Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σύντομα οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και τέλη Αυγούστου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κυρ. Μητσοτάκης: Πολύ σύντομα οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και τέλη Αυγούστου
«Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα», συνέστησε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Δεν πρέπει να πάμε σε λογική νέων περιορισμών, αλλά αντιθέτως να επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα, κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

«Το είπα και χθες, όσοι έχουν εμβολιαστεί είναι προστατευμένοι, οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Πρέπει και στη χώρα μας να απευθυνθούμε τόσο προς τους νέους, όσο και προς τις μεγαλύτερες ηλικίες να σπεύσουν να εμβολιαστούν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος να μην υπάρξει πισωγύρισμα, να μην ξανακάνουμε lockdown λόγω των μεταλλάξεων, αλλά αυτό εξαρτάται από όλους μας», τόνισε, σημειώνοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο κριτήριο των Ελλήνων πολιτών. «Αντιλαμβάνομαι τους όποιους δισταγμούς. Ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά αυτό δε σημαίνει όμως πως θα σταματήσουμε να προσέχουμε. Θα πρέπει επίσης να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις», συμπλήρωσε.

Δημοσιογραφικές υπερβολές

Παράλληλα, έκανε λόγο για δημοσιογραφικές υπερβολές αναφερόμενος στο δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει πως Άγκελα Μέρκελ και Εμανουέλ Μακρόν άσκησαν κριτική στην Ελλάδα και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό για τη χαλαρή υποδοχή τουριστών που έχουν εμβολιαστεί με λιγότερο αποτελεσματικά εμβόλια, όπως τα κινεζικά και τα ρώσικα.

«Πράγματι, η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που δέχονται το εμβόλιο Sputnik στο πλαίσιο του ψηφιακού πιστοποιητικού και άλλες που δεν το δέχονται. Η Ελλάδα το δέχεται, όπως έχει απόλυτο δικαίωμα να κάνει με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ψηφιακού πιστοποιητικού. Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε όλα τα εμβόλια που έχει αναγνωρίσει η ΕΕ και έχουμε τη δυνατότητα να δεχτούμε κι άλλα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι εάν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει κατά το στάδιο της προετοιμασίας, προτού «συμφωνήσουμε για το θέμα αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

«Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα»

Σε ερώτηση για τυχόν διευκολύνσεις σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε «λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν» είπε και συμπλήρωσε: «Τα σχετικά ποσοστά πάντως αυξάνονται».

Iκανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία

Αναφερόμενος στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην οικονομία, σημειώνοντας πως είναι «θετική η γενικότερη εκτίμηση για την ευρωπαϊκή οικονομία», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και εξηγώντας ότι πολύ σύντομα θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις από το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, ίσως και στα τέλη Αυγούστου. «Πολύ θετικό θα είναι το αποτύπωμα ιδίως σε ό,τι αφορά την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Είμαι ικανοποιημένος από το κείμενο συμπερασμάτων για την Τουρκία. Υπενθυμίζω πως ο πυρήνας της διττής προσέγγισης προς την Τουρκία εμπερικλείεται στο εδάφιο, όπου γίνεται λόγος για προώθηση της θετικής ατζέντας με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο», είπε, τονίζοντας: «Για εμάς επίσης είναι απαράβατη γραμμή να μην εργαλειοποιεί η Τουρκία το μεταναστευτικό αλλά και να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης όπως το να δεχθεί τα 1.450 άτομα των οποίων το αίτημα για παροχή ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα».

«Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, μας καλύπτει επίσης το κείμενο συμπερασμάτων» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη ότι «με επιμονή δική μου και του Μάριο Ντράγκι το Συμβούλιο επαναλαμβάνει πως οι εκλογές στη Λιβύη πρέπει να γίνουν στις 24 Δεκεμβρίου, να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα και να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις».

«Ενημέρωσα τους ευρωπαίους εταίρους μου για τη συνάντησή μου με τον κ. Ερντογάν. Έχω εκφράσει με σαφέστατο τρόπο τον έντονο προβληματισμό για την οποιαδήποτε εκδήλωση έντασης στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή. Είναι σαφές πλέον πως οποιαδήποτε ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα ή την Κύπρο έχει επιπτώσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις», συμπλήρωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά την γνωστοποίηση των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είπε πως «η Τουρκία μονίμως εκφράζει αντίρρηση για τα συμπεράσματα και στο βαθμό που η θέση της ΕΕ είναι σταθερή δεν περίμενα μία διαφορετική αντίδραση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider