Ελλάδα
17-05-2021 | 12:31

Καλογρίτσας: Μου ζήτησαν να γίνω «μπροστινός» για το κανάλι ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τους Άραβες της CCC - Έχει sms και email

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Καλογρίτσας: Μου ζήτησαν να γίνω «μπροστινός» για το κανάλι ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε για τους Άραβες της CCC - Έχει sms και email
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε 'καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά'; Εγώ είπα πως 'ήλθα μαζί σας. Αυτό που θα έβαζα ήταν το όνομά μου. Να είμαι μπροστινός'».

Με την φράση αυτή ο επιχειρηματίας στον χώρο των κατασκευών Χρήστος Καλογρίτσας κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή που ερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Νίκου Παππά, την πρόταση που του έγινε το καλοκαίρι του 2016 για να αποκτηθεί μια τηλεοπτική άδεια στον επικείμενο διαγωνισμό. Ο κ. Καλογρίτσας στην πρώτη ημέρα της κατάθεσής του στην Προανακριτική, μετά από δύο αναβολές που ζήτησε ο ίδιος λόγω παρενεργειών του εμβολίου και επαφής με κρούσμα ισχυρίστηκε ότι διαθέτει πλήθος αποδεικτικών στοιχείων όπως sms και email για τις επαφές του με μέλη της τότε κυβέρνησης αλλά και τους επιχειρηματίες της εταιρείας CCC. Για τους τελευταίους αίσθηση προκάλεσε η απαξιωτική αναφορά του σε «Άραβες» και οι προειδοποιήσεις που είπε ότι έκανε στην τότε κυβέρνηση να μην μπλέξει με «Άραβες».

Η κατάθεσή του κ. Καλογρίτσα γίνεται μέσα σε μεγάλη ένταση, με τον ίδιο να ζητά διακοπή γιατί δεν αισθανόταν καλά, και τον εξεταστή του, βουλευτή του Συριζα Παύλο Πολάκη να τον εξετάζει. Η εξέτασή του ωστόσο τελικά διεκόπη για αύριο στις 12:00 καθώς ο μάρτυρας δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει.

Νωρίτερα, ο Χρήστος Καλογρίτσας που είναι ο βασικός μάρτυρας στην υπόθεση δήλωσε στρατολογημένος στην αριστερά, και μίλησε αναλυτικά για τις σχέσεις που είχε με μέλη της κυβέρνησης Συριζα. «Ήμουν και είμαι αριστερός. Είχα επιμείνει στον Λαφαζανη να μην φύγει τότε. Εγώ έμεινα στο κόμμα. Ένιωσα ξανά-στρατολογημένος στο κόμμα. Έμεινα στους «νέους». Μετά τις εκλογές κι αφού κερδίσαμε κι επειδή είχα την εμπειρία κλήθηκα από τους ίδιους ανθρώπους και μου ζήτησαν να συμπράξω μαζί τους για τα ΜΜΕ. Ο Νίκος Παππάς και κάποια παιδιά». Σε ερώτηση του προέδρου της επιτροπής κ. Κελέτση, σε ποια «παιδιά» αναφέρεται, ο μάρτυρας σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες απάντησε: «Θα τα θυμηθώ στην πορεία. Τα έχω καταγεγραμμένα. Το καλοκαίρι του 2016 στις αρχές είχαμε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την ομάδα που συνεργαζόμουν. Εγώ μπήκα ως πειθαρχημένος. Το έκανα από το ΚΚΕ. Είχα την τύχη να έχω σχέσεις με σημαντικά πρόσωπα του κόμματος».

«Δώσε μας το όνομά σου»

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο επιχειρηματίας κατέθεσε ότι «το καλοκαίρι του 2016 με φώναξε ο πολυαγαπημένος μου φίλος Παππάς και μου είπε «καπετάνιε θα μας δώσεις το όνομα σου για κανάλι και τα λοιπά»; Εγώ είπα πως «ήλθα μαζί σας». Μιλήσαμε για κάτι ξένους. Μου ανάφερε ο Παππάς τα ονόματα των ξένων. Ακουστά τους είχα. Δεν τους γνώριζα. Με τον τρόπο που μου το ζήτησε ο Νίκος είπα «ας πάει κι αυτό». Με φώναξε και με ενημέρωσε για να συναντηθώ με τους ανθρώπους αυτούς. Στο Πόρτο Χέλι έγινε το ραντεβού», κατέθεσε. «Τους συνάντησα παντού. Στο σπίτι μου, στο σπίτι του. Σε ταβέρνες. Παντού. Μπορώ να το βεβαιώσω αν δω τις σημειώσεις μου αν κριθεί αναγκαίο. «Στο πόρτο Χέλι ήλθαν κάτι άνθρωποι σταλμένοι από την άλλη πλευρά και πήγαμε στο Πόρτο Χέλι. Από τον Παππά είχα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες. Δώσαμε τα χέρια μας. Ήπιαμε και κάτι ποτά και μεζέδες και σηκωθήκαμε και φύγαμε. Ήταν και ο Τόμπρας. Εκεί υπήρχε μια συμφωνία φτιαγμένη. Εγώ αγγλικά δεν μιλάω. Μόνο Καρδιτσιώτικα μιλάω. Μου ανέφερε ο άνθρωπος αυτός πως έχει συμφωνήσει τη συμμετοχή του στο κανάλι. Εγώ αυτά δεν τα πολυπίστευα. Έχω μια δίκη μου άποψη για τις συνεργασίες με τους Άραβες. Όταν ειπώθηκε ότι με αυτή την εταιρεία θα κάνουμε το κανάλι είχα την αίσθηση ότι αυτό το κανάλι θα κατευθυνόταν από υπηρεσίες. Εγώ αυτό που θα έβαζα ήταν το όνομά μου. Να είμαι μπροστινός. Έκαναν την υποχώρηση και το δέχθηκα». Ενώ σε άλλο σημείο φέρεται να κατέθεσε ότι «στον Άραβα εμένα με έστειλε ο Νίκος Παππάς, με συγκεκριμένες εντολές».

Ο Πολάκης είναι φίλος μου

Ο κ. Καλογρίτσας αναφέρθηκε με θερμά λόγια για τον Παύλο Πολάκη λέγοντας «ο κ. Πολάκης είναι φίλος του Νίκου και του Σπίρτζη.  Εγώ τον Παύλο τον ξέρω πριν από εσένα. Πολύ πιο πριν. Εγώ ήμουν ένας από τους πιο σωστους εργολάβους πριν. Από τους πιο σημαντικούς. Με ένα μητρώο άριστο. Τέλειο. Μέχρι το 2014 δεν είχα πάει ποτέ στο εξωτερικό να εκτελέσω έργο. Ούτε καν στην Ιταλία που έχω γυναίκα Ιταλίδα. Τι νομίζετε; Κατακούτελα με χτύπησε ο ήλιος το καλοκαίρι του 2016 να μπω με τόσο βιαστικές διαδικασίες σε ένα έργο; Δεν είχα κανένα λόγο να βγω σε κανένα εξωτερικό να βγω σε έργο. Ούτε το ήξερα αυτό το έργο. Ήταν όλα εικονικά. Έφτασε η ημερομηνία που δεν το πήραν το κανάλι . Άρχισε ο καθυβρισμός εμού και της οικογένειας μου. Την επομένη ενώ είχα πιστώσεις από τράπεζες με κόψανε από τα πάντα. Ο Ματζουράνης αν έρθει τα ξέρει τα πάντα. Για αυτό τον θέλω. Αλλάζαμε sms. Οι φίλοι μας μας σκότωσαν και μας άφησαν ζωντανούς να υποφέρουμε. Εγώ δεν είπα ούτε μια λέξη προς οποιονδήποτε. Υπέφερα όμως δεν μίλησα. Αυτή ήταν η πορεία μου. Το 2020 διαπιστώθηκε πως οι Άραβες όχι μόνο δεν σταμάτησαν αλλά έφεραν μια απόφαση ενός διαιτητικού δικαστηρίου. Οι Άραβες υφάρπαξαν μια απόφαση και θέλησαν να την περάσουν με απάτη σε ελληνικό δικαστήριο. Στους προξενητάδες είχα διαμηνύσει - αν και οι σχέσεις είχαν παγώσει- να σταματήσουν τους Άραβες. Δεν εισακούστηκα. Θέλησαν μετά να με διασύρουν. Οι Άραβες ήταν απατεώνες. Ας με μηνύσουν για αυτό».

«Είμαι υποχρεωμένος να δείξω email και sms»

Συνεχίζοντας  ο μάρτυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,  προειδοποίησε πως αν ο κ. Παππάς δεν «πει αυτά που πραγματικά έγιναν», θα υποχρεωθεί να δείξει έναν ολόκληρο φάκελο με email και sms που διαθέτει (και τον έδειξε στην επιτροπή). «Εγώ τότε έπρεπε να αποφασίσω. Τα παιδιά μου μπήκαν σε εντατικές με εγχειρήσεις έως και στον εγκέφαλο. Εγώ είχα μάθει πιο σκληρά. Είχα σκληρή ζωή. Τα παιδιά μου όμως υπέφεραν. Μήνυσα λοιπόν τους απατεώνες . Δυστυχώς οι προξενητάδες δεν είχαν καταλάβει. «Μούντζες κακές». Για αυτό είμαστε εδώ. Έλεγα ότι οι Άραβες ήταν οι πρώτοι που στα δικαστήρια στην Ελβετία έστειλαν επιλεγμένα email Δεν τα έστειλαν όλα. Είμαι υποχρεωμένος λοιπόν να απαντήσω. Να δείξω κι εγώ email και sms».

Σύμφωνα με πηγές του Συριζα υπάρχει έγγραφο- εγγυητική επιστολή της τράπεζας Αττικής, ύψους 8 εκατ. ευρώ από την 1η Ιουλίου του 2016, ένα μήνα πριν δηλαδή την γνωριμία του επιχειρηματία με την πλευρά των Χούρι της CCC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προανακριτική για Ν. Παππά – Εξετάστηκε ο Αντ. Λιανός

Το εμβόλιο του Καλογρίτσα - Τι ζητούσαν και τι πήραν οι εκπρόσωποι της CCC από ΣΥΡΙΖΑ