Οξύνεται ο εμπορικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οξύνεται ο εμπορικός ανταγωνισμός των ΗΠΑ με την Κίνα
Οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας τη γραμμή του εμπορικού ανταγωνισμού που εγκαινίασε ο Τραμπ, μπαίνουν σε μια νέα περίοδο όξυνσης με την Κίνα.

Οι ΗΠΑ, συνεχίζοντας τη γραμμή του εμπορικού ανταγωνισμού που εγκαινίασε ο Τραμπ, μπαίνουν σε μια περίοδο όξυνσης, δηλώνοντας με επίσημους και ανεπίσημους τρόπους ότι η προηγούμενη περίοδος που βασιζόταν στις αλληλοδεσμεύσεις μεταξύ των δύο οικονομιών έχει παρέλθει οριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, την Τετάρτη σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου για την Ασία, Κερτ Κάμπελ, δήλωσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα θα λειτουργεί τώρα με ένα «νέο σύνολο στρατηγικών παραμέτρων», προσθέτοντας ότι «το κυρίαρχο παράδειγμα θα είναι ο ανταγωνισμός».

Συμφωνούν ότι διαφωνούν

Σήμερα το πρωί, η εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ Κάθριν Τάι και ο Αντιπρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας Λιου Χε, είχαν μια τηλεφωνική συνομιλία στο πλαίσιο διασαφήνισης των εμπορικών διαφορών πάνω στις οποίες θα συνεχίσουν να ανταγωνίζονται και ποιες διαφορές τους μπορούν να επιλύσουν. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του κινέζικου Υπουργείου Εμπορίου, η τηλεφωνική συνομιλία περιείχε «ειλικρινείς, ρεαλιστικές και εποικοδομητικές ανταλλαγές απόψεων σε μια στάση ισότητας και αμοιβαίου σεβασμού».

Το αντίστοιχο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν τη διαδικασία αναθεώρησης των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ταυτόχρονα τονίζουν ότι υπάρχουν θέματα που προκαλούν ανησυχία στις ΗΠΑ, όπως οι σπάνιες γαίες, η κυβερνοασφάλεια και η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κίνα. Το υπουργείο τόνισε επίσης ότι η στρατηγική για τη χάραξη εμπορικής πολιτικής απέναντι στην Κίνα έχει πάντα στο επίκεντρο τους εργαζόμενους των ΗΠΑ.

Katherine Tai
H εκπρόσωπος εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι

Στο δρόμο του νέου "Ψυχρού Πολέμου"

Μετά την… συγκρουσιακή συνάντηση τον Μάρτιο στο Άνκορατζ της Αλάσκας, μεταξύ Άντονι Μπλίνκεν και του διπλωματικού εκπροσώπου της Κίνας, Γιανγκ Τζιετσί, η τηλεφωνική συνομιλία Ται-Λιου είναι η σημαντικότερη συνάντηση σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών. Όλο αυτό το διάστημα, τόσο η Κίνα όσο και οι ΗΠΑ εξακολουθούν να επενδύουν σε μια δασμολογική πολιτική που κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια εκατέρωθεν, ενώ η Κίνα δεν έχει εκπληρώσει ποτέ τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην προσπάθεια επίτευξης μιας εμπορικής συμφωνίας.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κατηγορούν ευθέως την Κίνα για τη μετατόπιση της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι της, καθώς αναγνωρίζουν στη συμπεριφορά του Πεκίνου μια στροφή προς την σκληρή διπλωματία της ισχύος, η οποία σηματοδοτεί ότι η Κίνα είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο στην Ασία και το παγκόσμιο εμπόριο.

Στο ίδιο πλαίσιο όξυνσης των ανταγωνισμών πρέπει να τοποθετηθεί και η ανακοίνωση του Τζο Μπάιντεν για τη διερεύνηση της πιθανότητας ο κορονοϊός να είναι προϊόν εργαστηριακής διαρροής. Ο Μπάιντεν σε δήλωση του την Τετάρτη είπε ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να είναι πιο διαφανείς και ότι το Πεκίνο πρέπει να συμμετάσχει σε μια «διεθνή έρευνα βάσει στοιχείων και πρέπει να παρέχει πρόσβαση σε όλα τα σχετικά δεδομένα και αποδεικτικά στοιχεία». Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον απέρριψε το ενδεχόμενο έρευνας με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για μετατόπιση του κέντρου βάρους της συζήτησης και για εμπόδια στην πρόληψη παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

Φωτογραφίες: Getty / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider