Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν θα αγνοήσει τις δηλώσεις για μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μόσχα προειδοποιεί την Άγκυρα ότι δεν θα αγνοήσει τις δηλώσεις για μη αναγνώριση των εκλογών στην Κριμαία
Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει με προσοχή τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία» οι βουλευτικές εκλογές για τη ρωσική Κρατική Δούμα.

Η Μόσχα θα αντιμετωπίσει με προσοχή τη δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «δεν έχουν νομική ισχύ για την Τουρκία» οι βουλευτικές εκλογές για τη ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), που διεξήχθησαν στο έδαφος της Κριμαίας. Αυτό δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα στο δίκτυο «Soloviev Live» σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς.

«Η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι η Κριμαία είναι κυρίαρχο τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ότι δεν αγνοούμε ποτέ τέτοιες δηλώσεις», υποστήριξε η Μ.Ζαχάροβα και πρόσθεσε: «Εάν δεν έχουν κουραστεί να ακούν από τη Μόσχα τις σχετικές επιπλήξεις, υπενθυμίσεις και παρατηρήσεις, σημαίνει ότι είναι υπομονετικοί άνθρωποι, αλλά αυτό δεν οδηγεί σε τίποτε, εκτός του ότι βγάζουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα, τα οποία σαφώς δεν ωφελούν τις διμερείς σχέσεις».

Η Μ. Ζαχάροβα είπε επίσης ότι «από έτος σε έτος, στο πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας, η Κριμαία επιβεβαιώνει συμβολικά την επιλογή της το 2014», όταν κατά τη Μόσχα ο τοπικός πληθυσμός υπερψήφισε σε ποσοστό 96,57% την ανεξαρτητοποίηση της Κριμαίας από την Ουκρανία και την προσχώρησή της στη ρωσική κυριαρχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Ρωσίας στην Κριμαία λειτούργησαν 1.131 εκλογικά κέντρα και ένα συμπληρωματικό στο διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης για τους μετακινούμενους, όπου ψήφισαν συνολικά 745.452 πολίτες, δηλαδή το 49,67 % των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στη χερσόνησο.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκφράσει «αυστηρή διαμαρτυρία» καταδικάζοντας τη διοργάνωση βουλευτικών εκλογών για τη ρωσική Κρατική Δούμα «στα προσωρινώς κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας» (υπονοείται η Κριμαία και οι de facto αποσχισθείσες επαρχίες στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας) και είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τις ρωσικές βουλευτικές εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider