Μητσοτάκης: Ενθαρρυντική η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου – Ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ενθαρρυντική η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου – Ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει
Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης «ώστε ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει» τόνισε ο Πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΣΕΕ.

Ως το πιο κρίσιμο χαρακτήρισε το επόμενο δίμηνο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή εκδήλωση της ΕΣΕΕ για τα 20 χρόνια της Ετήσιας Έκθεσης Ελληνικού Εμπορίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, καθώς όπως είπε «κατά τη διάρκεια του θα δοκιμαστεί η συνύπαρξη της άμυνας της υγείας, με τα προσεκτικά βήματα της οικονομίας και της κοινωνίας».

Πολιτεία, επαγγελματικοί φορείς και καλούμαστε μαζί να τηρήσουμε μία νέα συμφωνία εμπιστοσύνης, σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «ώστε ό,τι ανοίγει να μην ξανακλείνει».

Σημείωσε ότι είναι ενθαρρυντική η σταδιακή επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από χθες ενώ αναφέρθηκε στην έκτακτη ενίσχυση στην οποία προχωρά η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές τον Απρίλιο, «ανάμεσά τους και σε περίπου 11.000 καταστήματα στις πιο επιβαρυμένες Περιφέρειες».

O κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «οι ευθύνες δεν είναι μονοσήμαντες, η πολιτεία δεν μπορεί να κατηγορείται και όταν επιτρέπει δραστηριότητες και όταν τις περιορίζει. Ούτε να καταγγέλλεται ταυτόχρονα και για έλλειψη ελέγχων αλλά και για αυταρχισμό όταν τους πραγματοποιεί».

«Να μην αλληλοϋπονομεύονται οι κοινωνικές ομάδες»

Σημείωσε ακόμη ότι «οι κοινωνικές ομάδες δεν μπορεί να αλληλοϋπονομεύονται όταν ο κίνδυνος είναι ίδιος για όλους» .

«Ας μην ξεχνάμε ότι στους επιχειρηματίες ανήκουν και όσοι απερίσκεπτα επιτρέπουν κορονο-πάρτι με ποτά έξω απ’ τα μαγαζιά τους. Αλλά συνάδελφοί τους είναι κι όσοι αναγκάζονται να μένουν κλειστοί επειδή ο ιός αφανίζει την πόλη τους. Όπως και πατέρας ή μητέρα, φίλος ή φίλη του κάθε ανεύθυνου, θα είναι η επόμενη διασωλήνωση σε κάποια Μονάδα Εντατικής» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Η υπόθεση της υγείας και της οικονομίας μας βρίσκεται στα χέρια της κοινωνίας μας» σημείωσε ο Πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «είναι μία κοινή άσκηση ευθύνης και ώριμης συμπεριφοράς».

«Πανίσχυρο όπλο το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης»

Αναφέρθηκε παράλληλα στο πλέγμα μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες των ανθρώπων της επιχειρηματικότητας. Μοιράζομαι, όμως, και τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους. Και, προπάντων, τη διάθεσή τους για ριζική αναμόρφωση του πλαισίου στο οποίο δραστηριοποιούνται» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα όπως είπε, σε λίγο θα έχουμε στη διάθεσή μας και το πανίσχυρο όπλο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσει σχεδόν 57 δισεκατομμύρια σε 170 δράσεις. «Την «Ελλάδα 2.0», που στο επίκεντρό της έχει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με προγράμματα που θα επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους και θα τις προσαρμόσουν στις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης ανάπτυξης. Αναφέρω ενδεικτικά την ενεργειακή αναβάθμιση που μειώνει το κόστος λειτουργίας. Την ενθάρρυνση των ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Και βέβαια, την εξειδίκευση, που θα τροφοδοτεί με δυναμικό καταρτισμένο και παραγωγικό» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider