Κομφούζιο σε... συνέχειες λόγω του «μπλόκου» των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικά νομοσχέδια

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομφούζιο σε... συνέχειες λόγω του «μπλόκου» των ΑΝΕΛ σε κυβερνητικά νομοσχέδια
Είδηση από τα…προσεχώς το χάος με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ χθες στη Βουλή που, εν τέλει, θα ψηφιστεί σήμερα ονομαστικά.

Ήταν σαφές εδώ και μερικές μέρες ότι η ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, από εκεί που έμοιαζε ειδυλλιακή, είχε αρχίσει να γίνεται επικίνδυνα τρικυμιώδης. Άλλωστε, ο Πάνος Καμμένος, όταν από βήματος Βουλής μίλησε για «συμβούλους του πρωθυπουργού» που κάνουν υποδείξεις σε δικαστές, έδωσε το στίγμα των προθέσεών του.

Και πράγματι, οι προθέσεις των ΑΝΕΛ εκδηλώθηκαν ήδη χθες στη Βουλή, όπου εξελίχτηκε ένας κοινοβουλευτικός τραγέλαφος, ο οποίος φαίνεται ότι θα έχει και συνέχειες στα…προσεχώς: οι ΑΝΕΛ αποφάσισαν δια του αρμόδιου εισηγητή τους Αριστείδη Φωκά να διαφοροποιηθούν σε τρία άρθρα ενός ήσσονος σημασίας νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΑΣΕΠ, συντασσόμενοι, επί της ουσίας, με την υπόλοιπη αντιπολίτευση.

Θεωρητικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, μιας και κοινοβουλευτική πλειοψηφία υφίσταται ως εκ της ψήφου εμπιστοσύνης. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι και τόσο απλά, γιατί, συνήθως, σε ψηφοφορίες που δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η διαδικασία γίνεται «κατά πλειοψηφία», με τους αρμόδιους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους να δηλώνουν τη στάση των κομμάτων τους. Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, όμως, δεν έχουν συγκροτημένη Κ.Ο. κι έτσι δεν εκφράζονται δι’ εκπροσώπου τους. Όταν υφίστατο ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ουδέν ζήτημα υπήρχε σε τέτοιες διαδικασίες και το ζήτημα έληγε νωρίς. Τώρα, όμως, που οι ΑΝΕΛ διαφοροποιούνται και θα διαφοροποιούνται κατά βούληση, θα εκτυλιχθούν πρωτόγνωρα σκηνικά στη Βουλή, μιας και η κυβέρνηση θα υποχρεούται σε διαρκείς ονομαστικές ψηφοφορίες, εφόσον δεν έχει τη στήριξη άλλου κόμματος, προκειμένου να διαμορφώνεται πλειοψηφία επί των παρόντων.

Χθες, για παράδειγμα, έγινε το εξής παράδοξο: ενώ υπήρχαν από τα κόμματα-και τους ΑΝΕΛ-ενστάσεις για άρθρα του νομοσχεδίου, ο προεδρεύων αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ζήτησε να γίνει ψηφοφορία «επί της αρχής» και για όσα άρθρα υπάρξει «αμφιβολία», να γίνει ονομαστική ψηφοφορία σήμερα. Βεβαίως, κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, καθώς, αν κάποιος ψηφίζει «Ναι» επί της αρχής, ουσιαστικά ψηφίζει όλο το νομοσχέδιο, χωρίς ενστάσεις. Παρά τις ενστάσεις, όμως, ο κ. Βαρεμένος που ήθελε να κλείσει «άρον άρον» τη διαδικασία, συνέχισε, αρχίζοντας με την δήλωση ψήφου επι της αρχής του νομοσχεδίου. Όταν έφτασε, όμως, στους ΑΝΕΛ, διαπίστωσε ότι ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Αριστείδης Φωκάς έλειπε, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διακόψει τη διαδικασία για σήμερα.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προβληματίζεται ιδιαίτερα για το τι θα γίνει στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Τι θα γίνει, όμως, όταν έρθει το αποτέλεσμα της Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια; Ή, επίσης, τι θα γίνει, αν καρποφορήσουν οι επαφές με την Εκκλησία και έρθει προς ψήφιση κάποια ρύθμιση για το περιουσιακό και το μισθολογικό της; Τότε, τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Είναι σαφές, συνεπώς, ότι τα απόνερα του διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έχουν επίκεντρο τη Βουλή, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάζεται να «τεντώνει» κάθε φορά τη διαδικασία, προκειμένου να μην υποστεί κοινοβουλευτικό κάζο από το «μπλόκο» των άλλοτε εταίρων του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider