Οικονόμου - Προϋπολογισμός 2022: Οι προβλέψεις για το 2022 είναι ευοίωνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου - Προϋπολογισμός 2022: Οι προβλέψεις για το 2022 είναι ευοίωνες
«Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία που επιδείξαμε οδήγησαν την Ελλάδα σε μια συγκλονιστική ανάκαμψη, με ρυθμούς πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα.»

Στην προσαρμοστικότητα και στην ευελιξία που επίδειξε η κυβέρνηση αποδίδει την ανάκαμψη της χώρας «με ρυθμούς πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Γιάννης Οικονόμου, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νέο Προϋπολογισμό.

Η ομιλία του κ. Οικονόμου:

«Το καλοκαίρι του 2019, όταν ο λαός μάς έδωσε καθαρή εντολή διακυβέρνησης, θέσαμε σε εφαρμογή το στρατηγικό σχέδιο πλήρους αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας, με σαφή στόχο να φέρουμε τη χώρα μας στην εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να την καταστήσουμε έναν τόπο συνολικής ευημερίας και ευκαιριών ανάπτυξης σε κάθε επίπεδο. Βασική συνισταμένη του σχεδίου μας είναι ένα φορολογικό σύστημα που θα αντλεί τα απαραίτητα έσοδα με δίκαιη κατανομή βαρών, στο πλαίσιο ενός παραγωγικού μοντέλου που θα δημιουργεί πλούτο, ώστε να μπορούμε να επενδύουμε σε ουσιώδη δημόσια αγαθά, να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις και να αμβλύνουμε τις ανισότητες. Το σχέδιο μας είναι μελετημένο, λελογισμένο και συνοδεύεται από σαφές εφαρμοστικό πλάνο.

Εννέα μήνες μετά την εκλογή μας βρεθήκαμε να χειριζόμαστε την πανδημία και μια σειρά δευτερογενών παγκόσμιων κρίσεων που προέκυψαν, άμεσα ή έμμεσα, από αυτήν. Παρά το δυσχερές παγκόσμιο περιβάλλον, δεν παρεκκλίναμε από την πορεία μας. Οι επιμέρους πολιτικές του γενικότερου στρατηγικού μας σχεδίου επικεντρώνονται, από την πρώτη στιγμή, στην εξεύρεση πρακτικών και λειτουργικών λύσεων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο η Πατρίδα όσο και οι άνθρωποί της. Και η στρατηγική αυτή αποδίδει τα μέγιστα.

Η προσαρμοστικότητα και η ευελιξία που επιδείξαμε οδήγησαν την Ελλάδα σε μια συγκλονιστική ανάκαμψη, με ρυθμούς πρωτοφανείς για ευρωπαϊκή χώρα. Και οι προβλέψεις για το 2022 είναι ευοίωνες για σχεδόν όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η επιτυχία που σημειώνουμε δεν ήλθε δια μαγείας, αλλά ως αποτέλεσμα αναλυτικού σχεδιασμού και εργώδους προσπάθειας. Η πολιτική σταθερότητα που εμπεδώσαμε, το διεθνές κύρος του Πρωθυπουργού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και την Εκπαίδευση,κατέστησαν την Ελλάδα θελκτική στην προσέλκυση επενδύσεων. Επίσης, αξιοποιούμε με το βέλτιστο τρόπο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην Ε.Ε., ενώ παράλληλα διανοίγουμε νέες δυνατότητες. Η ελληνική οικονομία, και μαζί της όλοι οι παραγωγικοί φορείς, ανέκτησαν τη χαμένη δυναμική τους. Σήμερα, οι παραγωγικοί κλάδοι εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα και εξωστρέφεια, καθώς συνεχώς αυξάνονται οι εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η οικονομία μας σταδιακά μετασχηματίζεται: Από μια οικονομία κατανάλωσης γίνεται οικονομία δημιουργίας, επενδύσεων και εξαγωγών.

Όσα πράττουμε έχουν σαφές ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, αλλά πρώτιστα πραγματιστική διάσταση. Είμαστε μια Κυβέρνηση που δίνουμε σημασία στην πραγματικότητα, στην πρακτική εφαρμογή των ιδεών και τις ανθρώπινες εμπειρίες. Σε ένα διαρκώς μεταλλασσόμενο κόσμο, η εμμονή σε στατικά σχήματα και ξεπερασμένα ιδεολογήματα αποτελεί συνταγή αποτυχίας. Και η επιλογή να διαστρεβλώνεις τα πράγματα,να επικαλείσαι επιλεκτικά ό,τι σε συμφέρει και να ευτελίζεις τους πυλώνες της Πατρίδας συνολικά είναι φτηνή και ξεπερασμένη.

Μέσα στο πλαίσιο πραγματισμού που μας διέπει, η ιδεολογία μας μάς παρέχει τη δυνατότητα να έχουμε μια δομημένη αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα Κράτος για να δημιουργεί στέρεες βάσεις ανάπτυξης, να προσελκύει κεφάλαια και επενδύσεις. Και το πολιτικό μας στίγμα διαφαίνεται στο ότι αντιμετωπίζουμε θαρραλέα στερεότυπα δεκαετιών που συνιστούσαν εμπόδια στην ομαλή λειτουργία δομών της Πολιτείας, σε τομείς όπως η ασφάλεια, τα δικαιώματα και τα εργασιακά.

Με άλλα λόγια, η πολιτική μας απελευθέρωσε την οικονομία, αλλά και την κοινωνία από αραχνιασμένα δόγματα και αποτυχημένα ιδεολογήματα. Έτσι δημιουργούμε ένα λειτουργικό και αποτελεσματικό Κράτος, ικανό να διαχειριστεί τις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος με τη μέγιστη δυνατή επάρκεια. Ένα Κράτος που δεν λειτουργεί επιφανειακά, αλλά διαθέτει βάθος και τρόπους συνολικής στήριξης των πολιτών. Και όλα αυτά διατηρώντας την τάξη μέσα στην αλλαγή και διασφαλίζοντας την αλλαγή μέσα στην τάξη.

Όσα έχουμε ήδη πράξει στην οικονομική και θεσμική σφαίρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά είναι μέσα για την προαγωγή τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού αγαθού. Δημιουργούμε και εφαρμόζουμε πολιτικές που επιτρέπουν τάχιστα και απευθείας τη μετατροπή του οικονομικού και αναπτυξιακού πλεονεκτήματος σε κοινωνικό κεκτημένο. Στηρίζουμε δυναμικά το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των πολιτών με άρτιες πολιτικές, που δεν διακυβεύουν την υγεία της οικονομίας και δεν υποθηκεύουν το μέλλον της Πατρίδας. Ορθώνουμε ένα αποτελεσματικότερο πλέγμα κοινωνικής προστασίας με στοχευμένες δράσεις, επανορθωτικές πολιτικές και θετικές διακρίσεις υπέρ των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, η Αξιωματική Αντιπολίτευση αντιτάσσει λόγο πανικού και καταστροφολογίας. Ένα λόγο αντιπολιτευτικού μένους, χαρακτηριστικό των υπαρξιακών πολιτικών αδιεξόδων σας.

Πόσες φορές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτό εδώ το βήμα,σε μια σειρά από νομοσχέδια, δεν μας έχετε πει ότι η πολιτική μας θα φέρει τσουνάμι απολύσεων; Και αντί για απολύσεις πέτυχαμε σημαντική μείωση της ανεργίας, με τον αριθμό των εργαζομένων στην Ελλάδα να έχει αυξηθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2011 και κατά 180.000 από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Πόσες φορές δεν μας κατηγορούσατε ότι αφήνουμε τις επιχειρήσεις στο έλεός τους, οπότε μετά τα lockdown δεν θα μπορούσαν να ξαναλειτουργήσουν και θα είχαμε καταιγισμό από λουκέτα; Και σήμερα έχουμε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις περισσότερες σε σχέση με το 2019.

Μας μιλούσατε για ύφεση Μητσοτάκη και η χώρα έχει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εντυπωσιακούς σε σχέση όχι μόνο με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, δηλαδή της πανδημίας, αλλά και σε σχέση με το 2019 και μάλιστα με δείκτες καλύτερους σε σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες, με παρόμοια με μας χαρακτηριστικά.

Μας λέτε ότι η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στα χρήματα, με τα οποία στηρίξαμε την κοινωνία την περίοδο της κρίσης, όταν πριν από λίγο μας κατηγορούσατε για το αντίθετο. Η πραγματικότητα είναι ότι σημειώνουμε εντυπωσιακή άνοδο των επενδύσεων, του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου που είναι 19% πάνω από το επίπεδο προ της πανδημίας.

Υποστηρίζετε συνεχώς ότι ο σχεδιασμός αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης και των άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων είναι αποκομμένος από τις ανάγκες της κοινωνίας. Όμως το Ταμείο χρηματοδοτεί νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα, ψηφιοποίηση στο Δημόσιο και τη Δικαιοσύνη, αρδευτικά έργα, επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων, αστικές αναπλάσεις σε σημαντικές περιοχές, χρηματοδότηση αγοράς λεωφορείων για τις αστικές συγκοινωνίες, έργα για την πράσινη μετάβαση, επανακατάρτιση και διαρκή εκπαίδευση για απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Είναι όλα αυτά έξω από τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών; Η Υγεία, η Δικαιοσύνη, ο δημόσιος χώρος, η διαρκής εκπαίδευση, οι συγκοινωνίες, η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, τα εγγειοβελτιωτικά έργα στον πρωτογενή τομέα είναι μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας; Μάλλον άλλος είναι μακριά από την κοινωνία, τις ανησυχίες, αλλά και τις ελπίδες της.

Όλα αυτά κύριες και κύριοι συνάδελφοι αναδεικνύουν ένα βαθύτατα αξιακό χάσμα ανάμεσα στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πολιτική. Ένα χάσμα που διευρύνεται ακόμη περισσότερο στον τρόπο που τοποθετούμαστε απέναντι στην πανδημία.

Και το πολιτικό αδιέξοδο που βιώνετε, μετά τη διάψευση όλης της καταστροφολογίας σας και την αδυναμία άρθρωσης πρακτικού πολιτικού λόγου, σας έχει εκτρέψει στο θέμα της πανδημίας. Ο κ. Τσίπρας πορεύεται τον ολισθηρό δρόμο της αξιακής και πολιτικής έκπτωσης. Έργω και λόγω στηρίζει το αντεμβολιαστικό κίνημα, οδηγώντας νομοτελειακά στην επιβάρυνση του Ε.Σ.Υ. και την αύξηση των απωλειών. Έργω και λόγω υπονομεύει την εθνική προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας και αντιμετώπισης των συνεπειών της, στηρίζοντας συκοφαντίες και μυθεύματα που βάλλουν εναντίον του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Έργω και λόγω σπέρνει τον πανικό στην κοινωνία και επιδιώκει μια περίκλειστη και μη λειτουργική κοινωνία, υπονομεύοντας την οικονομία και την εκπαίδευση.

Το μέγεθος της ανεπάρκειας του κ. Τσίπρα αποδεικνύεται περίτρανα από το ότι προβεβλημένα στελέχη του κόμματός του απορρίπτουν ρηματικά τον τρόπο και το περιεχόμενο της Αντιπολίτευσής του.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο νέος Προϋπολογισμός αποτελεί ένα ασφαλή πολιτικό και οικονομικό οδικό χάρτη εξόδου από το περιβάλλον των διεθνών κρίσεων που ταλανίζουν τον Πλανήτη. Η Ελλάδα, προχωρά γρήγορα και αποφασιστικά στο μέλλον, καλύπτοντας πειστικά υστερήσεις και αδυναμίες δεκαετιών. Το ολιστικό σχέδιο που έχουμε, αποδίδει ήδη καρπούς και στο τέλος της τετραετίας και ο πλέον δύσπιστος θα έχει καταλάβει ότι η Ελλάδα έχει εισέλθει σε ένα περιβάλλον ανάπτυξης και ευημερίας. Και θα το έχει καταλάβει απτά, ως όφελος από τις πολιτικές μας.

Φαίνεται, ήδη, που θα είναι η Ελλάδα στο τέλος της τετραετίας. Η Νέα Δημοκρατία έχει βαθιές ρίζες στην ιστορία του τόπου, έχει τίμιους και σταθερούς δεσμούς με τους πολίτες και αυτό της επιτρέπει να χτίζει στέρεες βάσεις, πάνω στις οποίες θα προκόψουν η Πατρίδα και οι Έλληνες.»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού -Τι λέει ο Τσιόδρας

gazzetta
gazzetta reader insider insider