Πολιτική | Διεθνή
14-12-2021 | 14:31

Βέμπερ: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να στείλει ισχυρό μήνυμα προς τη Μόσχα

Newsroom
Μοιράσου το
Weber
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Ισχυρό μήνυμα» προς τη Μόσχα πρέπει να στείλουν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ανέφερε ο Επικεφαλής της ΚΟ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων από το Στρασβούργο όπου λαμβάνει χώρα η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Ανησυχούμε για ό,τι συμβαίνει στα σύνορα της Ουκρανίας και μιλάμε για την πιθανότητα πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι σημαντικό. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όλοι θέλουν καλή σχέση με τη Ρωσία, αλλά βλέπουμε την προσέγγιση του Πούτιν για κλιμάκωση» σε πολλούς τομείς, σημείωσε. Επίσης, ο Επικεφαλής της ΚΟ του ΕΛΚ επισήμανε ότι «η κυριαρχία των κρατών δεν είναι κάτι προς συζήτηση. Η Ουκρανία είναι μια ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα και εναπόκειται σε αυτούς και τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες να αποφασίσουν για το μέλλον τους» και υπογράμμισε ότι ο πόλεμος δεν είναι εργαλείο για άσκηση πολιτικής. Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ανέφερε ότι «είναι ένα από τα αρνητικά στα οποία δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε κοινή αντίληψη, πώς να προσεγγίσουμε , πώς να απαντήσουμε στην πρόκληση της Κίνας. Κάναμε κάποια βήματα όπως η συμφωνία προστασίας επενδύσεων.

Αλλά αν δούμε τη γενική προσέγγιση δεν έχουμε βρει ακόμη κοινή γραμμή. Δεν είναι καλό αυτό», ενώ τόνισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται κοινή αντίληψη».

«Πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο να το κάνουμε με τους Αμερικανούς γιατί πιστεύω ότι κανείς, ούτε η Αμερική ούτε η Ευρώπη, δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση μόνος. Πρέπει να το κάνουμε μαζί», συμπλήρωσε ο κ. Βέμπερ.

Όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ «έχοντας στο μυαλό την παραλλαγή Όμικρον Θα πρέπει γενικά να σκεφτούμε να υπάρχει υποχρεωτικό μοριακό τεστ στα εξωτερικά σύνορα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To ΥΠΕΞ της Ρωσίας καλεί τις ΗΠΑ να μην εγκαταστήσουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς στην ΕΕ