ΥΠΕΞ Ισπανίας: Η Μεσόγειος μπορεί και θα έπρεπε να είναι περιοχή κοινής ευημερίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΥΠΕΞ Ισπανίας: Η Μεσόγειος μπορεί και θα έπρεπε να είναι περιοχή κοινής ευημερίας
Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Μεσόγειος μπορεί και θα έπρεπε να είναι περιοχή κοινής ευημερίας.

Το τρίπτυχο θεσμοί-κανόνες, αλληλεξάρτηση και συμπράξεις, προέταξε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή της Μεσογείου, η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Μεσόγειος μπορεί και θα έπρεπε να είναι περιοχή κοινής ευημερίας. Όμως, προσέθεσε, «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι αναλαμβάνουμε και διαισθανόμαστε την ευθύνη που φέρουν όλοι για το τι συμβαίνει στην περιοχή και ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα σε αυτή τη μεγάλη περιοχή, θα πρέπει να προβληματίζει και να αφορά κάθε χώρα της περιοχής».

Ειδικότερα, ανέφερε πως αν και εφόσον θέλουμε με καλύτερο τρόπο να διαχειριστούμε θέματα προόδου, ασφάλειας, ειρήνης στην περιοχή, χρειαζόμαστε κανόνες, θεσμούς και πλαίσιο, τα οποία θα είναι εκείνα στα οποία θα ριζώνονται και θα εδράζονται συμπεριφορές και θεσμοί.

Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη αποφυγής της μονομέρειας.

Δεύτερον, τόνισε πως κάθε φορά η προσέγγιση πρέπει να ξεκινάει από την αλληλεξάρτηση. Σημείωσε πως η αλληλεξάρτηση επιτάσσει μια επιμεριζόμενη συναίσθηση κοινής ευθύνης.

Το τρίτο στοιχείο που επισήμανε ήταν πως αν θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που αφορούν τη Μεσόγειο, θα πρέπει να συνεργαστούμε και με χώρες εκτός της περιοχής, όπως με τις χώρες της Αφρικής, του Κόλπου, Ρωσία, ΗΠΑ. Συμπυκνώνοντας το μήνυμά της, τόνισε πως οι συμπράξεις και οι συνεργασίες είναι απαραίτητες για περισσότερη σταθερότητα και ειρήνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider