Γερμανία: «Καλός» ο συνασπισμός «φανάρι» για 1/2 Γερμανούς - Κυριαρχεί ο Σολτς

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: «Καλός» ο συνασπισμός «φανάρι» για 1/2 Γερμανούς - Κυριαρχεί ο Σολτς
Σε άλλες δημοσκοπήσεις, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο Φρίντριχ Μερτς είναι οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Το 53% των Γερμανών θεωρεί «καλό» έναν κυβερνητικό συνασπισμό «φανάρι», από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP), ενώ τον Όλαφ Σολτς ως Καγκελάριο θα ήθελε το 63%, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD. Σε άλλες δημοσκοπήσεις, ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν και ο Φρίντριχ Μερτς είναι οι πιο δημοφιλείς υποψήφιοι για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ενώ ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Ζέντερ αποδοκιμάζεται για τη στάση του απέναντι στον απερχόμενο αρχηγό του CDU, τον Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση «Deutschlandtrend» του Ινστιτούτου Infratest Dimap για λογαριασμό του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 53% τάσσεται υπέρ του συνασπισμού «φανάρι», τον οποίο ωστόσο απορρίπτει το 40%. Μόνο το 25% των ερωτηθέντων ωστόσο προκρίνει έναν συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πρασίνων, Φιλελευθέρων). Οι ψηφοφόροι πάντως εμφανίζονται σε ποσοστό 57% δυσαρεστημένοι από το εκλογικό αποτέλεσμα επειδή δεν το θεωρούν ξεκάθαρο, ενώ το 40% δηλώνει ότι το αποτέλεσμα τον ικανοποίησε. Σε κάθε περίπτωση, το 63% πιστεύει ότι ο υποψήφιος του SPD Όλαφ Σολτς πρέπει να είναι ο επόμενος Καγκελάριος, με το 24% να εκφράζεται, αντιθέτως, υπέρ μιας κυβέρνησης υπό την Χριστιανική Ένωση.

Στα εσωτερικά ζητήματα των Χριστιανοδημοκρατών, σε έρευνα του Ινστιτούτου Kantar για λογαριασμό του Ομίλου Funke, το 49% των υποστηρικτών της Χριστιανικής Ένωσης θεωρεί τον πρώην επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Φρίντριχ Μερτς ως τον καταλληλότερο για να διαδεχθεί τον 'Αρμιν Λασετ στην ηγεσία, ενώ το 46% προτιμά τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Νόρμπερτ Ρέτγκεν και το 41% τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν. Στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Ρέτγκεν προηγείται με 32% και ακολουθούν ο κ. Μερτς με 31% και ο Πρωθυπουργός της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ.

Χθες πάντως ο κ. Μερτς, ο οποίος έχει ηττηθεί σε εσωκομματικές εκλογές τόσο από την 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ όσο και από τον 'Αρμιν Λάσετ, δήλωσε, σε συνέντευξή του ότι δεν τον έχει απασχολήσει το ενδεχόμενο υποψηφιότητας, αλλά τόνισε: «ένα όμως το αποκλείω, δεν πρόκειται να εμπλακώ για μία ακόμη φορά σε μια διαμάχη και ψηφοφορία στο πλαίσιο ενός συνεδρίου του CDU».

Επιπλέον, σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Civey για την « Αusburger Allgemeine», το 48% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά τη συμπεριφορά του αρχηγού του εταίρου του CDU Μάρκους Ζέντερ προς τον 'Αρμιν Λάσετ, ενώ το 43% πιστεύει ότι ο κ. Ζέντερ θα γίνει τώρα ο «ισχυρός άνδρας» της Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider