Σύνοδος Κορυφής: Η ευρώπη «διστάζει» να βάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Εμπόδιο η ενεργειακή ανεπάρκεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σύνοδος Κορυφής: Η ευρώπη «διστάζει» να βάλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία - Εμπόδιο η ενεργειακή ανεπάρκεια
«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

Τελευταία ενημέρωση: 20:05

Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομάδα των Επτά και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μετά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες.

«Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινό ανακοινωθέν, δηλώνοντας έτοιμοι να επιβάλουν «περαιτέρω κυρώσεις εάν χρειαστεί» κατά της Ρωσίας.

Υπενθύμισαν «τις υποχρεώσεις της Ρωσίας βάσει διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει και που μας προστατεύουν όλους».

Συμπλήρωσαν πως «δεν θα φείδονταν προσπαθειών» για να καταστήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τους υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένου του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, «υπεύθυνους» για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Για τον σκοπό αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο», διαβεβαίωσαν οι ηγέτες της G7. «Ο ρωσικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε τίποτε εναντίον του», πρόσθεσε η G7 μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Όλες οι χώρες δηλώνουν έτοιμες να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσαν.

Αναφορικά με την ενέργεια, οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά κάλεσαν τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ενεργήσουν υπεύθυνα και να ενισχύσουν τον εφοδιασμό στις διεθνείς αγορές, προσθέτοντας ότι ο ΟΠΕΚ έχει να διαδραματίσει ρόλο σε αυτό.

Πρόσθεσαν ότι θα αποφύγουν τις απαγορεύσεις εξαγωγής τροφίμων.

Ολλανδία

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα συμφωνήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη διήμερη σύνοδό τους, προειδοποίησε σήμερα ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, κατά την άφιξή του για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δεν αναμένω συγκεκριμένες νέες κυρώσεις σήμερα», είπε ο Ρούτε στους δημοσιογράφους.

«Δεν μπορούμε να ανταλλάζουμε ιδέες για τις κυρώσεις με μια τέτοια ευρεία σύνθεση, χρειαζόμαστε προτάσεις. Έχουμε ήδη επιβάλει πολλές κυρώσεις, τώρα μπαίνουμε σε πιο περίπλοκο έδαφος», πρόσθεσε.

Βέλγιο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία οι οποίες θα αποδυναμώνουν χωρίς λόγο τις δικές τους οικονομίες, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

«Οι κυρώσεις θα πρέπει πάντα να έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στη ρωσική πλευρά και όχι στη δική μας. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επιβάλουμε κυρώσεις που θα αποδυναμώνουν ασκόπως την οικονομία μας», είπε ο Ντε Κρόο κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής των «27» στις Βρυξέλλες.

Ιρλανδία

Η Ιρλανδία είναι ανοιχτή στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, όμως πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί για να τιμωρηθεί η Μόσχα, δήλωσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μίχολ Μάρτιν.

«Είμαστε πολύ ανοιχτοί σε νέες κυρώσεις, όμως θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι υπάρχουσες κυρώσεις εφαρμόζονται», είπε στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μάρτιν πρόσθεσε ότι η στάση της Ινδίας απέναντι στην ουκρανική κρίση είναι απαράδεκτη. Η Ινδία είναι η μοναδική μεγάλη χώρα που διατηρεί στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ αλλά δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ούτε έχει επιβάλει κάποια κύρωση.

Εσθονία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επιβάλει τις ισχυρότερες δυνατές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, παρά τα άμεσα προβλήματα που θα δημιουργούσε κάτι τέτοιο για το μπλοκ, δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την άφιξή της στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Θα έπρεπε ήδη να χρησιμοποιούμε τα πάντα τώρα, εννοώ να επιβάλουμε τις σκληρότερες κυρώσεις που μπορούμε… Μπορεί να πονέσουμε τώρα και να το τελειώσουμε αμέσως, ώστε εκείνος να μην προκαλέσει άλλη ζημιά», είπε η Κάλας αναφερόμενη στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «συντρίψει» τη Ρωσία με κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος, όπως είπε, έχει μετατραπεί σε μια «σφαγή».

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποκαταστήσει την Αυτοκρατορία του Κακού», είπε ο Μοραβιέτσκι , αναφερόμενος στη Σοβιετική Ένωση.

Λουξεμβούργο

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Λετονία

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάσουν την επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλουν για να σταματήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Λετονίας Άρτουρς Κάρινς.

«Οι ενεργειακές κυρώσεις είναι ένας τρόπος για να σταματήσει η ροή χρημάτων στο πολεμικό θησαυροφυλάκιο του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν, είπε ο Κάρινς κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Το πιο λογικό είναι να κινηθούμε (στην επιβολή κυρώσεων) στο πετρέλαιο και τον άνθρακα. Πρέπει να σταματήσουμε τον Πούτιν. Επειδή, αν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», πρόσθεσε.

Φινλανδία

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν υποστήριξε σήμερα ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία δεν θα είναι αποτελεσματικές εάν η Κίνα βοηθάει τη Μόσχα.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ καλό που σήμερα θα κάνουμε και μια συζήτηση για την Κίνα, επίκειται η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας και αυτό θα είναι ένα θέμα κλειδί, φυσικά", είπε η Μάριν κατά την άφιξή της στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

«Εάν η Κίνα βοηθά τη Ρωσία, τότε η κυρώσεις δεν θα λειτουργήσουν και εμείς θέλουμε να λειτουργήσουν. Επομένως, ασφαλώς η Κίνα είναι ένας σημαντικός παράγοντας και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Κίνα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», πρόσθεσε.

Σλοβενία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνες Γιάνσα δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη δεν θα πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια μετά την απαίτηση της Μόσχας από “μη φιλικές” χώρες να διευθετήσουν τους λογαριασμούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εθνικό της νόμισμα.

“Δεν νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη γνωρίζει ούτε πώς μοιάζουν τα ρούβλια, κανείς δεν θα πληρώσει σε ρούβλια”, είπε σε δημοσιογράφους ο Γιάνσα προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης για ΕΕ: Προμήθεια φυσικού αερίου ως υπερεθνική οντότητα, ώστε να συμπιεστούν οι τιμές

Μητσοτάκης: Έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρχουν «διαρροές» στην εφαρμογή των κυρώσεων

Ρωσία: Ο Αμπράμοβιτς είχε ρόλο στις συνομιλίες ειρήνευσης με την Ουκρανία 

gazzetta
gazzetta reader insider insider