Επιβλητική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη – Τέλος εποχής για Πάμπλο Ιγκλέσιας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβλητική νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη – Τέλος εποχής για Πάμπλο Ιγκλέσιας
Madrid ballots 2021
Οι πρόωρες εκλογές στη Μαδρίτη ανέδειξαν νικήτρια την Ισαμπέλ Αγιούσο και το Λαϊκό Κόμμα - Ετοιμάζεται κυβερνητική συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Vox - Τέλος εποχής για Πάμπλο Ιγκλέσιας - "Εξαφανίστηκαν" οι Ciudadanos

Οι περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης έγιναν μέσα σε ένα τρομερό καθεστώς πολιτικής αστάθειας και αλλαγών λόγω της πανδημίας. Η νίκη του Λαϊκού Κόμματος δεν αφήνει περιθώριο να αμφισβητηθεί η κίνηση της Ισαμπέλ Αγιούσο, της δεξιάς πρωθυπουργού της περιφέρειας της Μαδρίτης, να διαλύσει την κυβέρνησή της αρχές Μαρτίου και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά του υπολογισμού που είχε κάνει το Λαϊκό Κόμμα: 64 έδρες για το Λαϊκό Κόμμα (από 30 που είχε το 2019), 13 έδρες για το ακροδεξιό Vox (από 12 που είχε το 2019). Το σοσιαλιστικό PSOE του Σάντσεθ, το οποίο κυβερνά κεντρικά την Ισπανία, έχασε 10 έδρες και πήγε στις 24 από 35 το 2019. Το κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos) έχασε σχεδόν όλη την εκλογική του βάση, χάνοντας και τις 26 έδρες που είχε στην προηγούμενη περιφερειακή Βουλή.

Στους μεγάλους κερδισμένους, εκτός από το Λαϊκό Κόμμα, είναι το Más ένα κεντροαριστερό κόμμα, που στήθηκε το 2019 γύρω από τη δήμαρχο της Μαδρίτης, Μανουέλα Καρμένα. Η επιτυχία του Más, οφείλεται μεταξύ άλλων και στη σημαντική διάσπαση που πέτυχε το Más επί των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, στην περιοχή της Μαδρίτης.

Κέρδισε η μαδριλένικη εκδοχή του τραμπισμού;

Η μεγάλη συζήτηση αυτή τη στιγμή στην Ισπανία γυρίζει γύρω από το αν η Ισαμπέλ Αγιούσο είναι η «μαδριλένικη» εκδοχή του Τραμπ. Η Αγιούσο έκανε έναν πολύ επιθετικό προεκλογικό αγώνα βασισμένο στο σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Ελευθερία» και την ίδια στιγμή πίεζε ώστε να παραμείνουν ανοιχτές οι επιχειρήσεις και η εστίαση στη Μαδρίτη, με αποτέλεσμα η περιφέρεια να εμφανίζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού σε σχέση με την υπόλοιπη Ισπανία και τον γενικό μέσο όρο.

Η ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, Ισαμπέλ Αγιούσο
Η ηγέτιδα του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη, Ισαμπέλ Αγιούσο

Η πολιτική επιλογή της Αγιούσο για την πανδημία δεν είναι αμιγώς τραμπιική, ούτε η συλλογιστική της μοιάζει ίδια με του Τραμπ. Θα έλεγε κανείς ότι είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο που θέλει να γεφυρώσει την κεντροδεξιά στρατηγική και ρητορική με τις αναδυόμενες ακροδεξιές φωνές υπό το πρίσμα ενός συνεπούς λαϊκιστικού λόγου, με επιθετικά χαρακτηριστικά. Αυτό το τελευταίο είναι και το μεγάλο κοινό στοιχείο με τον αμερικάνικο τραμπισμό.

Τέλος εποχής για Πάμπλο Ιγκλέσιας

Με την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο ηγέτης του Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι θα αποχωρήσει οριστικά από την πολιτική γιατί δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε ενωτική φυσιογνωμία για την Αριστερά και να σταματήσει την επάνοδο μιας ανοιχτά ακροδεξιάς κυβέρνησης. Οι Unidas Podemos δεν πήγαν τόσο άσχημα εκλογικά όσο διαφαίνεται από την αποχώρηση του Ιγκλέσιας. Μάλιστα κέρδισαν και 3 έδρες αυξάνοντας το ποσοστό τους παρά τη διάσπαση προς το Más και τώρα έχουν 10 έδρες. Συνεπώς, η αποχώρηση του Ιγκλέσιας μοιάζει ακατανόητη. Παρόλα αυτά, όταν ο ίδιος παραιτήθηκε πριν λίγο καιρό από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός κοινωνικών υποθέσεων για να «τρέξει» ως επικεφαλής του Podemos τις εκλογές της Μαδρίτης, εκλογές που σίγουρα δεν θα κέρδιζε, έδωσε το σήμα ότι προσπαθεί να κάνει μια ηρωική έξοδο.

Δεν είναι καιρός για μπαλαντέρ

Είναι σαφές ότι η νίκη του Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη πιέζει πολύ την κυβέρνηση Σάντσεθ και κυρίως καταδεικνύει ποια θέλει να είναι η επόμενη ημέρα για την ανοικοδόμηση της χώρας από την πανδημία. Είναι σαφές ότι δεν θα ήθελε με τίποτα το Λαϊκό Κόμμα να είναι στην αντιπολίτευση ενώ «ανασυγκροτείται» η ισπανική οικονομία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την άλλη υπάρχει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα, το οποίο η Αγιούσο προσπάθησε να ξεπεράσει με τις πρόωρες εκλογές στη Μαδρίτη – και εν μέρει τα κατάφερε – συσπειρώνοντας τη λαϊκή βάση του κόμματος. Ο μεγάλος χαμένος είναι τα κόμματα – μπαλαντέρ: οι Ciudadanos και οι Unidas Podemos. Οι Ciudadanos πλήρωσαν την επιλογή των προηγούμενων χρόνων να λειτουργήσουν ως «κόμμα μπαλαντέρ» για την μεγάλη συμμαχία Λαϊκού Κόμματος και Vox. Για την ιστορία, οι Ciudadanos επέλεξαν στην περιφέρεια της Μούρθια να σπάσουν τη συμμαχία που είχαν με το Λαϊκό Κόμμα για να κερδίσουν περισσότερες έδρες στην περιφερειακή κυβέρνηση και να στηρίξουν μια νέα κυβέρνηση PSOE – Ciudadanos. Αυτή η πράξη «αποστασίας» ήταν και η αφορμή που ήθελε η Ισαμπέλ Αγιούσο για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, υπό τον φόβο ότι θα συμβεί και σε άλλες περιφέρειες. Η διάλυση της συμμαχίας Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos, οδήγησε τους τελευταίους στη διάλυση, αφού όμως στήθηκε ο δρόμος για ανοιχτή συγκυβέρνηση Λαϊκού Κόμματος και Vox.

Ο ηγέτης των Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας
Ο ηγέτης των Unidas Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider