Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ: Απεξάρτηση Ευρώπης από ρωσική ενέργεια - Ετοιμότητα για νέες κυρώσεις

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ: Απεξάρτηση Ευρώπης από ρωσική ενέργεια - Ετοιμότητα για νέες κυρώσεις
Οι ηγέτες της ΕΕ από κοινού με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή της Ρωσίας.

«Ψηλά» στην ατζέντα της πρώτης ημέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετέχει κι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, βρέθηκε το ενεργειακό ζήτημα, και ειδικότερα η μείωση της εξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ρωσική ενέργεια, η επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια, καθώς και η ανάγκη ανταπόκρισης στις εξελισσόμενες ανάγκες επισιτιστικής ασφάλειας παγκοσμίως.

Προς την κατεύθυνση της απεξάρτησης από των ρωσικά καύσιμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες ότι οι ΗΠΑ θα παραδώσουν φέτος τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ευρώπη, επιπλέον όσων είχαν προγραμματιστεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Την είδηση είχε προαναγγείλει δημοσίευμα των FT.

Μια από τις πηγές του Reuters συμπλήρωσε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί σήμερα και θα προβλέπει επίσης μεγαλύτερες εξαγωγές αμερικανικού LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023.

H Σύνοδος για την Ουκρανία

Οι ηγέτες της ΕΕ από κοινού με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ανέπτυξαν τις θέσεις τους γύρω από την εν εξελίξει πολεμική σύγκρουση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, μετά από την εισβολή της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην απόφαση του, συζητήθηκε η συντονισμένη και ενιαία απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών στην «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επίθεση ενώ εξετάστηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού τιμήματος στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, καθώς και η ετοιμότητά να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσει κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων.

Η άτυπη Σύνοδος συζήτησε τις επείγουσες ανάγκες που προκαλούνται από την επιθετικότητα της Ρωσίας, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες, και τόνισε την ανάγκη να εγγυηθεί η Ρωσία ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους πλήττονται από τη βία ή διαφεύγουν από τη βία.

Επίσης, εκφράστηκε ικανοποίηση για την έναρξη διεθνών ερευνών, μεταξύ άλλων από τον Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες συλλογής στοιχείων για φρικαλεότητες.

Οι ηγέτες ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν παράλληλα, σχετικά με τη σημασία της ενίσχυσης της δημοκρατικής ανθεκτικότητας στην Ουκρανία, τη Μολδαβία και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, οι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία της ενίσχυσης της διατλαντικής ασφάλειας και άμυνας, μεταξύ άλλων μέσω της ισχυρής συνεργασίας ΝΑΤΟ-ΕΕ, όπως περιγράφεται στη Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη ΕΕ και ΗΠΑ στην Ουκρανία και στο «βάθος» η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία

Σύνοδος Κορυφής: Ο χάρτης του Μακρόν για το ρόλο της Γαλλίας στην ασφάλεια των συμμάχων της

Σύνοδος Κορυφής: Μπρα ντε φερ για την ενέργεια - Οι θέσεις της Αθήνας

gazzetta
gazzetta reader insider insider