Διεθνή
08-11-2021 | 14:45

Τσεχία: Πέντε κόμματα συμφώνησαν τη δημιουργία νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού

Newsroom
Μοιράσου το
Τσεχία: Πέντε κόμματα συμφώνησαν τη δημιουργία νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Πέντε κόμματα υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για τον σχηματισμό νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού έπειτα από τις δυναμικές τους επιδόσεις στις εκλογές του περασμένου μήνα. Η συμφωνία αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της αντικατάστασης του πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις.

Τα κόμματα ξεκινούν από το ελαφρώς ευρωσκεπτικιστικό Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών και φθάνουν μέχρι το κεντροαριστερό Κόμμα των Πειρατών. Δεσμεύονται για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που εκτοξεύθηκαν από τον προηγούμενο χρόνο λόγω της πανδημίας, και αύξηση μισθών και συντάξεων.

Ολα μαζί τα κόμματα αυτά έχουν εξασφαλίσει 108 από τις 200 έδρες της τσεχικής βουλής στις εκλογές της 8ης και 9ης Οκτωβρίου.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τα πέντε κόμματα δήλωναν ότι ενώνονται από την επιθυμία τους για την απομάκρυνση του Αντρέι Μπάμπις από την πρωθυπουργία. Τον κατηγορούν για σύγκρουση συμφερόντων ως ιδρυτή της Agrofert, του κολοσσού χημικών προϊόντων, ειδών διατροφής και μέσων ενημέρωσης.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε σήμερα ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να ενεργήσει με ταχύτητα.

«Χρειάζεται να λύσουμε το συντομότερο δυνατόν τα προβλήματα πλήττουν τους ανθρώπους και να οδηγήσουμε την χώρα στην έξοδο από σειρά κρίσεων - υγειονομική, οικονομική και κρίση αξιών», δήλωσε κατά την τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ των πέντε κομμάτων.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ο Πετρ Φιάλα μπορεί να διορισθεί στην πρωθυπουργία από τον πρόεδρο Μίλος Ζέμαν μετά την παραίτηση της απερχόμενης κυβέρνησης, μετά την εναρκτήρια συνεδρίαση του κοινοβουλίου που ξεκινά την Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τσεχία: Η Γερουσία έκρινε πως ο πρόεδρος Ζέμαν είναι «ανίκανος» να ασκεί τα καθήκοντά του