Τουρκία: Persona non grata οι πρέσβεις 10 χωρών, με εντολή Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Persona non grata οι πρέσβεις 10 χωρών, με εντολή Ερντογάν
Η κίνηση του Τούρκου προέδρου αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της Δύσης.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών για να ανακηρύξει ως «persona non grata» τους πρέσβεις 10 χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Γαλλία, οι οποίοι ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβαλά, του Tούρκου επιχειρηματία ο οποίος είναι έγκλειστος χωρίς καταδικαστική απόφαση, εδώ και τέσσερα χρόνια στις φυλακές της Σηλυβρίας στην Ανατολική Θράκη.

Με τη σημερινή απόφαση του Ερντογάν, ουσιαστικά δρομολογείται η απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Καναδά, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας από την Τουρκία.

«Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν persona non grata αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.

Αυτοί οι πρεσβευτές «πρέπει να γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν κατηγορώντας τους για «απρέπεια». «Θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα, εάν δεν τη γνωρίζουν πλέον», συμπλήρωσε ο ίδιος

Η κίνηση, που αναμένεται να εντείνει ακόμα περισσότερο την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις χώρες της Δύσης, έρχεται μετά από τις εξηγήσεις που ζήτησε το τουρκικό ΥΠΕΞ από τους 10 πρέσβεις την Πέμπτη.

«Όσοι υπερασπίζονται αυτό το κατάλοιπο του Σόρος, προσπαθούν να τον απελευθερώσουν», είχε δηλώσει προ ημερών ο Ερντογάν, κατηγορώντας τον Καβαλά για σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απειλές Ερντογάν για απέλαση 10 πρεσβευτών μετά την έκκληση για απελευθέρωση του Καβαλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider