Ανασχηματισμός: Ο ναύαρχος, η ξέρα και το ρυμουλκό

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανασχηματισμός: Ο ναύαρχος, η ξέρα και το ρυμουλκό
Σε ξέρα οδήγησε την προσπάθεια συναίνεσης της κυβέρνησης ο ναύαρχος Αποστολάκης για το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση αναζητά «ρυμουλκό» για φυγή προς τα μπρος στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Σε ξέρα οδήγησε την προσπάθεια συναίνεσης της κυβέρνησης ο ναύαρχος Αποστολάκης για το κρίσιμο θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Η κυβέρνηση αναζητά «ρυμουλκό» για φυγή προς τα μπρος στην παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Δεν ήταν μια καλή μέρα, χωρίς αμφιβολία. Ήταν όμως, μια αποκαλυπτική μέρα, που επιβεβαιώθηκε με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ο σκοπός, η φυσιογνωμία και οι τρόποι με τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνεται την πολιτική», όπως παραδέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου χθες το βράδυ, για τον ανασχηματισμό, και την τροπή που έλαβε μετά την, εκ των υστέρων, οπισθοχώρηση Αποστολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αποστολάκης αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, ενώ ήταν ήδη σε γνώση του ότι δεν συμφωνεί με την κίνησή του αυτή η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Από κυβερνητικής πλευράς, υπογραμμίζουν ότι η επιλογή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μπορούσε πράγματι να δώσει διακομματικές εγγυήσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, και κατηγορούν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι στην πραγματικότητα, δεν ενδιαφέρονται για συναίνεση, αλλά για διχασμό.

«Ο κ. Αποστολάκης δέχθηκε. Μετά βγήκε μια ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον έλεγε αποστάτη, του έλεγε ότι εξαγοράζεται. Ο άνθρωπος δεν το άντεξε, δεν το σήκωσε, έκανε πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Οικονόμου. Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, σημείωσε ότι ο κ. Αποστολάκης ήταν μια επιλογή η οποία θα μπορούσε να κερδίσει, την ανοχή ευρύτερα των πολιτικών δυνάμεων. «Δεν συγκυβερνούμε, δεν έχουμε Οικουμενική Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία κυβερνά και ο Μητσοτάκης αποφασίζει. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Η «όχι καλή μέρα», όπως είπε κομψά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίστηκε από ένα εφιαλτικό τρίωρο: Aπό τις 11:00 το πρωί που έγιναν οι ανακοινώσεις του «μεσαίου» τελικά ανασχηματισμού, μέχρι το μεσημέρι που τελικά ο κ. Αποστολάκης πήρε πίσω το «θα τα δώσω όλα», που υποσχέθηκε στον Πρωθυπουργό.

Σ’ αυτό το τρίωρο, ο κ. Αποστολάκης έγινε από «υπερκομματική προσωπικότητα που υπηρέτησε την πατρίδα από κορυφαίες θέσεις ευθύνης όλη την περίοδο 2013-2019 ως αρχηγός ΓΕΝ, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και υπουργός Εθνικής Άμυνας», «κατώτερος των περιστάσεων, που έδειξε δειλία».

Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της Κουμουνδούρου «όλα τα σφυριά» σημάδεψαν με πρωτοφανή σφοδρότητα, το έμπιστο στέλεχος και προσωπικό σύμβουλο του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας, με μια ανακοίνωση που τον χαρακτήριζε «αποστάτη» και έκανε λόγο για «εξαγορά» του. Όμως μετά την αλλαγή πλεύσης του ναυάρχου, τα περί αποστασίας και εξαγοράς έγιναν αίφνης «εντιμότητα» και «άξιος άνθρωπος».

Και μπορεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνουν ικανοποίηση από την τροπή που έλαβε η τοποθέτηση Αποστολάκη, όμως επί της ουσίας, το μόνο επιχείρημα που έχουν να προτάξουν είναι ότι δεν δόθηκε το «πράσινο φως» από την Κουμουνδούρου για την επιλογή. «Το ουσιαστικό πολιτικό θέμα είναι ένα: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε ούτε καν ανοχή στην επιλογή ενός προσώπου που δεν μπορούσε να κατηγορηθεί για δεσμούς ούτε με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε με τον κ. Μητσοτάκη;», τόνισε ο κ. Οικονόμου, και πάνω σε αυτό το ερώτημα θα οικοδομηθεί η πολιτική αντιπαράθεση το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούν για κίνηση επικοινωνίας αμφισβητώντας την πρόθεση και τα περί συναίνεσης. «Για άλλη μια φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι πιστεύει μόνο στην επικοινωνία, καθώς αν πραγματικά πίστευε στη δημιουργία μιας ξεχωριστής δομής, ως Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αυτό δεν θα εξαρτιόταν από ένα πρόσωπο αποκλειστικά. Άραγε σε όλη τη χώρα ή σε όλη την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει ένας άνθρωπος κατάλληλος να αναλάβει αυτή τη θέση;», αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος. «Είναι φανερό ότι ο κ.
Μητσοτάκης δεν πιστεύει σε αυτή τη δομή, όπως δεν πιστεύει και στον πολιτικό διάλογο. Προσπάθησε να κάνει ένα πολιτικό παιχνίδι, το οποίο γύρισε εναντίον του».

Την ώρα που ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης οδηγούσε σε ξέρα συνολικά τον ανασχηματισμό, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα οι «γκρίνιες» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ από τις περιορισμένης τελικά έκτασης αλλαγές, καθώς οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα δημιούργησαν την εντύπωση ότι θα εισέρχονταν πολλοί περισσότεροι από τους τέσσερις που εισήλθαν (Πλεύρης, Κατσανιώτης, Κεδίκογλου και Παπαδόπουλος).

Το ίδιο και τα σχόλια για την κίνηση «υψηλού ρίσκου» να επανέλθει σε ένα καθαρά επιχειρησιακό και δύσκολο υπουργείο, το Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η επόμενη μέρα βρίσκει τον Πρωθυπουργό στην Σλοβενία, και το Μέγαρο Μαξίμου στην αναζήτηση «ρυμουλκού» για φυγή προς τα εμπρός ενόψει και της θεσμικά ισχυρής παρουσίας της κυβέρνησης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανασχηματισμός «ανοικτών μετώπων» και υψηλού ρίσκου - Έκπληξη με Αποστολάκη

Ανατροπή: Δεν αποδέχεται την υπουργοποίηση ο Αποστολάκης

Τι υποσχέθηκε ο κ. Αποστολάκης χθες το βράδυ στον Πρωθυπουργό - Μαξίμου: Κατώτερος των περιστάσεων, δείλιασε στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider