Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στη δέσμευσή της για τον ΕΝΦΙΑ

Newsroom
Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι απολύτως συνεπής στη δέσμευσή της για τον ΕΝΦΙΑ
Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Η κυβέρνηση είναι απολύτως συνεπής με την προεκλογική της δέσμευση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. «Είχαμε δεσμευτεί για (μείωση) 30% και φτάνουμε στο 35%. Δεν μπορεί να γίνει άλλη παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ. Ήδη, είμαστε απολύτως συνεπείς με αυτά που είχαμε πει προεκλογικά και μάλιστα, σε υψηλότερο ποσοστό» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα επεξεργασίας του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει και ρυθμίσεις για τους ευάλωτους οφειλέτες, τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ, και τον φόρο κατανάλωσης στους συστηματικούς αποσταγματοποιούς και στους διήμερους παραγωγούς, εξέφρασαν τη γνώμη τους οι εκπρόσωποι των ενδιαφερόμενων φορέων.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κων. Κόλλιας είπε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει και εκσυγχρονίζει τη λειτουργία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, "ειδικότερα, εκεί όπου τα προηγούμενα χρόνια παρατηρήθηκαν φαινόμενα κωλυσιεργίας και ατιμωρησίας, που δυσφημούσαν την εικόνα της χώρας σε δυνητικούς επενδυτές". Για την ενεργοποίηση του προγράμματος προστασίας της πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών, είπε ότι η ρύθμιση γίνεται, ιδιαιτέρως, σημαντική σήμερα, που οι ανατιμήσεις έχουν περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Επανέλαβε ωστόσο την άποψη του ΟΕΕ "να δίνεται η δυνατότητα στα ευάλωτα νοικοκυριά να επανακτούν την κυριότητα της κατοικίας τους, μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα". Όσο για τον ΕΝΦΙΑ, πρότεινε την απαλλαγή και των νομικών προσώπων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, λόγω ενεργειακού και προοπτικών της οικονομίας, καθώς και την απαλλαγή ή μείωση του ΕΝΦΙΑ για άνεργους ή χαμηλοεισοδηματίες με ακίνητη περιουσία κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ, που δεν τους επιφέρει εισόδημα.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Βασιλική Ριζεάκου είπε ότι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζήτησε, όμως, η κατάρτιση και η τροποποίηση του οργανισμού της ΕΚ να γίνεται από την ίδια και όχι με υπουργική απόφαση. Από την πλευρά των εργαζομένων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η πρόεδρος κα Μαρία Μαργαριτσανάκη είπε ότι οι προτεινόμενες διατάξεις δεν επιλύουν "τα τεράστια και χρόνια προβλήματα που επέφεραν τόσο οι μνημονιακές ρυθμίσεις, όσο και η αδιαφορία αντιμετώπισης από τις τελευταίες ηγεσίες του Υπουργείου Οικονομικών".

Στα θέματα ΕΝΦΙΑ επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτήτων Ακινήτων, Στρ. Παραδιάς. Όπως είπε, θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με ήδη χαμηλές φορολογικές υποχρεώσεις, ταυτόχρονα, όμως, θα προκύψουν και επιβαρύνσεις άγνωστου ύψους για όσους ιδιοκτήτες διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν σημαντικά ή που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ή που κατέχουν έστω και εξ αδιαιρέτου μερίδια ή επιμέρους εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300 χιλιάδων ευρώ.

Ακολούθως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αμβυκούχων και Αμπελοκαλλιεργητών Ελλάδος, Β. Παπαγρηγορίου είπε ότι με το νομοσχέδιο προκύπτει έκπτωση φόρου για τους μικρούς αποσταγματοποιούς 85%, δηλαδή 10% "παραπάνω από αυτό που ζητούσαμε". Απέδωσε ωστόσο ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν κάλεσαν την Ομοσπονδία, όταν κατέθεταν το 2017 τεχνικό φάκελο στην ΕΕ, με αποτέλεσμα "να μπαίνουν κάποιες προϋποθέσεις, (βάσει των οποίων) δεν μπορούμε εμείς να παράγουμε το τσίπουρο και την τσικουδιά. Μας αποκλείει". Ο Δ. Αποστολάκης, πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Αποσταγματοποιών Αμπελοοινικών Προϊόντων Ελλάδος, είπε - μεταξύ άλλων - ότι "με την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2020/1151 και με το παρόν νομοσχέδιο, αποκαθίσταται η ευρωπαϊκή νομιμότητα, [..] καθώς η απάλειψη γεωγραφικής ένδειξης τσίπουρο και τσικουδιά από το άρθρο 82 του ν.2960/2001 ευθυγραμμίζει την ελληνική νομοθεσία με τις επιταγές του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί γεωγραφικών ενδείξεων. Οι όροι τσίπουρο και τσικουδιά είναι καταχωρισμένοι όροι με αντίστοιχο τεχνικό φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η ίδια η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζουν ότι όρος δεν μπορεί παρά να αφορά στο προϊόν των συστηματικών απσταγματοποιών. Αυτοί οι όροι είναι κεκτημένοι και στην πραγματικότητα αίρεται μια τυπική ανακρίβεια που είχε εμφιλοχωρήσει στο ν.2960/2001". Ο Αστέριος Τσικριτσής, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αμβυκούχων Τυρνάβου και Λαρίσης, είπε ότι "η ονομασία του τσίπουρου και της τσικουδιάς ανήκε και ανήκει στους διήμερους αμπελουργούς και έρχεται τώρα η σημερινή κυβέρνηση να μας αφαιρέσει την ονομασία και να δώσει το δικό της όνομα [...] Όλοι οι αμπελουργοί της χώρας έχουν ξεσηκωθεί με τα βαφτίσια που θέλετε να κάνετε στο προϊόν μας, το τσίπουρο και την τσικουδιά! Τι σας ενοχλεί να λεγόμαστε παραδοσιακό τσίπουρο ή τσικουδιά διημέρων και ας λέγονται οι εμφιαλωμένοι, που μας βρήκαν και δεν τους βρήκαμε, όπως θέλουν". Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, Κ. Τσιλιλής είπε ότι "δεν θα πρέπει να χαθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της απόσταξης για οικογενειακή κατανάλωση" αλλά αυτό που "αποτελεί ζητούμενο είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, ο περιορισμός του αθέμιτου ανταγωνισμού και η προστασία της ευρωπαϊκά προστατευόμενης, αλλά και πλέον καταχωρισμένης στο Μητρώο Πράξης της Γενεύης Γεωγραφικής Ένδειξης «Τσίπουρο/Τσικουδιά»".

Ο νομικός σύμβουλος της Ένωσης Καταναλωτών «Η Ποιότητα της Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ), Π. Σγούρας μίλησε για την αναστολή διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των δανειοληπτών, και είπε ότι τα όρια για να χαρακτηριστεί κάποιους ευάλωτος δανειολήπτης είναι ιδιαίτερα χαμηλά, ενώ "οι προτεινόμενες διατάξεις θα τους οδηγήσουν σίγουρα σε δυσμενέστερη θέση".

Τέλος, σε παρέμβασή του, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι εάν χρησιμοποιούσαμε την ονομασία τσίπουρο και τσικουδιά θα έπρεπε οι διήμεροι (αποσταγματοποιοί) να πληρούν τις προϋποθέσεις του τεχνικού φακέλου, που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2017, [...] ως προς τον εξοπλισμό, τον τρόπο παραγωγής και την τυποποίηση του προϊόντος, και το σημαντικότερο, "να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης 12,25 ευρώ ανά λίτρο άνυδρου αιθυλικής αλκοόλης, αντί του υπερμειωμένου 3,70 ευρώ, που θεσπίζεται με το σχέδιο νόμου". Στο ζήτημα της επίσημης ονομασίας βρισκόμαστε μπροστά σε μονόδρομο, για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ο υπερμειωμένος συντελεστής των 3,70 ευρώ, και δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:07

ΗΠΑ: Τροπολογία για τα F-16 προσπαθεί να βάλει φρένο στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου

23:00

Μισέλ (ΕΕ): Πρέπει να αναπτυχθεί μια νέα Ενεργειακή Ένωση, με μια πραγματική κοινή στρατηγική

22:42

Κύπρος: Το ΥΠΕΞ καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας

22:38

ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας στο ΣΑ για το ψήφισμα καταδίκης της προσάρτησης ουκρανικών εδαφών

22:27

Κινέζοι χάκερ «πείραξαν» πρόγραμμα chat καναδικής εταιρείας

22:03

Κισινάου και Τιφλίδα δεν αναγνωρίζουν τις προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών στην Ρωσία

22:00

Βρετανία: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς θέλουν την παραίτηση Τρας, Κουάρτενγκ

21:56

Πετρέλαιο: Κάτω από τα 80 δολάρια ανά βαρέλι το αμερικανικό αργό - Οι πρώτες τριμηνιαίες απώλειες από το 2020

21:52

Ενίσχυση του προϋπολογισμού και δίκαιη κατανομή των επιβαρύνσεων ζητά η ΠΕΦ

21:47

Phoenix Vega Mezz: Καθαρά κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους

21:26

Wall Street: «Άνθρακες» οι προσπάθειες ανάκαμψης - Προς το κλείσιμο ενός «μαύρου Σεπτεμβρίου και ενός αρνητικού τριμήνου

21:25

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Χορήγηση υποτροφιών σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

21:15

Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών όπλων

21:01

Μικρά κέρδη για τον χρυσό την Παρασκευή, αλλά σε χαμηλό από το 2021 το κλείσιμο γ' του τριμήνου

20:49

Η Μόσχα κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ για «προπαγάνδα» 

20:44

Κικίλιας: «Ένα μεγάλο μπράβο στους ανθρώπους του τουρισμού για τις φετινές υψηλές επιδόσεις»

20:39

Μπλε Κέδρος: Ειδικός διαπραγματευτής των μετοχών η Merit

20:37

Intracom  Holdings: Αύξηση πωλήσεων στο α' εξάμηνο του 2022 - Στα 126,5 εκατ. ευρώ

20:29

Υπερπτήση τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους πάνω από την Κίναρο

20:26

Συνεργασία αρχών Σουηδίας, Γερμανίας και Δανίας στην έρευνα για δολιοφθορά σε Nord Stream

20:13

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την εθνικοποίηση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία

20:10

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ο έλεγχος των ενστάσεων και η δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες

20:03

Ξεκινούν από 3 Οκτωβρίου οι αιτήσεις υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής

20:02

Η Βενεζουέλα πήρε τον έλεγχο ενεργειακής εταιρείας με δεσμούς στη Ρωσία 

19:55

Παράταση έως 31/12/2022 η αναστολή των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις γουνοποιίας

19:47

Στις 8 Νοεμβρίου η απόφαση της ΕΕ για το deal Microsoft - Activision, αξίας 69 δισ. δολαρίων

19:35

Στολτενμπέργκ (ΝΑΤΟ): Η απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα

19:34

ΔΝΤ για τον πόλεμο: Η χειρότερη επισιτιστική κρίση από το 2008 - 345 εκατ. άτομα αντιμέτωπα με απειλητικές ελλείψεις

19:29

Μπάιντεν: Καταδικάζει τη «δόλια απόπειρα» της Ρωσίας, οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν «κάθε εκατοστό» των χωρών ΝΑΤΟ

19:20

G7: «Νέο ναδίρ» στον πόλεμο η προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών