Τσίπρας: Δέσμιος των εσωκομματικών πιέσεων στα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τσίπρας: Δέσμιος των εσωκομματικών πιέσεων στα εθνικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης
«Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας.

Ανέβασε τους τόνους στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αφενός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ίδιος και η υπόλοιποι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και παράλληλα ότι υποκύπτει σε εσωκομματικές πιέσεις και προσπαθεί να ικανοποιήσει τις δύο εσωκομματικές τάσεις της ΝΔ την κεντροδεξιά και την ακροδεξιά.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Η Συμφωνία με την Γαλλία δεν εξασφαλίζει εγγυήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δεν προσθέτει ούτε ένα ευρώ στην αμυντική μας βιομηχανία, μας απομακρύνει από έντιμη λύση και αποκλιμάκωση με την Τουρκία, μας εμπλέκει σε επιχειρήσεις μακριά από το ελληνικό έδαφος, και γι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ την καταψηφίζει».

Ακολούθως είπε ότι «η Συμφωνία έχει το ακροτελεύτιο άρθρο ότι μπορεί να τροποποιηθεί με συμφωνία των δύο μερών» και προσέθεσε: «Εγώ δεν θα πω αυτό που λέγατε εσείς για την Συμφωνία των Πρεσπών, ότι θα βάλλετε βέτο στην ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας, ούτε θα φορέσω το προσωπείο του Ιανού, άλλα να λέω στο εσωτερικό κοινό και άλλα να λέω έξω. Δεσμεύομαι όμως ότι εμείς θα την αλλάξουμε σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές εκτός χώρας όπως τη ζώνη των χωρών του Σαχέλ».

Εξαπολύοντας επίθεση στον κ. Μητσοτάκη είπε: «Στην δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης έβγαλε τον μικρό Μπογδάνο που κρύβει στην ψυχή του. Έκανε μία εμπρηστική και διχαστική ομιλία που δεν αρμόζει σε πρωθυπουργό για να αποφύγει να απαντήσει στα ερωτήματα: Γιατί δεν την έκανε τη Συμφωνία με την Γαλλία το 2020; Γιατί το 2020 ήταν ακριβή αγορά και δεν μπορούσαμε να την αντέξουμε δημοσιονομικά επειδή είχαμε τα αναδρομικά των συνταξιούχων, ενώ τώρα που το κόστος αυξήθηκε με το επιπλέον κόστος των Ραφάλ την αντέχουμε;».

Ο κ. Τσίπρας απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού είπε ότι όταν η κυβέρνησή του αντιμετώπισε τις προκλήσεις της Τουρκίας, όταν το Μπαρμπαρός μπήκε στην ΑΟΖ του Καστελόριζου για να κάνει έρευνες, «εμείς δεν είχαμε φρεγάτες Belharra και Rafael, εμείς δεν είπαμε ότι τα πλοία τα πήρε ο αέρας, και υπερασπιστήκαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που διαθέταμε».

Ακολούθως κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά πατάει σε δύο βάρκες: «Αντιλαμβάνομαι τα σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα που έχετε και την προσπάθεια να πατήσετε σε δύο βάρκες της Κεντροδεξιάς και της Ακροδεξιάς. … Εσείς από τη μία δέχεστε το δόγμα Γεραπετρίτη, ότι κόκκινη γραμμή είναι τα 6 μίλια και από την άλλη προσπαθείτε να ικανοποιήσετε την άποψη Σαμαρά ότι δεν διαπραγματευόμαστε με πειρατές».

Επανέλαβε δε το βασικό ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη: «Αν όταν παραβιάζονταν θα κυριαρχικά μας δικαιώματα από τα τουρκικά ερευνητικά ή στην περίπτωση που παραβιαστούν ενδεχομένως αύριο, όπως προβλέπει η ΑΟΖ με την Αίγυπτο, αν μου λέγατε ότι σε αυτή την περίπτωση θα είναι εκεί το γαλλικό πολεμικό ναυτικό για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα θα έλεγα ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αλλά δεν μου το είπατε γιατί πιστεύετε κι εσείς στο δόγμα Γεραπετρίτη».

Συνεχίζοντας για το οικονομικό σκέλος είπε: «Είπατε ότι κινηθήκατε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Νομίζετε ότι αν είχαμε αυτή την δυνατότητα εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε Συμφωνία; Το ξέρετε ότι δεν έχουμε την δημοσιονομική δυνατότητα. Λέτε συνέχεια στον κ. Βαρουφάκη για το 2015. Ξεχνάτε ότι εκτός από το 2015 υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια, και το 2009 όταν παραδώσατε έλλειμμα 10%, όταν η υποχρέωση ήταν για 3%, η χώρα χρεοκόπησε και μέρος του κόστους ήταν οι υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες». Επανέλαβε τις αιτιάσεις του για την πιθανή συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων σε θέσεις μάχης στη ζώνη του Σαχέλ και επικαλέστηκε την απάντηση που είχε δώσει ο υπουργός Αμύνης σε ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Μαΐου του 2021». Επανέλαβε το ερώτημα: «Θα διαβεβαιώσετε ότι δεν θα συμμετάσχουν ελληνικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις μάχης αντί να λέτε τα γενικά για ευρωπαϊκή συνεργασία; Η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε εμπόλεμες περιοχές χωρίς κόστος».

Ειδική αναφορά έκανε και στη διαγραφή Μπογδάνου για να υποστηρίξει ότι ο κ. Μητσοτάκης πιέζεται από το δεξιό φάσμα του κόμματός του: «Μόλις πριν από δύο ημέρες αναγκαστήκατε να διαγράψετε έναν βουλευτή σας και δεν τον διαγράψατε από το κόμμα σας μόνο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Τον διαγράψατε από ανάγκη και λίγες ώρες μετά ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι μπορεί να επιστρέψει. …Τον διαγράψατε γιατί πήγε σε μία γιορτή μίσους; Πολύ σωστά θα κάνατε αν τον διαγράψατε γι αυτό. Δεν μπορεί ένα κόμμα να έχει εκπροσώπους σε γιορτές μίσους δίπλα σε εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής. Συμφωνώ με αυτή την άποψη. Αλλά στην ίδια εκδήλωση εκπροσωπηθήκατε κι εσείς επισήμως από την διευθύντρια του γραφείου σας την κυρία Αντωνίου. Τι υποκρισία είναι αυτή; Η κυρία Αντωνίου βρέθηκε δίπλα με την πρώην εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής».

Συνεχίζοντας ανέφερε για τον κ. Μπογδάνο, ότι ο πρωθυπουργός όταν τον έβαλε στα ψηφοδέλτια ήξερε πολύ καλά ποιον έβαζε. Η κυρία Σπυράκη είχε πει ότι δεν θα ήταν στα ψηφοδέλτια αλλά τελικά τον έβαλε. Κλείνοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό: «Είστε εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις της πολιτικής σας, και της ανάγκης να πατάτε σε δύο βάρκες να είσαστε και ακροδεξιός και κεντροδεξιός ταυτόχρονα, όπως όταν λέγατε ότι οι Πρέσπες είναι εθνικό λάθος και τώρα βγήκατε να καλέσετε τους γείτονες να τηρήσουν τη Συμφωνία».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider