Ο Μπάιντεν διαψεύδει ότι ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε πρότασή του για σύνοδο κορυφής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Μπάιντεν διαψεύδει ότι ο Κινέζος πρόεδρος απέρριψε πρότασή του για σύνοδο κορυφής
Δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ότι ο Μπάιντεν πρότεινε μια σύνοδο κορυφής στον Κινέζο ομόλογό του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μια συμφωνία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν αληθεύει ότι ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ απέρριψε πρόταση που του έκανε κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής τους συνομιλίας την προηγούμενη εβδομάδα για μια δια ζώσης σύνοδο κορυφής.

Ο Λευκός Οίκος επίσης διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times, που ανέφερε ότι ο Μπάιντεν πρότεινε μια σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ομόλογό του, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει μια συμφωνία. Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Αυτή δεν είναι μια ακριβής περιγραφή της τηλεφωνικής συνομιλίας. Τελεία και παύλα», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν. «Όπως έχουμε πει, οι πρόεδροι συζήτησαν τη σημασία του να μπορούν να έχουν ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών και αυτό θα το σεβαστούμε», πρόσθεσε.

Οι Financial Times επικαλέστηκαν πολλούς ανθρώπους που ενημερώθηκαν για την 90λεπτη συνδιάλεξη της περασμένης Πέμπτης, που είπαν ότι ο Σι δεν αποδέχθηκε την προσφορά του Μπάιντεν και αντ' αυτού επέμενε η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει έναν λιγότερο αυστηρό τόνο απέναντι στο Πεκίνο. Μια πηγή που ήταν μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν για την συνδιάλεξη επιβεβαίωσε στο Reuters ότι το δημοσίευμα είναι ακριβές.

«Ο Σι προφανώς υπαινίχθηκε ότι ο τόνος και η ατμόσφαιρα των σχέσεων πρέπει πρώτα να βελτιωθούν», δήλωσε η πηγή στο Reuters.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Μπάιντεν και Σι ήταν η πρώτη έπειτα από επτά μήνες και κατά τη διάρκεια αυτής συζήτησαν την ανάγκη να εξασφαλίσει ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου δεν θα μετατραπεί σε σύγκρουση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider