Εκλογές στη Γερμανία: Θρίλερ δείχνουν τα exit poll, με ισοπαλία του Σολτς και του Λάσετ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκλογές στη Γερμανία: Θρίλερ δείχνουν τα exit poll, με ισοπαλία του Σολτς και του Λάσετ
Στο 25% το SPD και το CDU/CSU. Η πιθανή κατανομή των εδρών στο κοινοβούλιο. Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002 η προσέλευση των Γερμανών ψηφοφόρων στις κάλπες. Τι «κρύβει» η επιστολική ψήφος για τα exit poll.

Σε πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα φαίνεται πως θα εξελιχθούν οι ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, με τα πρώτα exi poll μετά από το κλείσιμο της κάλπης να δείχνουν ισοπαλία στο 25% μεταξύ του σοσιαλδημοκρατικού SPD, με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς, και της Χριστιανικής Ένωσης των CDU/CSU, με υποψήφιο τον Άρμιν Λάσετ.

Σύμφωνα με το exit poll της κρατικής τηλεόρασης του ARD, στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Πράσινοι με 15%, στην τέταρτη ισοβαθμούν οι Φιλελεύθεροι (FDP) με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και στο 5% και στο όριο για την είσοδο στη γερμανική Βουλή είναι η Αριστερά (Linke) με 5%.

Ένα δεύτερο exit poll για το κανάλι ZDF δίνει προβάδισμα στο SPD με 26%, ενώ το CDU ακολουθεί με 24%.

Όπως προκύπτει από τα exit poll, η κούρσα για τον νικητή αναμένεται να είναι εξελιχθεί σε θρίλερ, ενώ οριακά φαίνεται πως θα κριθεί και η είσοδος του Linke στο κοινοβούλιο, με την Αριστερά να είναι ένα από κόμματα που θα μπορούσε να συνεργαστεί το SPD, σε περίπτωση επικράτησης του Σολτς στη μάχη για την καγκελαρία.

Στην πρώτη ανακοίνωση του μετά από το κλείσιμο της κάλπης και τα πρώτα αποτελέσματα, το SPD αναφέρει πως «έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει Καγκελάριος», όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Λαρς Κλινγκμπάιλ.

Παραδοχή του κακού αποτελέσματος από τον Λάσετ

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά από την ανακοίνωση των exit poll, o υποψήφιος των CDU/CSU για την καγκελαρία ανέφερε πως το αποτελέσματα φαίνεται πως είναι πολύ οριακά και πως η Γερμανά βρίσκεται σε ένα «οριακό σημείο».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του συντηρητικού συνασπισμού κόστισε στην κάλπη και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα κάνει «τα πάντα για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης», δήλωση που «διαβάζεται» ως μια πρόκληση για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», μεταξύ των CDU/CSU, SPD, ΚΑΙ FDP.

Η συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις εκλογές ήταν πολύ μεγάλη και αναμένεται, στο 78% σύμφωνα με exit poll του Forschungsgruppe Wahlen και αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό ψήφων από το 79,1% του 2002.

Υπογραμμίζεται πως λόγω της μεγάλου ποσοστού της επιστολής ψήφου στις φετινές εκλογές τα exit poll, που συνήθως είναι ιδιαίτερα εύστοχα για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη απόκλιση από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Η πιθανή κατανομή των εδρών

Με βάση το exit poll του ARD, το SPD θα μπορούσε να λάβει 197 έδρες στην Μπούτενσταγκ, το CDU/CSU 200 έδρες, οι Πράσινοι 119, το FDP 87 από κοινού με την AfD και η Linke 39.

Σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα, μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των SPD, Πράσινων και Linke δεν έχει τις έδρες για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Τα αρνητικά ρεκόρ

Σύμφωνα με το EuropeElects, εάν οι προβλέψεις των exit poll επιβεβαιωθούν, ο συνασπισμός των CDU/CSU θα καταγράψει το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, με αμέσως χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό για τη χριστιανή ένωση να είναι το 31% στις εκλογές του 1949...

Σημειώνεται πως το 32,5% που καταγράφει το CSU στο κρατίδιο της Βαυαρίας είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 29,2% των εκλογών του 1949.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικές εκλογές: Αυξημένη αναμένεται η συμμετοχή - Ο ρόλος της επιστολικής ψήφου

gazzetta
gazzetta reader insider insider