Εκ νέου έμφαση στις πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής από τον Μπάιντεν - Τα μηνύματα στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκ νέου έμφαση στις πολιτικές κατά της κλιματικής αλλαγής από τον Μπάιντεν - Τα μηνύματα στην Κίνα
«Η στρατιωτική ισχύ πρέπει να είναι η τελευταία μας επιλογή» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το βήμα της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Έμφαση στην ενίσχυση των πολιτικών των ΗΠΑ κατά της κλιματικής αλλαγής και αυστηρά μηνύματα προς την Κίνα θέλησε να στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μιλώντας για πρώτη φορά στη θητεία του από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Στην 76η Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών, ο Μπάιντεν τόνισε πως οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν εκ νέου τη χρηματοδότηση για την κλιματική αλλαγή.

Μιλώντας για τα γεωπολιτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί ένα νέο «Ψυχρό Πόλεμο».

«Δεν επιδιώκουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ούτε έναν κόσμο μοιρασμένο σε μπλοκ», αλλά οι ΗΠΑ θα υπερασπισθούν «σθεναρά» τη θέση τους στον κόσμο, επέμεινε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να εργαστούν με όλα τα έθνη που δεσμεύονται και επιδιώκουν μια ειρηνική επίλυση προκειμένου να καταμεριστούν οι προκλήσεις, ακόμη κι αν έχουμε έντονες διαφωνίες σε άλλους τομείς», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν πλήρως στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αν το Ιράν «κάνει το ίδιο», είπε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος υποσχέθηκε να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αποφασισμένες, έτοιμες να σταματήσουν τα ιρανικά πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε. «Εργαζόμαστε από κοινού με τα [υπόλοιπα] μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Κίνα) καθώς και με τη Γερμανία «προκειμένου να εξασφαλίσουμε διπλωματικά και με κάθε ασφάλεια την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία», το αποκαλούμενο Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA) διευκρίνισε.

Μιλώντας για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε εκ νέου την επιλογή του, λέγοντας πως «αφήσαμε πίσω μας μια εποχή ατελείωτου πολέμου και ανοίγουμε μια νέα εποχή ατελείωτης διπλωματίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δραματικοί τόνοι από Γκουτέρες στη Γ.Σ. του ΟΗΕ - «Είμαστε στο χείλος της αβύσσου»

gazzetta
gazzetta reader insider insider