Ο κορονοϊός επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιαπωνία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κορονοϊός επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ιαπωνία – Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός
Yoshihide Suga
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε την παραίτησή του - Οι αγορές ελπίζουν σε κρατικό σχέδιο ανάκαμψης - Φουντώνει η κούρσα της διαδοχής.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να παραιτηθεί και να μη διεκδικήσει επανεκλογή στις επερχόμενες εκλογές. Η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως παραδοχή της αδυναμίας ελέγχου της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία σημειώνει νέα έξαρση στην Ιαπωνία.

Επίσης, η απόφαση του Σούγκα να παραιτηθεί λίγες εβδομάδες πριν από τις ιαπωνικές εκλογές, βάζει σε μπελάδες το κόμμα του (Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα) γιατί αναζητά νέο πολιτικό ηγέτη και δυνάμει πρωθυπουργό σε μια δύσκολη συγκυρία. Υπενθυμίζουμε ότι το ΦΔΚ του Σούγκα έχει στην ιστορία του τον μακροβιότερο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, τον Σίντζο Άμπε, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω προβλημάτων υγείας το 2020, οπότε και η πίεση είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σήμερα το πρωί, ο Σούγκα ανέφερε ότι «από τότε που έγινα πρωθυπουργός, ένα χρόνο πριν, η αντιμετώπιση του κορωνοϊού ήταν στο επίκεντρο των προσπαθειών μου», συμπληρώνοντας ότι «Η αντιμετώπιση του ιού κατά την προεκλογική εκστρατεία θα απαιτούσε τεράστια ποσότητα ενέργειας. Συνειδητοποίησα ότι δεν μπορούσα να κάνω και τα δύο και πρέπει να επιλέξω το ένα».

Πώς ανταποκρίθηκαν οι αγορές;

Το ιαπωνικό χρηματιστήριο δεν πτοήθηκε από την παραίτηση του Σούγκα. Ο δείκτης Topix σημείωσε άλμα 1,6%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 1991.

Η γενικότερη αύξηση των κινήσεων των μετοχών σήμερα γίνεται με την ελπίδα ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ ενός σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης από την πανδημία. Μια τέτοια πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών, Φουμίο Κισίντα, και η σχετική συζήτηση έχει ανοίξει έντονα στην ιαπωνική πολιτική σκηνή.

Ηρωική έξοδος ή αποφυγή ευθυνών;

Η κίνηση του Σούγκα έρχεται σε μια περίοδο που τα ποσοστά καταλληλότητάς του για πρωθυπουργός έχουν καταρρεύσει λόγω του χειρισμού του χειρότερου κύματος της πανδημίας για την Ιαπωνία, το οποίο συνέπεσε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Η συνυπολογιζόμενη οικονομική αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και πιο ειδικά προβλήματα, όπως η απώλεια της δημαρχίας της Γιοκοχάμα από το κόμμα του (η Γιοκοχάμα είναι η αφετηρία της πολιτικής καριέρας του Σούγκα) οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η παραίτηση Σούγκα είναι μια προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης με όρους «ηρωικής εξόδου».

Από την άλλη, η αντιπολίτευση μιλάει για προσπάθεια αποφυγής ευθυνών από την πλευρά του Σούγκα. Οι κατηγορίες απέναντι στον Σούγκα είναι ότι έχει βαρεθεί και έχει κουραστεί από την υπερβολική πίεση από τη διαχείριση της πανδημίας και επιλέγει την άτακτη υποχώρηση.

Η κούρσα της πρωθυπουργικής διαδοχής

Το σίγουρο είναι ότι η παραίτηση Σούγκα ανοίγει πολλές δυνατότητες για όλους να αποσπάσουν ψηφοφόρους από το κυβερνών κόμμα και να κερδίσουν μια καλύτερη θέση στο κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων και οι σύμμαχοι του ΦΔΚ, τα κόμματα Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα και Κομέϊτο, που βλέπουν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν στις δημοσκοπήσεις.

Όσον αφορά τον αντικαταστάτη του Σούγκα, οι πιθανότητες πηγαίνουν με το μέρος του Τάρο Κόνο, πρώην υπουργού Εξωτερικών και νυν Υπουργού Εμβολιασμού για τον Covid-19 (υπάρχει ειδική υπουργική θέση στην Ιαπωνία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού). Ο επόμενος υποψήφιος είναι ο πρώην τραπεζίτης και πρώην υπουργός Άμυνας Σιγκέρου Ισίμπα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιαπωνία: Ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα εγκαταλείπει την εξουσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider