Βρετανία: Πιστεύαμε πως η Καμπούλ δεν θα πέσει στους Ταλιμπάν μέσα στο 2021

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Πιστεύαμε πως η Καμπούλ δεν θα πέσει στους Ταλιμπάν μέσα στο 2021
«Μοιραστήκαμε αυτή μας την εκτίμηση με το NATO» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντόμινικ Ράαμπ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντόμινι Ράαμπ, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο για την κατάσταση στο Αφγανιστάν υποστήριζαν πως η Καμπούλ δεν μπορεί να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μέσα στο 2021.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της κριτικής προ την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν, ανέφερε μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι «η κεντρική εκτίμηση που είχαμε στα χέρια μας ήταν πως η Καμπούλ θα πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν μήνες μετά από την αποχώρηση των δυτικών δυνάμεων, πιθανά προς το τέλος του έτους.

Και αυτό είναι μια άποψη που μοιραστήκαμε και με τους συμμάχους μας στο NATO» υποστήριξε ο Ράαμπ.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι θα επισκεφθεί το Πακιστάν, προκειμένου να συζητήσει για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στην ευρύτερη περιοχή.

Στρατιωτικές αποστολές χωρίς τις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι θέλει η κυβέρνηση να έχει διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει τώρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. ΅«Θέλουμε να είμαστε σε θέση, όταν η ασφάλεια επιτρέψει, να έχουμε μια συνέχεια της διπλωματικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, αλλά, σαφώς, αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Ράαμπ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να επιχειρεί χωρίς τις ΗΠΑ για ειδικές μελλοντικές στρατιωτικές αποστολές.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάστηκε να αποσύρει τις δικές της δυνάμεις από το Αφγανιστάν επειδή δεν υπήρχε βιώσιμος εναλλακτικός συνασπισμός μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν ότι θα απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα.

«Πρέπει να κοιτάξουμε τις δικές μας ικανότητες», τόνισε.

«Ένα από τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε ήταν η σημασία και η ικανότητα να λειτουργούμε με πιο ευέλικτο τρόπο. Αυτό αποτελεί ήδη μέρος της στρατηγικής ανάλυσης, παρ' όλα αυτά φυσικά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο στενότερος σύμμαχός μας», τόνισε ο Ράαμπ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρετανία: Πολύ νωρίς να αποφασίσουμε εάν θα έχουμε συζητήσεις με τους Ταλιμπάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider