Πολιτική | Διεθνή
20-12-2021 | 15:22

Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για το πολωνικό νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης

Newsroom
Μοιράσου το
Ανησυχούν οι Βρυξέλλες για το πολωνικό νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Σοβαρούς κινδύνους για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τον πλουραλισμό δημιουργεί ένας πολωνικός νόμος, για τον οποίο οι επικριτές του λένε πως έχει στόχο να φιμώσει έναν ειδησεογραφικό τηλεοπτικό σταθμό που επικρίνει την κυβέρνηση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η νομοθεσία, η οποία πέρασε την Παρασκευή απροσδόκητα και εσπευσμένα από το κοινοβούλιο, θα αυστηροποιήσει τους κανόνες γύρω από την ξένη ιδιοκτησία μέσων ενημέρωσης, πλήττοντας συγκεκριμένα τη δυνατότητα λειτουργίας του ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού TVN24, ο οποίος ανήκει στην αμερικανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης Discovery Inc, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Επιτροπή περιμένει από τα κράτη μέλη της ΕΕ να εξασφαλίζουν πως οι πολιτικές και οι νόμοι τους δεν υπονομεύουν τη δέσμευσή τους να εξασφαλίζουν έναν ελεύθερο, ανεξάρτητο και ποικίλο τομέα μέσων ενημέρωσης, δήλωσε.

Το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη υπογραφεί από τον πρόεδρο Αντρέι Ντούντα ώστε να αποκτήσει ισχύ νόμου, έχει επιδεινώσει τις σχέσεις ανάμεσα στην Πολωνία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, και τις ΗΠΑ σε μια στιγμή αυξημένης έντασης στην ανατολική Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Πολωνία, καθώς ο νόμος μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστικές αλλαγές στην ιδιοκτησιακή δομή εταιρειών μέσων ενημέρωσης.

«Η ψηφοφορία, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, δημιουργεί περαιτέρω πίεση στον τομέα των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία ... Μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Πολωνία, όπου το τοπίο των μέσων ενημέρωσης υποφέρει ήδη από την αυξανόμενη πολιτικοποίηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, επισημαίνοντας τις διαμαρτυρίες που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο σε όλη την Πολωνία εναντίον του νομοσχεδίου.

Το κυβερνών εθνικιστικό πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) υποστηρίζει από καιρό ότι ξένοι όμιλοι μέσων ενημέρωσης έχουν υπερβολικά πολλή εξουσία στη χώρα και στρεβλώνουν τη δημόσια συζήτηση.

Επικριτές λένε πως οι κινήσεις εναντίον ξένων ομίλων μέσων ενημέρωσης αποτελούν τμήμα μιας όλο και πιο αυταρχικής ατζέντας που έχει φέρει σε διαμάχη τη Βαρσοβία με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και τις μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σώμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.