Ελλάδα
08-04-2021 | 14:13

Πατέλης: Το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 4 δισ. ευρώ - Οικονομική «έκρηξη» μετά το τέλος της πανδημίας

Newsroom
Μοιράσου το
Πατέλης: Το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 4 δισ. ευρώ - Οικονομική «έκρηξη» μετά το τέλος της πανδημίας
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Το Ελλάδα 2.0 συμβολίζει την Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε, μια Ελλάδα ψηφιακή με καλύτερες συνθήκες για όλους», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σε συνέντευξή του στα Παραπολιτικά 90,1. 

Ο κ. Πατέλης τόνισε πως το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει τη χρηματοδότηση για μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στη χώρα, προσθέτοντας ότι θα γίνουν αναδασώσεις, ψηφιοποίηση των αρχείων του κράτους, 5G στους αυτοκινητόδρομους, ενώ εκτίμησε πως το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και προέβλεψε οικονομική έκρηξη στην Ελλάδα μετά το τέλος της πανδημίας.

«Υπολογίζουμε ότι για το 2021 θα εισρεύσουν περίπου 4 δισ. και μετά αν διαιρέσετε τα 32 δισ. με τα 6 έτη βγαίνει περίπου 5 δισ. το έτος το οποίο είναι ένα τεράστιο ποσό αν σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ μας είναι 170 δισ. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε διάστημα εξαετίας είναι περίπου 30 μονάδες από το πρόγραμμα και ότι μακροχρόνια υπάρχει σημαντική επίπτωση κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις. Τα πιο πολλά θα πάνε στην τσέπη του απλού Έλληνα από εκεί και πέρα ελπίζουμε και προβλέπουμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατέλης.

Παράλληλα, για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία, σημείωσε: «Πραγματικά πιστεύω ότι θα υπάρξει μια οικονομική έκρηξη μετά το τέλος της πανδημίας και στην Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων περίπου 20δις το 2020, και ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα λεφτά να ξοδευτούνε θα είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε τον τουρισμό που υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Έχουμε τις μειώσεις των φόρων, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης».

Επίσης, ανέφερε πως οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν την οικονομία της χώρας, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μνημονίων.

Ερωτηθείς ποιο είναι το στοίχημα για το καλοκαίρι, ο κ. Πατέλης απάντησε: «Το στοίχημα είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα πάνε όλα καλύτερα. Τον Μάρτιο είχαμε ηλικίας άνω των 80 ετών 200 διασωληνωμένους, από αυτούς τους 200 διασωληνωμένους πόσοι νομίζετε ότι είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου; Μόνο οι 3, δηλαδή αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι απλώς θα είχαμε πολύ λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας».

«Αν πάνε όλα καλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και η επιτάχυνση του εμβολιασμού τον Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο θα είναι ραγδαία και πιστεύω ότι θα γυρίσουμε πολύ γρήγορα από τη σημερινή κατάθλιψη που έχουμε όλοι σε μια πολύ καλύτερη εποχή αλλά προφανώς πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε όλοι. Ο στόχος μας (οικονομικά) παραμένει να διπλασιάσουμε τον τουρισμό από το ‘20 και να φτάσουμε στο μισό του ’19», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.