Κροατία και Σερβία «μάχονται» για τη χρήση της μορφής του Τέσλα σε κέρμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κροατία και Σερβία «μάχονται» για τη χρήση της μορφής του Τέσλα σε κέρμα
Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση εάν επιτραπεί στην Κροατία να βάλει εικόνα του επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα.

Η κεντρική τράπεζα της Σερβίας ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει δράση εάν επιτραπεί στην Κροατία να βάλει εικόνα του επιστήμονα και εφευρέτη Νίκολα Τέσλα, ενός Σέρβου που γεννήθηκε στη σημερινή Κροατία, σε κέρματα ευρώ όταν προσχωρήσει στη νομισματική ένωση.

Ενώ η Κροατία δεν θα ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ πριν από το 2023, τα πάθη γύρω από την διεκδίκηση του Τέσλα - μία από τις πολλές διαμάχες μεταξύ των Βαλκάνιων γειτόνων και πολέμιων - θέτουν τις κεντρικές τράπεζες τους σε μια πορεία σύγκρουσης.

Η Κροατία είπε ότι η έκδοση των νομισμάτων της θα περιλαμβάνει εθνικά σύμβολα και ο Τέσλα, ο οποίος γεννήθηκε το 1856 από Σέρβους γονείς στην πόλη Smiljan, τότε τμήμα της αυστριακής αυτοκρατορίας, μετακόμισε το 1884 στις ΗΠΑ, όπου η καριέρα του άνθισε.

Η χρήση της εικόνας του Tesla στα ευρώ της Κροατίας θα «αντιπροσωπεύει το σφετερισμό της πολιτιστικής και επιστημονικής κληρονομιάς του σερβικού λαού, καθώς είναι αναμφισβήτητο ότι ο διάσημος επιστήμονας στη ζωή του ανακήρυξε εαυτόν Σέρβο», δήλωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας στον ιστότοπο της. Υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει κατάλληλη δράση με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να αναδείξει πόσο ακατάλληλη είναι η πρόταση.

Η Κροατία απέρριψε την κριτική.

«Ο Νίκολα Τέσλα επιλέχθηκε ως μοτίβο για το κέρμα του ευρώ με βάση πολλές απαντήσεις από πολίτες που εκτιμούν την ιδιοφυΐα αυτού του εφευρέτη», δήλωσε η κεντρική τράπεζά της σε απάντηση μέσω email.

«Το γεγονός ότι ο Τέσλα, ο οποίος γεννήθηκε στην Κροατία, ήταν Σέρβος, το βλέπουμε ως πλεονέκτημα - δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να είναι πρόβλημα», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς σε δημοσιογράφους. «Αν ήμουν η κεντρική τράπεζα της Σερβίας, θα έλεγα: μπράβο!»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider