Συνάντηση των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της Ε.Ε.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της Ε.Ε.
Βουλή
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, από τις τοποθετήσεις του συνόλου των συμμετεχόντων βουλευτών προέκυψε η ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων

Ατυπη διαδικτυακή συνάντηση των μελών των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και 'Αμυνας των κοινοβουλίων των νοτίων χωρών της ΕΕ, υπό την προεδρία του προέδρου της Επιτροπής Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κων. Γκιουλέκα, πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021. Κεντρικοί ομιλητές της συνάντησης ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Βουλής, από τις τοποθετήσεις του συνόλου των συμμετεχόντων βουλευτών προέκυψε η ανάγκη για ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων, με στόχο τη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινών προκλήσεων και προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πολύ εύθραυστες συνθήκες, καθώς υπάρχουν δυνάμεις ευημερίας αλλά και δυνάμεις αποσταθεροποίησης που δραστηριοποιούνται σε αυτή. Κοινός στόχος των χωρών του Νότου, αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ τους, η υποστήριξη πολιτικών διαδικασιών σε περιοχές συγκρούσεων, όπως η Λιβύη και το Αφγανιστάν, η απομόνωση πρακτικών που δεν έχουν σχέση με τον 21ο αιώνα και μια ολιστική προσέγγιση για τη Μεσόγειο.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υποστήριξε ότι η συμμετοχή των εθνικών Βουλευτών είναι απαραίτητη στη διαπραγμάτευση που διεξάγεται για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το 'Ασυλο. Εμφανίστηκε δε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως υποστήριξε, ποτέ δεν υπήρξαν ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την επίτευξη ισόρροπης συμφωνίας.

Ο κ. Γκιουλέκας, που προέδρευσε της συνάντησης, πρότεινε την εμβάθυνση της άτυπης αυτής συνεργασίας των Κοινοβουλίων των νοτίων χώρων της ΕΕ με ad hoc συναντήσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της κοινοβουλευτικής διπλωματίας. Προτάθηκε, τέλος, η υιοθέτηση κοινών δηλώσεων μετά το πέρας των συναντήσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider