ΥΠΕΞ: Ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με στρατηγικούς εταίρους στη Μεσόγειο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ: Ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με στρατηγικούς εταίρους στη Μεσόγειο
Η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου».

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελεί μονόδρομο για την σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, το θέμα της προώθησης της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Βόρεια Μακεδονία.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, με τη γνωστή αιρεσιμότητα, και ευελπιστούμε ότι θα συγκληθεί το συντομότερο η πρώτη διακυβερνητική διάσκεψη», υπογράμμισε.

Προσέθεσε πως η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς και πυρετωδώς, από κοινού με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, η προηγούμενη Προεδρία Πορτογαλία και η νυν Προεδρία Σλοβενία για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Στα Σκόπια, επίσης, εξετάσθηκαν σε βάθος το σύνολο των διμερών σχέσεων, καθώς και οι προοπτικές ενίσχυσης τους, σημείωσε και ανέφερε πως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, ότι η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων, όσο και της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου, κατά την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Μολδαβία από το 2014, τονίστηκε τόσο η ανάγκη ενίσχυσης των διμερών δεσμών, αλλά παράλληλα υπογραμμίστηκε η ενεργός στήριξη της Ελλάδας στην ενίσχυση των δεσμών της χώρας με την ΕΕ.

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα εργάζεται για την «ενίσχυση των δεσμών με στρατηγικούς εταίρους στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς και τη στήριξη των χωρών, που επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς τους μακριά από την επιρροή ξένων δυνάμεων και ακραίων στοιχείων».

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, εντάσσεται η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου που έλαβε χώρα στα Ιεροσόλυμα στις 22 Αυγούστου, αλλά και οι διμερείς επαφές του κ. υπουργού με την πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Υπενθύμισε μάλιστα πως η εν λόγω επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν η τρίτη στο διάστημα τριών μηνών.

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό στην Αθήνα, ενώ την επομένη επισκέφθηκε την Τύνιδα.

Στο σύνολο των συνομιλητών του τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής, ανέφερε.

Υπενθύμισε ακόμη πως η Ελλάδα έχει δωρίσει εμβόλια στη Βόρεια Μακεδονία, τη Λιβύη, την Τυνησία, την Αλβανία και τη Ρουάντα, ενώ προσέθεσε πως έπονται και άλλες χώρες.

Αναφορικά με τις διαφαινόμενες προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με την Αίγυπτο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε πως η Ελλάδα δεν είναι εναντίον οποιασδήποτε χώρας, εφόσον σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και ορισμένες αξίες και αρχές.

Τόνισε ακόμη τους ιδιαίτερα στενούς δεσμούς της Ελλάδας με την Αίγυπτο και σημείωσε πως ο διάλογος είναι ανοιχτός και ειλικρινής.

Ερωτηθείς σχετικά με τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επικεφαλής παραμένει ο πρέσβης ο Παύλος Αποστολίδης, ενώ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για τον επόμενο γύρο διερευνητικών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία.

Τέλος, ερωτηθείς για τον απεγκλωβισμό πολιτών από το Αφγανιστάν επεσήμανε πως ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών, αυτός ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Όσον αφορά τους Αφγανούς πολίτες ελληνικού ενδιαφέροντος, σημείωσε πως κατεβλήθησαν πάρα πολλές προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν για λόγους ασφαλείας, αλλά και για τον επιπλέον λόγο ότι δεν είχαν ταξιδιωτικά έγγραφα. Σημείωσε δε πως είμαστε ακόμη σε επαφή μαζί τους και οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider