Εν μέσω έντασης στην Καμπούλ, η Βρετανία παραδέχεται την αδυναμία της και η ΕΕ ανακοινώνει στρατιωτική παρέμβαση

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εν μέσω έντασης στην Καμπούλ, η Βρετανία παραδέχεται την αδυναμία της και η ΕΕ ανακοινώνει στρατιωτική παρέμβαση
Η Βρετανία παραδέχεται ότι θα μείνουν πίσω άνθρωποι - Οι άλλες χώρες σιωπούν - H E.E. ανακοινώνει οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες για την υποδοχή των προσφύγων και αυτόνομη στρατιωτική παρέμβαση στο Αφγανιστάν.

Την Κυριακή, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν τη δεύτερη επίθεσή τους με drone απέναντι σε στόχο του Ισλαμικού Κράτους - Χορασάν. Η επίθεση αυτή σκότωσε 10 πολίτες στην Καμπούλ, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μικρών παιδιών, καθώς όλοι οι νεκροί ανήκουν σε οικογένεια η οποία κατευθυνόταν την ίδια στιγμή κοντά στο όχημα το οποίο ήταν ο στόχος της επίθεσης.

Εν τω μεταξύ, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ νωρίς τη Δευτέρα και τουλάχιστον 5 από αυτές αναχαιτίστηκαν από το αντι-πυραυλικό σύστημα άμυνας, υπογραμμίζοντας τη συνεχιζόμενη απειλή για τη διεθνή αποστολή διάσωσης πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Η επίθεση με ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ δεν είχε κανένα θύμα μέχρι στιγμής, ενώ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους Αφγανών και ότι οι Ταλιμπάν διερευνούν τα αίτια της επίθεσης.

Η Βρετανία παραδέχεται ότι θα μείνουν πίσω άνθρωποι - Οι άλλες χώρες σιωπούν

Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα στο BBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι "πρόθυμο να συνεργαστεί" με τους Ταλιμπάν, όμως ταυτόχρονα δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει "απόλυτες διαβεβαιώσεις" σε όσους έχουν μείνει πίσω.

"Εάν [οι Ταλιμπάν] αρχίσουν να λειτουργούν σαν κυβέρνηση, εάν αρχίσουν να διευκολύνουν τόσο τα εσωτερικά ταξίδια όσο και την έξοδο από το Αφγανιστάν, τότε θα συνεργαστούμε μαζί τους σε αυτή τη βάση", είπε. "Φυσικά αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε, αυτό που καμία χώρα δεν είναι ποτέ σε θέση να κάνει, είναι να δώσουμε 100% την εγγύησή μας".

Η Βρετανία αναζητά στο διεθνές πεδίο, ένα πλέγμα συμφωνιών που θα αναγκάσουν τους Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την οριστική αποχώρηση όλων των πολιτών που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις και όσων έχουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα για να ταξιδέψουν, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις εναντίον τους.

Για το σκοπό αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, έχει ξεκινήσει μια σειρά διπλωματικών συναντήσεων αυτήν την εβδομάδα με εκπροσώπους από την Τουρκία και το Κατάρ.

Όσον αφορά τη Βρετανία, οι εκτιμήσεις για το πόσοι άνθρωποι θα μείνουν πίσω ποικίλλουν. Ο Κλέβερλι δήλωσε ότι η τάξη μεγέθους είναι 800 έως 1.100 Αφγανοί, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονταν στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, και 100 έως 150 Βρετανοί πολίτες. Το κόμμα των Εργατικών μέσω του σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, Στέφεν Κίννοκ, δήλωσε ότι ο πραγματικός αριθμός όσων μείνουν πίσω ξεπερνά τις 5.000 και είναι αδύνατον να υπολογιστεί με ακρίβεια.

Αντίστοιχα, οι περισσότερες χώρες έχουν σταματήσει τους "διαδρόμους" διάσωσης από την Πέμπτη, χωρίς να δώσουν περισσότερα στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι, συνεργάτες ή πολίτες, θα μείνουν στο Αφγανιστάν.

H E.E. ανακοινώνει οικονομική βοήθεια στις γειτονικές χώρες για την υποδοχή των προσφύγων

Σήμερα το πρωί, ο Ζόζεπ Μπορέλ, πικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., δήλωσε ότι ηΕυρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παράσχει οικονομική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν για να τις βοηθήσει να διαχειριστούν τους πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τους Ταλιμπάν. Σίγουρα, αυτή η δήλωση του Μπορέλ ήταν καλύτερη από την αντίστοιχη του Κλέβερλι, ο οποίος για το ίδιο θέμα απάντησε "μόλις μπορέσουμε να δώσουμε σαφείς συμβουλές ... θα το κυκλοφορήσουμε".

Ο Μπορέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera δήλωσε ότι "Οι Αφγανοί που εγκαταλείπουν τη χώρα δεν πρόκειται να φτάσουν στη Ρώμη, αλλά ίσως στην Τασκένδη (στο Ουζμπεκιστάν). Πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις χώρες που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή".

Ερωτηθείς αν θα λάβουν ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια για να φιλοξενήσουν Αφγανούς πρόσφυγες, είπε: "Η ικανότητα απορρόφησης της Ευρώπης έχει τα όριά της και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ισχυρή συνεργασία. (...) Οι γειτονικές χώρες θα επηρεαστούν περισσότερο και νωρίτερα από την Ευρώπη. Λοιπόν, ναι: αυτό σημαίνει επίσης να παρέχουμε σε αυτές τις χώρες οικονομική υποστήριξη όπως κάναμε με την Τουρκία".

Ανοίγει ζήτημα αυτόνομης ευρωπαϊκής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν

Ο Μπόρελ είπε ότι η κρίση στο Αφγανιστάν, που προκλήθηκε από την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ανέδειξε την ανάγκη η Ε.Ε. να έχει τη δική της στρατιωτική παρουσία, αυτόνομη από τις ΗΠΑ.

"Η ΕΕ πρέπει να είναι σε θέση να παρέμβει για την προστασία των συμφερόντων μας όταν οι Αμερικανοί δεν θέλουν να εμπλακούν", δήλωσε ο Μπόρελ. "Η πρώτη μας δύναμη εισόδου θα πρέπει να αποτελείται από 5.000 στρατιώτες που μπορούμε να κινητοποιήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε ομάδες μάχης της ΕΕ, αλλά αυτές δεν έχουν κινητοποιηθεί ποτέ. Πρέπει να είμαστε σε θέση να δράσουμε γρήγορα", είπε ο Μπορέλ και σε αυτό ταυτίστηκε με τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η Γαλλία θα παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ, ανεξάρτητα από το τί θα επιλέξουν οι ΗΠΑ.

Photo @Getty/Ideal images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Το μεγαλύτερο μέρος του διπλωματικού προσωπικού έχει φύγει από την Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την αμερικανική επίθεση στην Καμπούλ - «Έπρεπε να είχαμε ενημερωθεί»

gazzetta
gazzetta reader insider insider