Ουκρανική κρίση: Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανική κρίση: Η ΕΕ επιβάλλει κυρώσεις στον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας
Μετά από την αναγνώριση ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς στην οποία προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οριστικοποιήσαν τις πρώτες οικονομικές κυρώσεις που θα επιβάλλουν κατά της Ρωσίας με αφορμή τις κινήσεις της Μόσχας στην Ανατολική Ευρώπη και την αναγνώριση ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς στην οποία προχώρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα.

Πρόκειται για κυρώσεις κατά προσώπων, πολιτικών, βουλευτών και αξιωματούχων, αλλά όχι κατά του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, μεταξύ άλλων, οι πρεσβευτές της ΕΕ συμφώνησαν την για επιβολή κυρώσεων στον Ρώσο υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και στο Ίδρυμα Διαδικτυακών Ερευνών της Ρωσίας.

Ακόμα, η Ένωση αποφάσισε να «παγώσει» όλα τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην ΕΕ οι Ρώσοι βουλευτές της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάντσκ ως ανεξάρτητες περιοχές. Επιπλέον, στους εν λόγω Ρώσους αξιωματούχους θα απαγορευτεί η δυνατότητα μετακίνησης.

Ως προς το ρωσικό κράτος οι κυρώσεις αφορούν πρωτίστως τις δυνατότητές του να δανείζεται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και γενικότερα να αντλεί κεφαλαία από τις ευρωπαϊκές χρηματαγορές.

Οι Βρυξέλλες αποφάσισαν επιπλέον την εξαίρεση των δύο περιοχών από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η σχετική ανακοίνωση από την Κομισιόν αναμένεται αργότερα μέσα στην Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ζοζέπ Μπορέλ, ανέφερε πως «βάζουμε στο στόχαστρο τράπεζες που χρηματοδοτούν τους ρωσικούς φορείς λήψης των αποφάσεων και τις επιχειρήσεις στις ουκρανικές αποσχιστικές περιοχές. Βάζουμε στο στόχαστρο την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της ρωσικής κυβέρνησης να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια μας και στις χρηματοοικονομικές αγορές και υπηρεσίες», διευκρίνισε ο Μπορελ.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Ισπανός αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ουκρανία: Εγκρίθηκε επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους βουλευτές που υποστήριξαν την ανεξαρτησία των ΛΔ

gazzetta
gazzetta reader insider insider