα. Η κλιματική κρίση είναι το πεδίο στο οποίο κατεξοχήν απαιτείται να λάβουμε δράση».

Η Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επισήμανε ότι οι φυσικές καταστροφές δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η εκτίμηση είναι να προχωρήσουμε στην ελαχιστοποίηση της ευπάθειας για να δουλεύουμε περισσότερο στα μέτρα της πρόληψης και όχι των αποζημιώσεων. Πρέπει να δουλέψουμε στην πρόληψη. Δεν μπορεί το ίδιο το Ταμείο Αλληλεγγύης να είναι ένα “χάπι” για όλα. Πρέπει να περικοπεί η γραφειοκρατία. Πρέπει να δοθεί έμφαση στις περιοχές - λ.χ. τις σεισμογενείς. Για μένα η λύση είναι οι συνέργειες. Να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Έχει σημασία να υπερβούμε τις προσδοκίες που έχουμε θέσει και αφορούν στο 3% ετησίως, ως προς την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων».

Η ίδια πρότεινε να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με προληπτικές κινήσεις. «Η ανθεκτικότητα των κτιρίων, πέραν της ενεργειακή τους αναβάθμισης, είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν, επίσης» είπε, τονίζοντας ότι πρέπει τα έργα να έχουν μια μορφή συμπληρωματικότητας με τις υποδομές.

Κατέληξε λέγοντας: «Προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση και στην ανάπτυξη της έρευνας. Θέλουμε πολλή φθηνή και πράσινη ενέργεια. Πρέπει να πεισθούν όμως οι πολίτες κι αυτό απαιτεί δημόσια αποδοχή. Η δημόσια αποδοχή είναι το «κλειδί» για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Στην κλιματική κρίση «παρούσα» στη ζωή μας το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε στην εισαγωγή της η δημοσιογράφος και εκδότρια, Βιβή Τιντσίνη,η οποία συντόνισε τη συζήτηση. «Το ζήτημα είναι κατά πόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Έχει κομβική σημασία ο ρόλος του ταμείου αλληλεγγύης της Ε.Ε.» σημείωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:29

Aναστασιάδης: Δεν πρόκειται να παρασυρθούμε στα όσα προσχηματικά επικαλείται η Τουρκία

21:13

Ολλανδία: "Λυπηρή" η απόφαση της Νικαράγουα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Χάγη

21:00

Επενδύσεις άνω των 7 δισ. ευρώ προγραμματίζουν μέσω Ταμείου Ανάκαμψης οι ΜμΕ σε Βιομηχανία και Κατασκευές

20:50

Μενέντεζ: Οποιαδήποτε τουρκική επιθετικότητα θα έχει συνέπειες και δεν θα γίνει αποδεκτή

20:40

ΣΥΡΙΖΑ: Κεραμέως και Θεοδωρικάκος συνεχίζουν να κάνουν τους ψόφιους κοριούς

20:35

ΝΔ: Η επίθεση του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της Ζωής Ράπτη είναι καταδικαστέα

20:24

Λετονία: Το κεντρώο κόμμα Νέα Ενότητα, νικητής των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με exit poll

20:18

Πύργος: Φωτιά σε αγροτική έκταση στην περιοχή Σπιάντζα

20:13

Ιράν: Διαδηλώσεις σε ιρανικά πανεπιστήμια και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στον κόσμο

20:06

Ολοκληρώθηκε η 2η Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ

19:58

Ράπτη: Η επίθεση του φεμινιστικού τμήματος του Ρουβίκωνα στο πολιτικό μου γραφείο δεν μας τρομοκρατεί

19:54

Γεωργιάδης: Εγκρίθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων tης διπλής ανάπλασης

19:48

Ερντογάν: Ξέρουμε πολύ καλά ποιος έχει εξαπολύσει πάνω μας την Ελλάδα

19:40

Σταμάτησε η διαρροή στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

19:34

Υπ. Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη: Η εστία επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ορμητήριο εγκληματικότητας

19:12

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο δυστύχημα στην νέα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πετριτσίου

18:57

ΗΠΑ: Νέα τροπολογία στη Γερουσία βάζει πρόσθετες προϋποθέσεις στην Τουρκία για τα F-16

18:51

Ιαπωνία: Σεισμός 5,6 βαθμών έπληξε την περιοχή Κιούσου

18:48

Κ. Μητσοτάκης: «Ας δώσουμε νόημα στον όρο “γυναικοκτονία”»

18:32

Ντερ Λάιεν: Μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα εργαστούμε για τη μείωση των υψηλών τιμών της ενέργειας

18:21

Nord Stream: Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα για να ερευνήσουν τις διαρροές

18:07

Καβάλα: Σοκαρισμένη η μικρή κοινωνία του ορεινού οικισμού της Λεκάνης από το διπλό φονικό

17:56

Καντίροφ: Η Ρωσία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μικρής ισχύος

17:33

Μπορέλ: "Σχεδόν αδύνατος" ο τερματισμός του πολέμου μετά την προσάρτηση ουκρανικών περιοχών από τη Ρωσία

17:21

Θεοδωρικάκος προς νέους αστυνομικούς: Υπηρετούμε τις αξίες της ασφάλειας και της ελευθερίας των πολιτών και της πατρίδας μας

17:08

Ουκρανία: Το Κίεβο καταδίκασε "την παράνομη κράτηση" του γενικού διευθυντή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια 

17:00

Χορός δισεκατομμυρίων για cloud και data center - Οι παλιοί και οι νέοι παίκτες

16:52

Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν

16:41

Στις 18 Νοεμβρίου η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο των Ν. Παππά και Χ. Καλογρίτσα, για τις τηλεοπτικές άδειες

16:33

O Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε την Τζόρτζια Μελόνι στο Κίεβο