Τουρκία: Αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις - Προηγήθηκε συνάντηση με τον Ερντογάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου στις κοινές δηλώσεις - Προηγήθηκε συνάντηση με τον Ερντογάν
Περίπου μία ώρα διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα.

Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των δηλώσεων στο τέλος της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια με τον Τούρκο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά το αρχικά θετικό κλίμα, όταν κατά την διάρκεια των δευτερολογιών «ανταλλάχθηκαν πυρά» μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ, για Ανατολική Θράκη και μουσουλμανική μειονότητα, Αιγαίο και παραβιάσεις, καθώς και για το προσφυγικό.

Η συνάντηση, που διήρκησε περίπου μια ώρα, ακολούθησε την συζήτηση του Ν. Δένδια με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η διατήρηση διαύλων επικοινωνίας είναι απαραίτητη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα. Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

«Συζητήσαμε όλα τα θέματα στις μεταξύ μας σχέσεις και υφίσταται μια διαφορά απόψεων στο θέμα του Αιγαίου», είπε ο κ.Τσαβούσογλου υπογραμμίζοντας πως «πιστεύουμε ότι τα μεταξύ μας ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με εποικοδομητικό διάλογο».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία της συνάντησης.

Ο κ. Δένδιας αμέσως μετά συζήτησε και προσωπικά με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οπως σημειώνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, με ανάρτησή του στο twitter, συζητήθηκαν διμερείς και ευρωτουρκικές σχέσεις, περιφερειακές εξελίξεις και διεθνή ζητήματα.

Η συνάντηση ξεκίνησε τις 16:30, όπως είχε προγραμματιστεί, και πραγματοποιήθηκε στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας.

Ένταση στις κοινές δηλώσεις Δένδια - Τσαβούσογλου

«Η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και στο Αιγαίο, με 400 υπερπτήσεις μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος, ούτε καν μόνο πάνω από ελληνικά χωρικά ύδατα», ήταν μία στιγμές της έντασης κατά των διάρκεια των δευτερολογιών, όταν ο Νίκος Δένδιας απάντησε σε δηλώσεις του Μ. Τσαβούσογλου.

«Μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2020, δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα», είπε στον Τούρκο ΥΠΕΞ ο Έλληνας υπουργός, για το ζήτημα του μεταναστευτικού, ενώ για το ζήτημα της «παραβίασης της συνθήκης της Λωζάνης» που έθεσε ο Μ. Τσαβούσογλου σχετικά με την στρατιωτικοποίηση νησιών του Αιγαίου, ο Ν. Δένδιας απάντησε πως «στρατός στα νησιά υπάρχει επειδή απειλούνται από κάπου, καθώς απέναντί τους υπάρχει ολόκληρη αποβατική δύναμη. Εάν δεν υπάρχει απειλή ή κίνδυνος, κάποιοι οφείλουν να μας το πουν».

Στην αναφορά του Τούρκου υπουργού σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, ο Ν. Δένδιας του απάντησε πως ο ορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανική προβλέπεται από την συνθήκη της Λωζάνης, την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Για τη βελτίωση των σχέσεων είναι απαραίτητη η αποκλιμάκωση και η αποφυγή δηλώσεων που δυναμιτίζουν τις σχέσεις ανέφερε ο κ.Δένδιας και τόνισε πως οι προκλητικές ρητορικές δεν βοηθούν το κλίμα συνεργασίας.

Η Τουρκία παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο, είπε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και προσέθεσε πως δεν πρέπει να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης με την παράθεση προς τιμή του, από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δείπνου καταλύσεως της νηστείας «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του ραμαζανιού.

Σημειώνεται πως τον κ. Δένδια συνόδευσαν στην Άγκυρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, καθώς και η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Twitter

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider