Η ώρα της αλήθειας για τις Πρέσπες- Απόψε η ψηφοφορία

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ώρα της αλήθειας για τις Πρέσπες- Απόψε η ψηφοφορία
Απόψε πέφτει η αυλαία για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς η ΝΔ δεν καταθέτει πρόταση μομφής.

Η ώρα της αλήθειας έφτασε για το Σκοπιανό: σήμερα, αργά το βράδυ, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση επί της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή και, όπως αναμένεται σε υψηλούς τόνους και με ευθεία αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη, και μετά θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Ένα σημαντικό ερώτημα, ίσως η μόνη εκκρεμότητα που είχε απομείνει, απαντήθηκε οριστικά χθες: ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ενεργοποιήσει το όπλο της πρότασης μομφής που είχε στο τραπέζι και άρα δεν πρόκειται να διακόψει τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα είχε, πέρα από πολιτικό συμβολισμό, λίγη πρακτική σημασία: οι 151+ έχουν βρεθεί, ενώ είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πορεύεται με δύο πλειοψηφίες, μια που πήρε στην πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης και άλλη μια που θα πάρει σήμερα, adhoc, για τις Πρέσπες. Ο κ. Μητσοτάκης, λοιπόν, σήμερα στην Ολομέλεια θα εμφανιστεί με πρόθεση να εκθέσει την «υποκρισία» συγκεκριμένων βουλευτών, τους οποίους και θα θέσει προ των ιστορικών τους ευθυνών για τη στάση τους ως προς τη Συμφωνία.

Από εκεί και πέρα, στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός θα εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της Συμφωνίας και θα υπερασπιστεί την αξία της στην κατεύθυνση της επίλυσης μιας ιστορικής εκκρεμότητας που διασφαλίζει όρους σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, αλλά και καλής γειτονίας με την πΓΔΜ.

Η σημερινή διαδικασία αναμένεται να είναι πολωμένη και έντονη, καθώς και το ιστορικό διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό: δεν ψηφίζει, άλλωστε, κάθε μέρα η Βουλή συμφωνίες με το ιστορικό βάρος της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, ουσιαστικά, θα επισημοποιήσει τη μετονομασία της πΓΔΜ και την ολοκλήρωση της πολυετούς αντιπαράθεσης, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν τα πολιτικά κόμματα για το αν η Συμφωνία αποτελεί ευκαιρία ή μείζονα υποχώρηση.

Όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές, η κυβέρνηση έχει διασφαλίσει άνετη πλειοψηφία για τη Συμφωνία: Στους 151 προσμετρώνται η Έλενα Κουντουρά, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Λυκούδης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι οποίοι στηρίζουν τη Συμφωνία και θα την υπερψηφίσουν σε κάθε σενάριο. Ένα μίνι-θρίλερ εξελίσσεται ως προς τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία θέλει να ακούσει τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή, αν και το Μαξίμου την προσμετρά στις δυνητικές θετικές ψήφους.

Τέλος, σήμερα αναμένονται με ενδιαφέρον δύο παρεμβάσεις από το χώρο της ΝΔ: αυτή του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναμένεται να απαντήσει στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πατά πάνω στο κεκτημένο του Βουκουρεστίου, αλλά και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να εξαπολύσει μύδρους κατά της κυβέρνησης για «ξεπούλημα» της Μακεδονίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider