Βρετανία: Κριτική στον Τζόνσον - Σήμερα η ενημέρωση για το Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κριτική στον Τζόνσον - Σήμερα η ενημέρωση για το Αφγανιστάν
Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποχώρησαν από το Αφγανιστάν τον προηγούμενο μήνα.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει σήμερα σε βουλευτές σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από το Αφγανιστάν, μετά από την κριτική που ασκείται για τη διαχείριση της αποχώρησης, αλλά και την αποτυχία της πρόβλεψης σχετικά με το πόσο γρήγορα θα καταλάμβαναν οι Ταλιμπάν τη χώρα.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποχώρησαν από το Αφγανιστάν τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών του Τζόνσον, ο Ντόμινικ Ράαμπ, παραδέχτηκε ότι οι δύο χώρες έκριναν λάθος την ικανότητα των Ταλιμπάν για την ανάκτηση του ελέγχου της χώρας.

Η Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου.

Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με την άσκηση σοβαρής κριτικής από τους βουλευτές για αποτυχίες στη διαχείριση πληροφοριών και στην άσκηση ηγεσίας σχετικά με την πτώση της Καμπούλ, ενώ έχει παραδεχτεί ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν περιόρισε τις επιλογές της Βρετανίας για την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεών της.

Μερικοί από όσους υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν εξέφρασαν την οργή και τη λύπη τους σχετικά με αυτό που συνέβη, ενώ ο Τζόνσον θα υποστηρίξει ότι, παρά την ταχεία επιστροφή των Ταλιμπάν, οι προσπάθειες που έγιναν στο πλαίσιο της εκστρατείας των τελευταίων 20 ετών δεν πήγαν χαμένες.

«Εξαιτίας των προσπαθειών που έκαναν οι Βρετανοί στρατιώτες δεν έγινε κάποια τρομοκρατική επίθεση από το Αφγανιστάν σε αυτή τη χώρα ή σε άλλη χώρα των συμμάχων μας στη Δύση για είκοσι χρόνια» θα τονίσει ο Τζόνσον στην ομιλία του στο κοινοβούλιο, μετά την επιστροφή του από τις καλοκαιρινές διακοπές του, σύμφωνα με αποσπάσματα της, που δημοσιοποίησε το γραφείο του.

«Τήρησαν το πρώτο καθήκον των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων, να κρατήσουν ασφαλή το λαό μας».

Σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον, θα ανακοινωθεί μία επιπλέον χρηματοδότηση 5 εκατομμυρίων στερλινών (5,83 εκατ. ευρώ) από δωρεές για την υποστήριξη των βετεράνων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το Αφγανιστάν μπορεί να γίνει αφετηρία για κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική

gazzetta
gazzetta reader insider insider