Τι υποσχέθηκε ο κ. Αποστολάκης χθες το βράδυ στον Πρωθυπουργό - Μαξίμου: Κατώτερος των περιστάσεων, δείλιασε στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ

Μαρία Νταλιάνη
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι υποσχέθηκε ο κ. Αποστολάκης χθες το βράδυ στον Πρωθυπουργό - Μαξίμου: Κατώτερος των περιστάσεων, δείλιασε στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ
Σε ανακοίνωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναλύει πως έχουν «τα πραγματικά περιστατικά». Οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, διευκρινίζει το Μαξίμου.

Θερμή επικοινωνία σε ιδιαίτερα φιλικό τόνο είχαν χθες το βράδυ ο ναύαρχος Αποστολάκης με τον Πρωθυπουργό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος είχε θέσει όρο να γίνει υπουργός προκειμένου να αναλάβει την Πολιτική Προστασία.

Μάλιστα η ανταπόκριση του πρώην ΥΠΕΘΑ στη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη φέρεται να ήταν ιδιαίτερα θερμή , όπως οι αντιδράσεις του μετά την ανακοίνωση του υπουργικού σχήματος. «Θα τα δώσω όλα, σ’ ευχαριστώ για την τιμή» φέρεται να είπε ο ναύαρχος, που δεχόταν σήμερα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα πριν τα τινάξει όλα στον αέρα. Η σφοδρή αντίδραση της κυβέρνησης χαρακτηρίζει κατώτερο των περιστάσεων τον κ. Αποστολάκη λέγοντας ότι «δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ, υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα», ήταν αναπόφευκτη.

Η αναπάντεχη τροπή που έλαβε η, τολμηρή, πολιτικά πρόταση να αναλάβει ο κ. Αποστολάκης την πολιτική προστασία έχει καυτό παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχικές επικοινωνίες με το ναύαρχο η πρόταση ήταν να γίνει αναπληρωτής υπουργός - πρόταση που ο ίδιος απέρριψε ζητώντας να γίνει υπουργός. Το επιχείρημα του ήταν πως από την στιγμή που διετέλεσε υπουργός Εθνικής Άμυνας της χώρας, δεν θα μπορούσε να πάει σε ‘κατώτερο’ χαρτοφυλάκιο.

Οι όροι Αποστολάκη έγιναν δεκτοί από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος σύμφωνα με κυβερνητική πηγή αποδέχτηκε το γεγονός, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένα πρόσωπο που είχε σημαντική συνεισφορά έχοντας διατελέσει ΥΠΕΘΑ, και υπό αυτό το πρίσμα δεν μπορεί να γίνει αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες το βράδυ υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υποψήφιο υπουργό. Σε αυτή υπήρξε απόλυτη συμφωνία για τις λεπτομέρειες, το χαρτοφυλάκιο και το χαρακτήρα που θα έπρεπε να πάρει η Πολιτική Προστασία. «Θα τα δώσω όλα, σ’ ευχαριστώ για την τιμή» ήταν η ζεστή καληνύχτα του κ. Αποστολάκη στο πρωθυπουργικό τηλεφώνημα.

Ο ίδιος σήμερα, μεταξύ δεκάδων τηλεφωνημάτων για συγχαρητήρια από φίλους μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος από τον Γιάννη Οικονόμου, ζήτησε και ως χάρη στο τηλεφώνημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας να παραστεί και η σύζυγός του στην ορκωμοσία. Σε ιδιαίτερα καλό κλίμα ήταν και το τηλεφώνημα του Διευθυντή του Γραφείου Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα κ. Μιχάλη Καλογήρου.

«Το ερώτημα είναι λοιπόν τι μεσολάβησε μετά απ’ όλ’ αυτά;» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές.

Σφοδρή επίθεση

Η αντίδραση της κυβέρνησης στην υπαναχώρηση Αποστολάκη είναι σφοδρή. «Είναι κρίμα για την υστεροφημία του», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός κάνοντας πράξη τη βούλησή του για συναίνεση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αποφάσισε την ίδρυση υπουργείου με αυτό, ακριβώς, το αντικείμενο. Και επέλεξε για τη θέση του επικεφαλής ένα πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία, αλλά και διακομματική αποδοχή: Τον υπουργό Άμυνας της προηγούμενης κυβέρνησης και πρώην Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη.

Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής:

Τις τελευταίες μέρες, προηγήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συμφωνήθηκε και η φύση του νέου χαρτοφυλακίου. Μόλις χθες, άλλωστε, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αποστολάκης αποδέχθηκε οριστικά την τοποθέτησή του. Γι’ αυτό και, σήμερα το πρωί, ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Γρηγόρης Δημητριάδης επικοινώνησε για το θέμα με τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Τσίπρα. Ενώ ανάλογη ενημέρωση υπήρξε και προς την κυρία Γεννηματά.

Μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, η Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας ήλθε σε επαφή με τον κ. Αποστολάκη για τα πρακτικά ζητήματα της ορκωμοσίας. Και έλαβε την απάντηση ότι ο νέος υπουργός θα παραστεί σε αυτήν συνοδευόμενος πιθανώς από τη σύζυγό του.

Ακολούθησε, όμως, μία κατάπτυστη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία χαρακτήριζε «αποστάτη» τον κ. Αποστολάκη, κάνοντας λόγο για «εξαγορά» του. Αμέσως μετά την επίθεση αυτή, ο κ. Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, δηλώνοντάς του ότι δεν επιθυμεί να αναλάβει τη θέση του υπουργού.

Είναι πραγματικά αξιοθρήνητο το ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στοχοποίησε με τόσο χυδαίο τρόπο ένα πρόσωπο το οποίο θα μπορούσε να συμβολίσει την εθνική συνεννόηση. Τορπίλισε έτσι και μία μεγάλη πρωτοβουλία συναίνεσης σε ένα τομέα πολιτικής χωρίς κομματικό χρώμα, αφού έχει ως πρώτο μέλημα την προστασίας της υπέρτατης αξίας, της ανθρώπινης ζωής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει μόνο τον διχασμό. Και το απέδειξε υπεράνω πάσης αμφιβολίας και πάλι σήμερα.

Αλλά και ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του.

Κατόπιν αυτών, οι αρμοδιότητες της Πολιτικής Προστασίας παραμένουν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι τον ορισμό νέου πολιτικού προϊσταμένου, ο υπουργός διατηρεί το σύνολο των σχετικών αρμοδιοτήτων. Τον δε επιχειρησιακό συντονισμό έχει ο σημερινός Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Αθ. Πλεύρης υπουργός Υγείας, στο Τουρισμού ο Κικίλιας - Εκτός κυβέρνησης ο Χρυσοχοΐδης - Όλα τα ονόματα

Ανασχηματισμός «ανοικτών μετώπων» και υψηλού ρίσκου - Έκπληξη με Αποστολάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider